mBank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 6. 11. 2024 09:18

osobně: Neznalost tvého "vlastního" zákona mě (ne)udivuje.
§ 48 odst. 2 zákona 361/2003 Sb.:
Příslušník může vykonávat jinou výdělečnou činnost než službu podle tohoto zákona pouze se souhlasem služebního funkcionáře. Služební funkcionář udělí rozhodnutím souhlas s výkonem jiné výdělečné činnosti za podmínky, že tato činnost nemůže vést ke střetu zájmů osobních se zájmy služby, k ohrožení dobré pověsti bezpečnostního sboru nebo k ohrožení důležitého zájmu služby.
Nesmíš podnikat, tudíž nesmíš mít IČO. Dokonce nesmíš podnikat ani bez IČa - tedy nesmíš být například autor (spisovatel, malíř, programátor).
To zda podnikatel dostane či nedostane IČO závisí na tom, zda jeho podnikání podléhá nějaké registraci či nikoliv. Živnostník je jasný. Lékař podléhá registraci u krajského úřadu, pokud má rentgen tak u Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Advokát, notář, daňový poradce, auditor - ti mají profesní komory jako registrátory. Takže nakonec dojdeme jen k autorům a sportovcům (pokud nejsou živnostníci), kteří nemají IČO, přesto jsou ve smyslu občanského zákoníku podnikateli (pokud to dělají soustavně a za odměnu).
Samozřejmě ti služební funkcionář může udělit výjimku.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod retron 6. 11. 2024 11:40

Milos píše:Řekl bych, že si toto banka ověřuje a OSVČ s přerušenou živností podnikatelský účet vůbec nezaloží.

Při poslední podobné akci tuším rok či možná už dva nazad jsem s přerušenou živností podnikatelský účet založil a po výplatě bonusu opět zrušil.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 6. 11. 2024 12:56

Takže teď si ho zkusíš založit znovu? :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod retron 6. 11. 2024 13:13

ne Rop me tady dostatečně vylekal :D
hlavně je tam nějaký vopruz s platbou kartou a to se mi nece
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod kecinzer 6. 11. 2024 13:34

Hlavně pokud máš pozastavenou živnost, tak si ho ani nezaložíš - mně to zamítnuli.
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 6. 11. 2024 13:43

Ale jestli to zamítnutí bylo kvůli pozastavené živnosti, to s jistotou nevíš? Nebo ti důvod zamítnutí přímo sdělili?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod kecinzer 7. 11. 2024 09:07

No to nevím, důvod tam uveden nebyl, ale tak kvůli čemu jinému by to bylo? :-D
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 8. 11. 2024 12:03

Rop píše: tedy nesmíš být například autor (spisovatel, malíř, programátor).

Velmi se omlouvám, ale to se budu hádat, protože autorska činnost se nebrala za podnikání, a to mohlo dělat i děcko nezletilé přece. Může člověkovi zakázat psaní nebo malování obrazů, to asi nedává smysl, kdyby někdo soustavně maloval obrazy za odměnu, no nevím, to bude asi věc výkladu. Autor monyLizy jsi taky všude vozil sebou a nechtěl ji prodat :)

A také mu nic nebrání nakládat vlastním majetkem, například pronajímat, flipovat nemovitosti, to zcela určitě není podnikání co by bylo v konfliktu

pozastavenou živnost mají typicky ti - kteří berou dávky z úřadu práce, případně státní. Jinak mě nenapadá důvod
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod petr.novak888 8. 11. 2024 13:00

Co právník to jiný výklad! Např. u nás v práci nemůže být zaměstnanec ani členem výboru SVJ v bytovém domě, ve kterém bydlí a vlastní byt, poněvadž by byl zapsán v obchodním rejstříku a lehce dohledatelný např. jeho adresa atd. a pak by mu mohl někdo vyhrožovat nebo naopak ho uplácet. Druhý právnik tvrdí, že by se mohlo jednat o skryté podnikání zaměstnance. Přičem SVJ nemůže podnikat ze zákona, SVJ jen může obhospodařovat svůj majetek.
petr.novak888
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 11. 2024 16:57

vpe: autor je podnikatel dle § 420 NOZ a jeho příjmy se daní dle § 7 zákona o daních z příjmů. Jenom dítě musí zastupovat zákonní zástupci. Takže dětští herci vykonávající herectví soustavně jsou podnikatelé.

Já se s tebou hádat nebudu, protože to nemá cenu. Zkus chvíli hledat na internetu a hádej se s autory článků.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dalich 8. 11. 2024 16:59

drkarel píše:Ono je to hlavně nesrovnatelné. Přerušený podikatel je pro stát stále podnikatel. Ale vlastně nevidím důvod, proč by přerušený podnikatel nemohl mít účet. Je to snad nějak vyloučeno z odměny v podmínkách?

Přerušená živnost ještě neznamená, že má někdo přerušení podnikání. Lze mít třeba příjmy na autorské honoráře (také OSVČ), podnikání ve financích (není živnost) apod.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Rop 8. 11. 2024 17:02

Předpokládám, že se dívají do Registru osob, kde jsou všechny činnosti vidět (která je a která není pozastavená). Jediné co nevidí je autor a sportovec. Ale to už jsem psal.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 11. 2024 17:30

dalich: Máš pravdu, napsal jsem to blbě.

-- 8. 11. 2024 17:33 --

vpe: A nelze se právě pozastavením živnosti vyhnout případnému konfliktu v případě uvedených státních zaměstnanců či jiných zaměstnanců, kteří ze smlouvy nesmí provádět (určitou) podnikatelskou činnost?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod pulmann 8. 11. 2024 19:23

Cituji : u nás v práci nemůže být zaměstnanec ani členem výboru SVJ v bytovém domě .

Trochu přitažené za vlasy,
Jak toto může zaměstnavatel zakázat ?
Asi to není ani podnikání a je to volená funkce, byť zapsaná v OR .
A adresu zaměstnance si můžou zjistit i jinak.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 11. 2024 19:44

Asi pracuje v rozvedce? :D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka