4honza píše: Prekvapilo mne, ze mBank chce nabizet zdarma i odchozi platby (ferova cena mi prijde 2-3Kc), .....
Nevidím důvod, proč by odchozí platba měla stát 2-3 Kč. Poplatek ČNB je kolem 20 haléřů (v "nejvýhodnějším" pásmu).
Jak se kdysi vyjádřila FIO, je levnější poskytnout základní služby zdarma, než je klientům účtovat. Kolik tak může mít průměrný klient plateb? Deset? Dvacet? I kdyby to byla stovka za měsíc, tak to banku na poplatcích ČNB stojí 20 Kč; myslím, že získání zákazníka je mnohem dražší.
Jak už se tu kdosi vyjádřil, FIO (aspoň zde na fóru) je jakýmsi etalonem, mBanka by tedy neměla být horší.
Tedy k základním podmínkám (odchozí a příchozí platby zdarma, vedení účtu vč. internetbankingu a platební karty zdarma) bych uvítal:
1) nějakou platební kartu zdarma pro placení na Internetu (může být i virtuální, super pokud by byla s možností "zamykání" (ale bez poplatku)); v nouzi spojená s běžnou platební kartou - pak by to ale nemohla být Maestro
2) nějaké férovější poplatky pro zahraniční platby (aby se daly rozumně použít i pro malé nákupy na e-bay)
3) možnost nějakého "nouzového" internetbankingu bez nutnosti mít speciální program/klíč/kalkulačku, atd. Ideální by bylo, pokud by vedle standardního internetbankingu zabezpečeného el. podpisem (á la FIO), mobilním klíčem, elektronickým klíčem, .... bylo možné autorizovat platbu např. heslem TAN
4) rozumné otvírací hodiny. Tedy aby běžně pracující člověk mohl vyřídit základní služby k účtu (vložení a výběr peněz, převod peněz). To by klidně mohl "zastat" "bankomat", tak jako to bývalo u ŽB. Člověk nemusel mít doma počítač, stačilo strčit kartu do "samoobslužné zóny" zadat PIN a už to jelo. S tím samozřejmě souvisí ROZUMNÉ limity ke kartě. U FIO mám 30 000 Kč / týdně a už jsem "narazil". Pokud je problém s mezibankovními smlouvami, klidně bych akceptoval i jiný limit z cizích bankomatů a jiný z vlastních (třeba 30 000 Kč / 100 000 Kč)
Každopádně jen dobře, že na trh míří další banka, jsem docela zvědav. Pokud proti FIO nabídne nějakou výhodu nemám problém s tím přejít.