mBank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 13. 5. 2024 22:33

ripper6 píše:Mam novou informaci, mozna je to uz nejaky patek, kdo tu mate platebni kartu mBank Visa Svet / MC debetku Svet - prej ma horsi kurz nez bezna debetni karta Moneta?
Mohl by to tu nekdo potvrdit nebo vyvratit?
Tvrdi mi to kamarad, ze v rodine maji toto, platili stejnou vec a za tu stejnou vec byl kurz vyhodnejsi ve prospech Monety s beznou debetni kartou.

Ze by teda i mBank Visa Svet potazma MC Svet mela vyssi spread ci nejakou prirazku? :)

Debetní karta Moneta je VISA, mKarta Svět existuje v provedení VISA i MC. První kurzový rozdíl tedy může být způsoben rozdílem VISA vs MC. Jakou konkrétní mKartu Svět má?

Porovnával blokované částky nebo zaúčtované částky? Moneta i mBank používají jiný kurz pro blokace a jiný kurz pro zaúčtování platby. Moneta pro blokace používá aktuální kurz karetní asociace, bez obchodní přirážky. Při zaúčtování transakce je následně použit aktuální kurz karetní asociace zvýšený o přirážku ve výši 3,2 %, viz. https://www.moneta.cz/caste-dotazy/odpo ... -cizi-mene
mBank pro blokace používá svůj aktuální kurz (kurz asociace s přirážkou) a při zaúčtování také svůj kurz, ale platný v den zaúčtování.

Došlo k zaúčtování obou plateb ve stejný den? Například v tom testu od Dalicha se platba mKartou Svět zaúčtovala za jeden den (D+1) a platba kartou Moneta až za 3 dny (D+3) a za tu dobu se mohl kurz dost změnit.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Ninaa 13. 5. 2024 22:41

tady je nejnovější test kurzů debetek
https://www.skrblik.cz/blog/kurzy-plate ... epsi-kurz/
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 13. 5. 2024 23:17

... a Moneta skoro ve všech případech úplně na konci jako nejhorší 8-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod EmPí 14. 5. 2024 06:42

Tomi V píše:Edit: díval jsem se do chatu, před rokem jsem tam řešil Msporeni a ohledně pozastavení (a připisování úroků) mi bylo napsáno toto:
"Dobrý den pane XYZ, při pozastaveném mSpoření jsou zastavené všechny jeho funkce, tedy i úročení.
Pokud chcete spoření pozastavit z důvodu vysoké částky spoření, můžete si ji upravit klidně na 1 korunu měsíčně a prostřeky se Vám budou dále úročit úrokem 5.5% do výše celkového zůstatku 100 000 kč."

Tohle bych jim vrátil s tím, ať si proškolí pracovníky a přečtou svoje VOP, co znamená pozastavení spoření a jaký to má souvis s úročením cíle.
6.4.19 Pozastavení pravidelného spoření znamená přerušení Majitelem vybraných možností spoření.

6.4.28 Peněžní prostředky uložené na Účtu Cíle jsou zhodnocovány aktuálně platnou úrokovou sazbou uvedenou v Úrokovém lístku na denní bázi s tím, že úroky jsou připisovány k poslednímu dni v měsíci.

viewtopic.php?p=13719396#p13719396
Rop níže přidal svou reálnou zkušenost.
EmPí
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pepisis 14. 5. 2024 07:34

vpe píše:Ad karetní kurzy mBanky pro všechny karty a měny:

https://www.mbank.cz/kurzovni-listek/kartove-transakce/

Diky za odkaz, uzitecny nastroj.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 14. 5. 2024 08:39

Jak říkám, dříve vám přirážku poslali do konce kvartálu zprávou do IB SB podle nařízení EU, ECB. Dneska to mají MBank schovaný v téhle kalkulačce, kterou skoro nikdo nenajde :-)

jir.vesely píše:Srovnatelné... Revolut je prostě lepší. Může se stát i to, že ten live kurz revolutu bude zrovna o kousek horší, ale budou to výjimky. Zároveň to jako není rozdíl, který je třeba řešit pro výměnu pár korun.

V pracovní době Revolut kurz je lepší než většina i low cost směnáren (EasyChange etc. - teď jsem to porovnal). O víkendu nevím. Myslim ze Rvlt zrušil víkendovou prirazku a schoval si něco do (vikendoveho) spreadu?

Pokud platím cizi měny kartou (Ali eBay cizi e-shopy) tak zásadně přes Revolut. Tak je tam jde nakombinovat sleva přes Tipli, přes kreditní kartu, takže celkem dost ušetřím :)

Není o čem, do 25 000 měsíčně je to zkrátka nejlevnější možnost, taky nabízí virtuální jednorázovou kartu, takže i dost bezpečný myslím. Až budu potřebovat větší objem, tak vyzkouším bezplatně Premium a postupně další funkce…

Pozvánka do Revolut v mém profilu (Klikni na můj Nick vlevo, ať vyzkouším i tuhle funkci).

Příloha: nakup USD na Revolut za 23,0235 a u EC za 23,098 ve stejnou chvíli dnes
Přílohy
IMG_0423.jpeg
IMG_0424.jpeg
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Milos 14. 5. 2024 09:12

mBank ten kurzovní lístek nijak neschovává, například kurzy pro mKarty Svět uvádí přímo u těchto karet https://www.mbank.cz/osobni/karty/debet ... arta-svet/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 14. 5. 2024 10:27

Jestli se něco nezměnilo, tak od té změny má revolut zhruba 0.2% na obě strany ve všední dny a 0.4% o víkendu. Ale kontroloval jsem to naposled tak týden po té změně, takže ruku do ohně bych za to nedal.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod TommasCZ 14. 5. 2024 12:46

K tématu mKarta Svět. Teď jsem v Itálii a platil jsem touto kartou a vyšlo mi to na 1 € = 25,13 Kč
TommasCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 14. 5. 2024 13:01

Blokovaná částka není důležitá a směrodatná, hlavní je až zaúčtovaná částka. Nebo ti tento kurz vychází u dnes zaúčtované platby? Máš kartu MC nebo VISA?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod regin 14. 5. 2024 14:47

Já mám Svět Visa, platím s ní na internetu a vždy (aspoň co si pamatuju / zapisuju) tak zaúčtovaná částka je stejná jako blokovaná a je přesně na haléř podle jejich kurzu. Takže když něco kupuju, pošlu si na mKonto přesně danou částku (+ 1 haléř pro jistotu) a vždy mi to vyjde.

Jinak už nějakou dobu sleduju kurz Svět Visa a Svět MC. Ze 79 porovnání byl kurz MC lepší 33x. Ale ty rozdíly jsou hodně malé.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod peno22 14. 5. 2024 14:54

u mBank (Visa svět) mám taky zkušenost, že blokovaná částka se vždy shoduje se zaúčtovanou
peno22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 14. 5. 2024 14:59

Blokace seděly i vloni, co nesedělo byla push notifikace blokace (To je to, co vám vypne při placení na mobilní aplikaci), ta notifikace byla vloni v částce patrně asociační (nižší), nicméně na účtu už v tu chvíli byla blokace i s marži mBanky mKarty Svět MC. Takže se dalo dost dobře porovnat, kolik si ta banka přihodí margin…

Pak jsem si to párkrát vyzkoušel, kde bude výsledná částka výhodnější a vyšel mi revolut výhodnější než mKarty Svět MC - viz postupem výše (Blokla karta a stejná transakce ve stejnou chvili)…
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Milos 14. 5. 2024 16:17

regin píše:Já mám Svět Visa, platím s ní na internetu a vždy (aspoň co si pamatuju / zapisuju) tak zaúčtovaná částka je stejná jako blokovaná a je přesně na haléř podle jejich kurzu. Takže když něco kupuju, pošlu si na mKonto přesně danou částku (+ 1 haléř pro jistotu) a vždy mi to vyjde.

Jinak už nějakou dobu sleduju kurz Svět Visa a Svět MC. Ze 79 porovnání byl kurz MC lepší 33x. Ale ty rozdíly jsou hodně malé.

O těch kurzech VISA vs MC se zde diskutovalo už v lednu viewtopic.php?p=13663541#p13663541. Malé jsou rozdíly v kurzech EUR a USD, u ostatních měn jsou rozdíly větší.

V obchodních podmínkách https://www.mbank.cz/informace-k-produk ... -osoby.pdf v bodě 7.5.8 se uvádí:

mBank zúčtovává karetní transakce provedené v jiné měně, než je měna účtu, ke kterému byla karta vydána, pomocí vlastního směnného kurzu, jenž se skládá ze směnného kurzu karetní asociace, pod jejíž značkou byla karta vydána, a obchodní marže mBank. Změna aktuálního kurzu karetní asociace má tak za následek změnu směnného kurzu mBank. Pro převod se použije kurz, který je platný v den zaúčtování platební transakce, což může být jiný den než den vykonání transakce. Finální zaúčtovaná částka se tedy může lišit od částky, která je na účtu po vykonání transakce zablokována. Směnný kurz používaný pro jednotlivé typy karet se může lišit v závislosti na tom, jaká obchodní marže je pro ně zvolena. Konkrétní směnný kurz, který byl při transakci použit, lze ověřit na webových stránkách mBank v rubrice Kurzovní lístek nebo v historii transakcí v mobilní aplikaci či internetovém bankovnictví.

Osobně mám mKartu Svět MC, díval jsem se na nějaké platby v zahraničí a je u nich použit kurz platný v den zaúčtování platby a nikoliv v den provedení platby. Takže u mě to sedí s tím, co píšou v obchodních podmínkách.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vanisek 15. 5. 2024 06:59

Jde nekomu zalozit dalsi mSporeni? Mne to hlasi uz 3 dny chybu a ze na tom pracujou
vanisek
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka