mBank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peter23p 7. 5. 2022 21:12

To ano ale myslel sem že by sis chtěl účet i mSpoření u mBank ponechat jen zastavit to spoření. Jinak pokud mSpoření nechceš tak zruš všechny cíle.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 7. 5. 2022 21:37

Já potřebuji mSpoření kvůli bonusu z mKreditky, BÚ nepotřebuji, ale nemůžu ho asi zrušit, když bez něj není mSpoření.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod peter23p 8. 5. 2022 08:55

Tak to určitě nemůžeš, ale tak spoření z účtu na mSporeni v IB pozastav ať se nic nestrhává a nemusíš hlídat zůstatek, bonusy z kreditky by se měli snad normálně dal načítat.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 8. 5. 2022 09:17

To jsem tam nenašel možnost pozastavit, viděl jsem tam pouze možnost zrušit Cíl.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod peter23p 8. 5. 2022 13:23

V mobilním to není, pouze na pocitaci.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod Persbrandt 9. 5. 2022 18:54

V IB na počítači jsem vždy používal autorizaci smskou. Teď jsem si stáhnul appku do mobilu a najednou se musím autorizovat i v IB přes tu appku? To mi přijde trochu zrada, nečekal jsem, že stažení appky i ovlivní i moji práci v IB..

Dost mne baví, jak ty banky jako zde Mbank vůbec nenapadne, že by si klient mohl nainstalovat appku na jiný telefon, než na který mu chodí/chodily autorizační smsky...
Ano, u většiny lidí to bude stejný mobil, ale banka má počítat se všemi možnostmi, navíc když mám appku na jednom mobilu a autorizační smsky na druhém, tak kombinace obou způsobů autorizace by mohla být ta nejbezpečnější varianta.

Nejde nějak dál používat ty autorizační smsky v internetbankingu i po stažení appky?
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 5. 2022 19:01

Touto cestou (autorizace IB operací v appce místo SMS) jde valná většina bank, nejprve dobrovolně, teď už přitvrdily (viz zpoplatnění SMS varianty autorizací u RB a od července i u ČS, s výjimkou důchodců). Takže mBank není jediná. A ano, součástí mBank appky je mKlíč k autorizacím, toho se nejspíš jen tak nezbavíš, pro návrat k SMS bys nejspíš musel celou appku v IB odpárovat a tím tedy i komplet znefunkčnit.
Jinak appku bys na cizí telefon nikdy instalovat neměl, vždy jen na svůj, takže proto to banky považují za bezpečnější než SMS, které už řada podvodníků na svých obětech vylákala atd.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod peter23p 9. 5. 2022 19:28

Dá se to v IB přepnout zpět na SMS ale bohužel to nevydrží dlouho, po nějaké době se to při použití apky zase automaticky přepne zpět. Možná je to jen pár hodin nevím přesně protože tak často aplikaci nepoužívám ale během měsíce sem to přepínal asi třikrát a pak sem to vzdal.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod Persbrandt 9. 5. 2022 21:01

PS Díky peter23p za tip na pozastaveni převodů na Mspoření. Snad to nebude mít žádný vliv na připisování úroku...

-- 9. 5. 2022 22:46 --

minarjo píše:Touto cestou (autorizace IB operací v appce místo SMS) jde valná většina bank, nejprve dobrovolně, teď už přitvrdily (viz zpoplatnění SMS varianty autorizací u RB a od července i u ČS, s výjimkou důchodců). Takže mBank není jediná.

Jinak appku bys na cizí telefon nikdy instalovat neměl, vždy jen na svůj, takže proto to banky považují za bezpečnější než SMS, které už řada podvodníků na svých obětech vylákala atd.

Díky, Minarjo. Aha, to je pro mne novinka, takže říkáte že i Spořitelna od července hodlá zpoplatnit autorizační smsky, kromě důchodců. Zajímavé, jak asi ty důchodce banka identifikuje, kdo si nepožádá tak stejně asi bude cálovat. Ale RB byla ještě tvrdší, ta ty smsky zpoplatnila pro všechny, bez výjimek.

Jinak jen upřesním, že jsem appku instaloval samozřejmě na svůj mobil, dnes je běžné mít několik telefonů. Dosud se držím bezpečnostní zásady (a co vím nejsem sám), že autorizační smsky si vždy posílám na "hloupý" mobil, což dává podle mne logiku, protože na něj mi nikdo nemůže nainstalovat nějaký malware, který by tu autorizační smsku přeposlal útočníkovi. Proto jsem taky tu appku nemohl nainstalovat na stejný mobil, na který mi chodí smsky, a je pro mě tudíž nepříjemné, že zatímco dosud mi na práci v IB stačil vedle počítače ten malý hloupý mobil (který zároveň potřebuju pro přístup do jiných bank), tak teď budu muset s sebou vždy tahat i smartphone.
Navíc z případné krádeže chytrého telefonu mám teda větší strach než z krádeže hloupého, právě kvůli přístupům do bankovnictví...
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 9. 5. 2022 22:10

@Persbrandt:
Identifikovat, že účet patří důchodci, lze přece jednoduše podle věku klienta :-)
RB sice zpoplatňuje autorizační SMS zprávy všem klientům, nicméně pouze pro aktivní operace. Třeba pro přihlášení do bankovnictví jsou SMS zprávy zdarma.
Ohledně možné krádeže chytrého telefonu doporučuji mít telefon zabezpečen silným heslem nebo otiskem prstu.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka