mBank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hyper9 4. 11. 2024 20:43

Při zakládání mKonta Business se hned na začátku zadává IČO. mBank si u stávajících klientů kontroluje shodu údajů (minimálně jméno a příjmení) mezi daty z podnikatelského registru a tím, co už má nastaveno u osobního účtu.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 4. 11. 2024 21:12

@ladisg: Účet pro podnikatele si nepodnikatel nezaloží.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Persbrandt 4. 11. 2024 22:26

vidím, že mě jiní předběhli...
@ladisg: je potřeba doložit např živnostenský list, v žádosti uvést IČO...

já jsem třeba stávající klient osobního mkonta a zajímala mne tedy logicky moje situace. Zajímavé je, že na chatu mi tvrdili, že bonus 3000 Kč pro nové majitele mkonta Business nelze využít současně s účastí v soutěži o iphony, která probíhá pro klienty osobního mkonta.
Jenže já o tomto tvrzení dost pochybuju. Operátor chatu sice našel v podmínkách soutěže o iphony větu přibližně tohoto znění: "účast v této soutěži nelze kombinovat s jinými akcemi mBank určenými pro nové klienty ". Taková věta tam skutečně je, tak jsem to nejdříve považoval za uzavřené.

Jenže pak mi to nedalo a podíval jsem se na to znova a ověřil jsem si, že ta "soutěž o iphony" má vlastně dvojí detailní podmínky. Jedny platné pro nové klienty mBank a druhé platné pro stávající klienty. No a tu zmíněnou větu, že "účast v soutěži nelze kombinovat s jinými akcemi mBank pro nové klienty" jsem našel pouze v té verzi podmínek platné pro nové klienty mBank, v té druhé není. A podle mě to nebude náhoda.

Takže bůhví jak to je a jak to mBank bude posuzovat, ale vcelku by mi dávalo smysl to chápání, že mBank prostě nechce, aby se nějaký člověk krátce po sobě mohl stát novým klientem jak osobního mkonta, tak novým klientem podnikatelského mkonta Business a z obou titulů čerpal určité bonusy nebo výhody. Zatímco pokud by se stávající klient osobního mkonta zúčastnil probíhající soutěže o iphony (tím že si pořídí a začne používat nový produkt - ekartu) a zároveň by se stal novým klientem podnikatelského mkonta Business s bonusem 3000 Kč, tak by to pro banku mohlo být akceptovatelné..

Jak říkám, je otázka, jak nakonec mBank bude tyto případy posuzovat, ale tímto popsaným dojmem na mne aspoň přístup mBank silně působí...
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 11. 2024 05:28

hyper9 píše:Při zakládání mKonta Business se hned na začátku zadává IČO. mBank si u stávajících klientů kontroluje shodu údajů (minimálně jméno a příjmení) mezi daty z podnikatelského registru a tím, co už má nastaveno u osobního účtu.

To je tedy dost omezujici podminka mit ico. Existuji povolani, s kterymi lze podnikat i bez ico. Co treba takovy umelec, nebo advokat, anebo danovy poradce, museji mit nutne ico?

https://www.businessinfo.cz/navody/podnikani-bez-zivnostenskeho-opravneni-svobodne-povolani/
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xls 5. 11. 2024 06:05

Pokud je to podnikání podle zvláštních předpisů, tak samozřejmě nemají živnosťák, ale IČO ano.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 11. 2024 06:24

Takze si takove ico muzu zaridit i ja? Nekde proste reknu, ze chci byt umelec, kouzelnik, a oni mi jen tak prideli ico? Kde?
Dostanu ico, zalozim v bankach podnikatelske ucty, vyinkasuji odmeny za zalozeni, a zrusim ico?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 11. 2024 08:22

Myslím, že "ostatním osobám" ho přiděluje ČSÚ. Nevím, jak je to teď, ale ještě před pár roky mohl člověk vykonávající svobodné povolání podnikat bez IČ.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 5. 11. 2024 08:42

O té mBank akci s odměnou 3000Kč pro OSVČ dnes vyšel i podrobný článek na Měšci https://www.mesec.cz/clanky/mbank-rozda ... ak-na-nej/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod kecinzer 5. 11. 2024 10:21

Žádal jste už někdo o to business konto? Jak dlouho to trvá? Já si požádal, napsalo mi to, že mi přijdou informace do mailu, ale stále se nic neděje.
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 5. 11. 2024 10:25

Jenom bych ten bonus viděl jako příjem z podnikání. Takže s odvodem daně, zdravotního a sociálního pojištění.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 5. 11. 2024 10:41

Nepatří to spíš mezi ostatní příjmy (paragraf 10), ze kterých se odvede jen daň, ale zdravotní a sociální pojištění se neodvádí?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 5. 11. 2024 10:52

Je to podnikatelský účet, bonusy z podnikatelského účtu jsou příjmy z podnikání. Nedovedu si to představit jinak. A dokonce bych řekl, že na to bude jen 40% výdajový paušál.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 5. 11. 2024 11:13

Takže k tomuto bonusu z podnikatelského účtu se z daňového hlediska přistupuje jinak, než k bonusu (1% vratkám) z podnikatelských kreditních karet?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod kecinzer 5. 11. 2024 11:23

No, přišel mi mail, že mi žádost zpracovávají. Jelikož mám podnikání dlouhodobě pozastaveno, ale IČO mi funguje, jsem zvědav jak to dopadne.

Taky mi to přijde divné, proč by se to mělo danit. To si všichni daní ty vratky u Monety třeba?
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 5. 11. 2024 11:32

Ano, vratky z podnikatelských kreditek (například Moneta) se musí danit a kdo to nedělá, tak dělá chybu. Nicméně sociální ani zdravotní pojištění jsem z těch vratek neodváděl, jelikož jsem je uváděl do ostatních příjmů dle paragrafu 10, což teď dodatečně nevím, jestli bylo úplně správně :hm
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka