Odepisování a připisování plateb bankami - diskuze

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 12. 5. 2008 20:27

brnakkk: odchod peněz z mBank do ČNB v 7:00 ... příchod peněz z ČNB cca v 16:30

S474N: tak mu pošli SZ nebo mejla ... ale jsem zvědav která banka přizná, že si peníze drží sama pro sebe :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dalich 12. 5. 2008 21:44

A já mám chuťovku pro všechny. Platba odeslamá z mBank (tj. v 7 hodin ráno) přišla do HSBC Bank tentýž den přesně v 11:05 (podle SMS). To jsou 4 hodiny. Kam se hrabou expresní platby :-) To není chvála mBank, ale HSBC ;-)
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dalich 12. 5. 2008 21:52

S474N píše:Rop: no brani me v tom prave nedostatek informaci - tech casu :mrgreen: , ale treba takovy Dalich by si z toho mohl udelat i clanek, ne?

No, to není špatný nápad, jenže to vyjde pak na konkurenčním serveru, což zdejší správci asi nebudou vidět rádi, zvláště odkazy. Ale když tu pak vrazím je tu tabulku bez zdroje, bude snad klid.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod S474N 12. 5. 2008 22:57

dalich: ja si myslim, ze ten odkaz by vadit nemel, ale vyjadrit se musi tady Rop.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 12. 5. 2008 23:13

Co Rop ... spíš Marek L. ... já jsem na některý věci moc malej pán :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 13. 5. 2008 07:36

dalich píše:A já mám chuťovku pro všechny. Platba odeslamá z mBank (tj. v 7 hodin ráno) přišla do HSBC Bank tentýž den přesně v 11:05 (podle SMS). To jsou 4 hodiny. Kam se hrabou expresní platby :-) To není chvála mBank, ale HSBC ;-)

Me uz se nekolikrat povedlo, ze platba odeslana z mBank v 7 rano byla v 10 rano v eBance (presne receno v 9:55).

Nicmene jestli podle toho pripisuje HSBC D+1, tak je to dobre :)

Co je ovsem taky pravda, ze pri moznosti dnesnich pocitacu by mely byt parametry expresni platby standardem (tedy krome te ceny) a expresni platba by mela byt tim, co je interni prevod v ramci eBanky nebo mBank. Protoze i ten dnesni expresni prevod byva pomalejsi nez kdyz z jedne banky penize fyzicky vyberu a fyzicky vlozim na ucet jine banky.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod dalich 13. 5. 2008 07:55

4honza píše:Co je ovsem taky pravda, ze pri moznosti dnesnich pocitacu by mely byt parametry expresni platby standardem (tedy krome te ceny) a expresni platba by mela byt tim, co je interni prevod v ramci eBanky nebo mBank. Protoze i ten dnesni expresni prevod byva pomalejsi nez kdyz z jedne banky penize fyzicky vyberu a fyzicky vlozim na ucet jine banky.

Tak já uvedu příklad z Polska. Přeposílal jsem si několikrát peníze z účtu na účet v odliškých bankách a VŽDY jsem je mě na protiúčtu ten samý den. V PL asi neznají pojem expresní platba, protože tam jsou vesměs všechny převody tentýž den na protiúčtu. Perličkou je, že některé banky asi jedou i v sobotu, protože platba odeslaná v pátek večer se mi připsala v sobotu ráno. Jasně, v jiné bance. To u nás nehrozí :-)
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Rop 13. 5. 2008 09:04

Já měl za to, že v Polsku jede zůčtovací a clearingové centrum non-stop ... ne jak u nás jenom v pracovní dny
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dalich 13. 5. 2008 10:52

Rop píše:Já měl za to, že v Polsku jede zůčtovací a clearingové centrum non-stop ... ne jak u nás jenom v pracovní dny

Tak to netuším, ale minimálně ve dnech pracovního klidu nejede a v noci taky ne.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 4honza 28. 5. 2008 07:34

Tak dneska jsem koukal na GE. Sice banka pripisuje platby D+1 pri poslani penez na normalni ucet, nicmene pri splatkach jejich karet na jeji vlastni ucet 301030/0600 je datum zuctovani D+2.

Takze v tomto pripade se na D+1 nelze spolehnout a platili byste uroky a pokuty navic. Nicmene GE uvadi, ze to mate radeji zaplatit pet dni pred splatnosti, pocita tedy opravdu 3 dny na prevod a rezervu pro 2 dny , pokud to pripadne na vikend.

A D+1 pripisuje na ucet ke kreditni karte i takova CS :)
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 9. 7. 2008 21:56

Jak je to teď s nebožkou e-Bankou? Už je D+2 jako zbytek Raifky? Nebo si bývalé účty drží stále D+1?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 10. 7. 2008 08:47

RB k tomu vydala pomerne obsahly a neprehledny dokument, z ktereho jsou nektere veci zrejme a jine ne.

http://www.rb.cz/attachements/Lhuty%20t ... lhutam.pdf

Vsichni, co maji eKonto a predchozi ucty z eBanky maji pripisovani na ucet nejpozdeji D+1. Ti, co maji ucty z byvale RB, tem se pripisuje D+2.

V dokumentu se sice operuje D a D+1, ale oni za den D povazuji den odeslani platby do clearingu, ktere uz samotne muze byt prave D+1.

Krome toho z dokumentu nejak nelze vycist, kdy se ty platby do clearingu posilaji a v kolik hodin se platby pripisuji.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod snowboarder 11. 7. 2008 08:47

nevíte někdo jak je to u Komerční banky s interním převodem? Když pošlu z KB do KB? Komerčku nemám, požádal jsem dnes kámoše o zaplacení něčeho, protože jsem mimo civilizaci a potřeboval bych vědět, jak to zpracovávají, jestli už se trochu přiblížili ostatním bankám v rychlosti :-))

btw: viewtopic.php?f=316&t=302112 tady píšete Česká Spořitelna D+2, hodilo by se tam dopsat, že k dispozici jsou už ale D+1, a to jak pro výběr, tak bankovní transakce ;)
::: Vyzkoušejte aplikaci SuperFórum pro Android http://goo.gl/3OyV6 :::
snowboarder
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 11. 7. 2008 09:45

No ČS je D+1 ... jenom peníze jsou k dispozici D+2 ... čili odeslány v pondělí, přijaty v úterý v IB se objeví ve středu ráno :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mr.Z 11. 7. 2008 09:54

Co se vnitrobankovních převodů v KB týče, zaúčtovány budou v D, v přehledu transakcí se objeví až po nočním zpracování, tj. disponovat s nimi lze až v D+1. Pokud si protistrana potřebuje prověřit provedení transakce ihned, je možné se podívat v IB do menu "Dnešní činnost", tam by to mělo být vidět s menším zpožděním...
Mr.Z
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka