SIPO - jaké jsou vaše zkušenosti?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 29. 8. 2023 23:16

Vlazy píše: “Ono se i v případě SIPO jde tomu zneužiti bránit pokud někdo není líny a každý měsíc si zkontroluje platební doklad SIPO který mu pošta zasílá.”

na to mě napadá jedna věta:

Nadto jsou lidé geniální ve vynalézání důvodů, které dokážou zdůvodnit cokoli.
__
KOUKOLÍK, F. DRTINOVÁ, J., Základy stupidologie (Život s deprivanty II). Galén, 2002. str. 95-100.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod losalamos 30. 8. 2023 07:49

@vlazy tak ještě jednou. Porovnáváme výhody/nevýhody SIPO oproti přímým platbám z bankovního účtu.
Platby, které ti někdo bez tvého vědomí naroubuje do SIPO potom z pozice plátce v okamžiku jejich vzniku nedokážeš ovlivnit. Můžeš jen pasivně čekat a reagovat ex post. Z tohoto pohledu SIPO ztrácí bezpečnostní kredit. O krok dřív, než bankovní účet. Navíc musíš jít řešit případ na Poštu, zbytečně. Pokud má dojít ke zneužití tvého IB/SB, zpravidla k tomu nejprve musíš přispět díky vlastní hlouposti, nevědomosti ... Vidím tady jistý rozdíl, bez ohledu na četnost těch nebo těch případů.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 30. 8. 2023 07:56

losalamos píše:@vlazy tak ještě jednou. ...

Nekonecny pribeh. :D
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PULPANM 30. 8. 2023 08:40

To není pravda, SIPO hradit nemusím, pokud by byl nějaký rozpor v platbách.
A nevím kdo máte špatnou zkušenost, ale mne za 20 nebo kolik let, co používám SIPO se nikdy nestalo, že by na rozpisu byla neoprávněná, nebo třeba vyšší platba.
Pro mne je to prostě pohodlné
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod qwerty385 30. 8. 2023 10:05

A ta manuální platba SIPO každý měsíc vám v součtu přijde méně pracná než nastavení TP nebo souhlasu s inkasem?
Nehledě na to, že za tuto legraci ještě navrch zaplatíte 5+18 CZK měsíčně.
qwerty385
Návštěvník

Odeslat příspěvekod losalamos 30. 8. 2023 10:12

@PULPANM v pořádku. Nikdo netvrdí, že MUSÍŠ hradit špatně předepsané SIPO. Ani že by ti nemělo vyhovovat. Jen, pokud se tak stane (a že se určité části plátců stalo), řešení je přes Poštu.
Jen říkám, že mi vadí už jen otevřená možnost, díra do systému, že mi někdo do SIPO něco podstrčí bez mého vědomí a možnosti tomu zabránit hned v tom daném okamžiku. Tanečky spojené s řešením takové neoprávněné platby jsou pro mě velká nevýhoda, přebíjející ostatní potenciální výhody SIPO. Ale já nejsem úplně typický rušič SIPO z poslední doby. Rozešli jsme se už někdy na počátku devadesátek. Další věc je, že jsme takto postupovali v posledních letech z několika dalších důvodů u rodičů a mám ve svém okolí spoustu kamarádů, kteří po vlastní úvaze postupovali stejným způsobem, jak se svými vlastními platbami, tak také u svých rodičů. Bez nějaké hysterie a bez přístupu k informacím na finexpertu :)
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PULPANM 30. 8. 2023 10:24

@losalamos rozumím, ale já hradím SIPO sám QR kódem, kdyby nesedělo, uhradím každou položku převodem a SIPO hodím do koše. Za měsíc přijde nové a snad správné.
Takovou zkušenost ale prostě nemám.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 30. 8. 2023 12:00

losalamos:
Můžeš to tu zkoušet kolikrát chceš, ale pokud nemáš dostatečně přesvědčivé argumenty tak mne nějakými kecy jen tak nepřesvědčíš. Ano platby které by mi někdo neoprávněně zadal do SIPO nedokážu ovlivnit, ale ve chvíli kdy to zjistím na platebním dokladu SIPO můžu zabránit aby taková neoprávněna platba prostřednictvím mého SIPO nebyla inkasována a odeslána podvodníkovi. Na tu poštu bych to nešel řešit zbytečně, ale kvůli zabránění aby podvodná platba nemohla být prostřednictvím mého SIPO inkasována. Nebo si snad myslíš, že je to zbytečné jakkoliv řešit a ať si podvodník klidně ty peníze vyinkasuje?
Ano v možnostech zneužití IB/SB a SIPO rozdíl je. Ty si snad myslíš, že jsi natolik ideální člověk který si na úplně vše dává dobrý pozor a vše máš dokonale zabezpečené tak, že žáden útočník se za žádných okolnosti nemůže do tvého IB/SB dostat a nenadělat ti tam nějakou lumpařinu? Nikdo nejsme až tak dokonali abychom nemohli v něčem pochybit nebo naletět na nějaký podvod. Podvodníci a hackeři neustále vymýšlejí nové a dokonalejší způsoby jak přelstít lidi a oklamat je, jak se dostat do něčího počítače a celých počítačových sítí i přes různé zabezpečení. Jsou známé případy, že se nějací grázlové dostali do počítačových sítí nemocnic, elektráren, letišť aj. a nadělali tam nemalou neplechu a to i přes to, že si asi všichni mysleli, že to mají velmi dobře a dokonalé zabezpečené a nic takového se jim nemůže stát. Ono nějaká větší nebo menší díra do systému je asi všude a je pouze otázkou času než ji někdo odhalí a pokusí se ji zneužít.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod losalamos 30. 8. 2023 12:27

@PULPANM Taky rozumím. Dokonce rozumím, že to tak někomu vyhovuje.

A není ta každoměsíční kontrola a platba (pokud) každé položky zvlášť nakonec pracnější, než nějaký fungující TP nebo Inkaso a jeho případná úprava jednou za čas?

No nic, brzdím, brzdím, brzdím. To by bylo spíš na vlazyho a na spoustu jeho dalších argumentů :) jak je pracné tohle nebo támhleto. A jak mi někdo může napadnout IB/SB (jenže tady je řeč o SIPO jako takovém, primárně).
Za své chyby můžu peskovat sebe, snažím se vyvarovat těch, které mi u SIPO může způsobit někdo jiný dřív, než se stačím nadechnout. A nemusím k vyřízení potřebných věcí běhat na Poštu, čekat než uplynou nějaké nesmyslné termíny na změnu a nemusím tam posílat žádné imobilní staříky. Dokonalý rozhodně nejsem, tos mě vlazy pobavil, jak ses tady rozvášnil :) Ty bys nakonec na SIPO, resp na banku dokázal naroubovat spoustu dalších proti, způsobených ale někde úplně jinde, než u SIPO. Moje argumenty jsou pro mě dostatečné, aby to nebyly jen kecy a abych se bez SIPO obešel.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlazy 31. 8. 2023 11:10

losalamos:
Každoměsíční kontrola položek na platebním dokladu SIPO pracnější rozhodně není. Je to záležitost na několik málo sekund. U TP nebo Inkasa je kvůli kontrole třeba se přihlásit do IB nebo SB a tam se proklikat k jednotlivým položkám (ke každé zvlášť) aby je bylo možné zkontrolovat a to rozhodně zabere více času než kontrola platebního dokladu SIPO kde všechny platby jsou tam uvedené přehledně pohromadě. U SIPO navíc nemusím myslet na nějakou případnou úpravu jednou za čas a zabývat se tím.
Já kvůli SIPO na poštu neběhám a nemám takovou potřebu. SIPO platím inkasem z účtu a tak nevím proč nebo kvůli čemu bych na tu poštu měl běžet. Za celou dobu co používám SIPO (více jak 10 let) si nepamatuji, že bych kvůli tomu musel někdy jít na poštu. Možná jednou když jsem vyřizoval změnu na placení SIPO inkasem z účtu a zasílání platebního dokladu SIPO e-mailem, tak jsem na poštu musel zajít abych jim tam předal vyplněný formulář a to je asi vše.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod 123123123 11. 4. 2024 10:09

Odměna i za SIPO? :hm
https://www.csob.cz/sipo
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 4. 2024 10:38

diky, free 1000Kc, jeste nekde vyhrabu cislo SIPO
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 4. 2024 11:14

"Vyhrabu číslo sipo" znamená jak staré? Pošta automaticky nevyužívaná čísla sipo (na která nebyl delší dobu žádný předpis platby) ruší. Nevím teď jen to dobu, zda je to rok, dva, pět, ale spoléhat se na to, že ti nějaké "šuplíkové" číslo sipo bude ještě fungovat (půjde na něj předepsat nějaká platba), to moc nejde :). Pak holt na poštu zřídit nové. Mě se akce ale stejně netýká, protože ČSOB je moje hlavní banka s příchozí výplatou - škoda že tam nemají i tuto třetí variantu akce za 500 :) (jen nastavení sipo)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 11. 4. 2024 13:22

A co to ten Poštovní účet který je třeba založit je. Je to nějaký účet poskytovaný některou bankou a nebo ho nabízí sama ČP a za jakých podmínek?
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod peter23p 11. 4. 2024 13:33

Poštovní účet je BÚ ČSOB nabízení pod hlavičkou Poštovní spořitelny na pobočkách české pošty. Je to prostě PLUS konto pod jiným názvem a lze mít pouze jedno z toho pokud se teda něco nezměnilo.
peter23p
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka