Odepisování a připisování plateb bankami - diskuze

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 15. 5. 2024 21:10

VÚB není česká banka, ale slovenská. A ten VÚB účet není standardní spořicí účet, ale je to vkladový účet, který má svá specifika.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 15. 5. 2024 21:51

Jen jsem se nepřesně vyjádřil, že je VÚB slovenská banka samozřejmě vím, psal jsem o papírování, které mě odradilo - ohledně nezdaňování úroků na Slovensku, ale jen v ČR až od určité výše, jestli si to matně vzpomínám.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod LaNov 16. 5. 2024 21:32

Milos píše:VÚB není česká banka, ale slovenská.

Všeobecná úverová banka a.s., pobočka Praha je účastník CERTISu stejně jako Oberbank a jiné pobočky, takže z principu funguje stejně jako české banky. Není účastníkem systému okamžitých plateb.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 16. 5. 2024 22:18

Peníze se u VÚB ale vkládají a vybírají přes centrální účet, nikoliv napřímo. Prostě ten česko-slovenský účet funguje v takovém "zvláštním" režimu :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod LaNov 19. 5. 2024 18:53

Rozumím, díky za upozornění. Hledal jsem to a klient má slovenský IBAN, na který vkládá a vybírá z něj peníze přes český účet (s identifikací přes VS). Chápu to správně?
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 123123123 19. 5. 2024 18:54

Jo.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Navstevnik123 21. 9. 2024 23:29

Fio a KB mají zpoplatněné platby na kartu. Od listopadu se přidává ČSOB s poplatkem 29Kč. Chystá se zpoplatnit i někdo další nebo zatím jen tyhle 3? https://www.penize.cz/osobni-ucty/45195 ... o-na-kartu
Promo kódy v mém profilu nebo SZ.
Navstevnik123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hyper9 22. 9. 2024 11:07

Jaká je motivace bank pro zavádění takovéhoto poplatku?
(př. Vydělávají na zahraničních platbách a tohle by jim mohlo nabourávat business?)
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 9. 2024 12:10

Spíše šlo dříve o okrajový zájem o tuto službu, a tak to banky neřešily, dnes s novými službami (třeba i od Revolutu, nebo od řady zahraničních obchodníků s cennými papíry) je to víc a víc používané, tak už náklady na to nechtějí dotovat (a ano, rovněž mohou chtít zamezit obcházení jiných, placených převodů ze zahraničí).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 22. 9. 2024 12:26

Je pravda, že my nevíme, kolik banka musí platit Vise nebo Mastercardu za tutu službu. Když jsem to kdysi zkoušel zadat v Revolutu, naskočil tam poplatek i při odesílání.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 22. 9. 2024 13:07

Ja se divim, ze to rovnou nezakazou, kdyz vidi, jak jsou klienti hloupi a nechaji se obrat. Je to bezpecnostni riziko, kdyz chce nekdo od nekoho prijmout platbu na kartu, musi mu sdelit minimalne cele cislo karty, mozna i expiraci.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 22. 9. 2024 14:07

K převodu peněz na kartu stačí uvést jen číslo karty. Platnost karty ani bezpečnostní kód k tomu nejsou potřeba.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 22. 9. 2024 15:22

Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod fc70 22. 9. 2024 20:00

aaaa píše:Ja se divim, ze to rovnou nezakazou, kdyz vidi, jak jsou klienti hloupi a nechaji se obrat.

Visa/MC chtěli další zdroj příjmu, tak prohlásili podporu těchto operací za povinnou. A protože v poslední době kvůli zákonům na ochranu hospodářské soutěže (proti spolčování konkurentů) Visa/MC nejsou družstva členských bank ale naprosto samostatné akciovky, banky dost dobře nemohly odmítnout.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod hyper9 22. 9. 2024 20:14

To dává smysl. Povinný bude pravděpodobně jen příjem těchto plateb. Kdyby bylo povinné i odesílání, tak bych to zahlédnul v bankovnictví některé z českých bank, což se mi zatím nestalo.
hyper9
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka