mBank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 13. 5. 2015 10:52

Na té, co mám před sebou je jen logo Visa a na boku napsané "Electronic Use Only"... V kontextu výše uvedeného se chovala jako Visa Electron. Musím ale říct, že ten typ "Visa Classic Unembossed" mi není známý a podle stránek Visa se nezdá, že by u nás měl být vůbec vydáván: http://www.visa.cz/osobni-karty/vyberte ... visa-karet

Jsou tady jen Visa Classic, Gold/Platinum/Infinite, Visa Electron a Visa Plus...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod houghs 13. 5. 2015 11:56

Ještě Visa Signature, ta je na podobné úrovni jako Infinite a vydává se hlavně v USA. Tam zase není vidět právě Infinite. A všechny prestižní karty se v USA v naprosté většině vydávají jako kreditní.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Zedna1 13. 5. 2015 12:58

marczus píše:Zdravim,

1)zrušením všech těch účtů zruší i to mSpoření?
2)budu platit poplatek za převedení z mSpoření na vyrovnávací účet? (převod z mSpoření jsem já nezadal)

Myslim, ze toto bude nejlepsi zjistit na mLince nebo na FB kde obcas nekdo z banky odpovida, ptalo se na toto uz vic lidi zde i na mForu a zda se ze toto nikdo z klientu nevi.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DoubleSix 13. 5. 2015 15:45

Freemantle:
rozdíl mezi Visa electron a Visa unembos je vidět tady. Pod logem Visa je napsáno electron
Obrázek
Zatímco u eMAX karty není:
Obrázek
Je to stejné jako MC Standard a MC Standard unembos (např. bývalá kreditka od ČSOB nebo debetka k eKontu Smart od RB) a Maestro (něco jako Visa electron).
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 13. 5. 2015 16:25

Pochopil jsem, cos tím myslel, ale mě šlo o to, jestli ty, co by se měly chovat jako "Visa (Classic) Unembossed" vůbec někdo v republice vydává, když stránky Visa o tomto typu karty mlčí. Ta Visa od mBank právě sice nemá "Electron" pod logem, ale ve smyslu toho, co jsem výše zmiňoval (platba u TUIfly bez příplatku za platební kartu) se chovala jako Visa Electron. Nevím tedy, jestli ji lze považovat za Unemboss, když by neměla být u nás vydávaná, nebo ji mBank jen neoznačila - ono koneckonců třeba UCB vydávala k Multi kontu debetky s Kvitovou, na nichž bylo napsáno vylkým "DEBIT" pod logem Visa a taky to nic neznamenalo...

V případě MC Unembossed a Maestro je to v podstatě jasné, Maestro je prostě Maestro (i když patří pod stejnou karetní asociaci).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod finex5 13. 5. 2015 20:00

Nevyznačuje se náhodou VISA Electron tím, že neumožňuje offline transakce (tzn. nelze přetáhnout do mínusu)? Totéž by mělo platit o Maestro.

Unembossed varianty VISA Classic a MC Standard by naopak měly být z pohledu terminálu "stejné" jako emboss varianty, jen nejdou použít na imprinteru.
finex5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 13. 5. 2015 20:25

Visa Classic Unembossed už je s největší pravděpodobností historická relikvie. Když s ní mBank začala (ty první byly samozřejmě bez čipu), bylo o ní hodně diskutováno co že to vlastně je, ale uspokojivé vysvětlení se nenašlo. Banka mlčela. Je možné, že původně VISA Electron mohly být vydávány s menším limitem nebo se s nimi nedalo platit po Internetu či provádět MO/TO platby. Těžko říci. Rozhodně dnes ani jedno z těchto omezení pro VISA Electron neplatí a vydávání VISA Classic Unembossed nedává žádný smysl. Vydávají je jen ruské banky. Proč, to je záhadou, je možné že v Rusku pro VISA Electron platí nějaká omezení. Všechny nové neembosované karty u mBank jsou dnes vydávány jako VISA Electron.

Naproti tomu u MasterCard je situace úplně jiná. Tady existuje Maestro a MasterCard Unembossed. Jenže Maestro se vydává jen jako debetní karta, naproti tomu Visa Electron je většinou debetní, ale vydává se i jako kreditní a není to žádná vzácnost. Jako neembosovaná kreditní karta proto slouží MC Unembossed, ale vydává se někdy i jako debetní a velmi často jako prepaid.

Zajímavé je, že někteří obchodnící dávají za platbu VISA Electron slevu. Podle mě je to proto, že předpokládají, že naprostá většina těchto karet je debetních a z debetních karet platí menší provizi.

-- 13. 5. 2015 20:33 --

finex5 píše:Nevyznačuje se náhodou VISA Electron tím, že neumožňuje offline transakce (tzn. nelze přetáhnout do mínusu)? Totéž by mělo platit o Maestro.

Unembossed varianty VISA Classic a MC Standard by naopak měly být z pohledu terminálu "stejné" jako emboss varianty, jen nejdou použít na imprinteru.

To si nemyslím. Na on-line terminálu se VISA Electron a Classic Unembossed chová stejně a na imprinteru se nedá zaplatit ani jednou z nich. Podle mě byl původně jediný rozdíl v možnosti internetových a MO/TO plateb, dnes to už neplatí a Unembossed proti Electron vůbec žádnou výhodu nemá.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod finex5 13. 5. 2015 20:47

houghs píše:To si nemyslím. Na on-line terminálu se VISA Electron a Classic Unembossed chová stejně a na imprinteru se nedá zaplatit ani jednou z nich. Podle mě byl původně jediný rozdíl v možnosti internetových a MO/TO plateb, dnes to už neplatí a Unembossed proti Electron vůbec žádnou výhodu nemá.

Tak ono to vychází přímo z definice té karty a podle informací na webu to tak skutečně funguje (prostředky na účtu se ověřují online), a v offline režimu terminálu se s VISA Electron zaplatit nedá. Potom ten rozdíl smysl dává, protože Unembossed varianta nelze zneužít na imprinteru (je tak pro banku levnější), ale současně umožňuje offline platby na terminálu, který z různých důvodů nemůže být pořád online.
finex5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 13. 5. 2015 21:58

S offline platbou na terminálu jsem se ještě nesetkal ani jsem o tom neslyšel.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod finex5 14. 5. 2015 06:31

Téměř jistě jste se sní setkal jen o tom nevíte. Z pohledu uživatele to není nijak poznat. Při offline režimu v principu terminál neprovádí spojení s bankou při každé platbě, ale zpracovává platby dávkově. Jestliže je použita karta vyžadující on-line autorizaci, terminál se spojí s bankou okamžitě. Pokud to z důvodu neexistujícího spojení není možné (např. přenosný terminál bez GSM signálu) nelze s takovou kartou zaplatit vůbec.
finex5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 5. 2015 12:17

Byl jsem přesvědčen, že pokud terminál ztratí spojení s bankou, například kvůli GSM signálu, žádnou kartou se zaplatit nedá. Ale asi to tak úplně není pravda a to je možné důvod, proč v Rusku jsou "unembossed" karty tak používané. U elektronických karet se údajně nesmí vkládat údaje o kartě do terminálu ručně, musí se vždy načíst z čipu nebo pásku a karta musí být fyzicky přítomna.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod finex5 14. 5. 2015 13:00

S tou fyzickou přítomností už to neplatí. Původně to nebylo možné, ale dnes již lze s VISA Electron i Maestro platit na internetu, což je typický případ platby bez přítomnosti karty.
finex5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 14. 5. 2015 16:10

Platby na Internetu jsou jiná kategorie. V podmínkách se píše o platbě na terminálu. Ale nevzpomínám si, že bych zažil jak někdo na platebním terminálu vyťukával číslo karty. Jsem přesvědčen, že praktický rozdíl mezi VISA Electron, Maestro, MC Unembossed a Electronic či VISA Unembossed je v našich podmínkách skoro nulový. Jsou drobné odlišnosti, v Německu a Rakousku preferují své karty a někde se dá platit jen přes Maestro. Maestro karty zase neumí některé starší internetové platební brány.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod elfin 16. 5. 2015 18:16

Co rikate na promo akci 2% urok na mKonte do 50000 ? Pouze pro nove zalozene ucty po dobu 6mesicu? Na starsi klienty se tady kali, ale novi se asi stejne moc nepohrnou, to by musel byt limit aspon 100k , takhle je to celkem o nicem. Naborovy prispevek je ucinnejsi, i kdyz banku prijde draz, mel by se zvysit pro patricny efekt .. :)
elfin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 16. 5. 2015 18:20

Nevypadalo by lépe 20% z 5000? :D
myšpulín
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka