Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod čulibrk 10. 11. 2021 14:37

Klient ps píše:
čulibrk píše:.. a proč ne, když to je pojištěné do 100.000 EUR? :!:

Jo, než ČNB ukončí konkurz Trinity může uběhnout několik let, zatímco inflace bude 10%, v jiných bankách bude uročení 5,6%, a tobě se budou prachy úročit v konkurzu krasnými 2,08.
Bože, lidi. Najděte si vlákna o kampeličkách typu unibon.

Ale nepovídej, vůbec nevíš jak to probíhá. ČNB pozastaví/odebere licenci a za 1-2 měsíce mám peníze na účtu z Garančního systému finančního trhu. Už jsem to absolvoval u 2 bankovních institucí a vše proběhlo v klidu. Dokonce jsou pojištěny vklady nad 100.000 EUR v některých případech:

Od 1. 1. 2016 jsou nově ze zákona pojištěny tzv. dočasně vysoké zůstatky nad 100 000 EUR. Jsou to peníze získané
a) úhradou kupní ceny plynoucí z prodeje nemovité věci, která slouží k bydlení podle evidence v katastru nemovitostí, pokud byl návrh na zahájení vkladového řízení do katastru nemovitostí podán před rozhodným dnem;
b) vyplacením vypořádání společného jmění manželů při rozvodu manželství;
c) vyplacením pojistného plnění pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti;
d) vyplacením vypořádání dědictví;
e) vyplacením jednorázového vyrovnání z penzijního připojištění se státním příspěvkem nebo doplňkového penzijního spoření;
f) vyplacením odstupného při výpovědi z pracovního poměru, při které náleží zaměstnanci odstupné podle zákoníku práce, vyplacením odstupného při rozvázání pracovního poměru dohodou, při kterém náleží zaměstnanci odstupné podle zákoníku práce, vyplacením odbytného nebo odchodného při skončení služebního poměru rozhodnutím služebního orgánu, při kterém má státní zaměstnanec nárok na výplatu odbytného nebo odchodného, a vyplacením odchodného při skončení služebního poměru fyzických osob, které v bezpečnostním sboru vykonávají službu;
g) vyplacením pojistného plnění pro případ újmy způsobené trestným činem;
h) vyplacením náhrady újmy způsobené trestným činem nebo vydání bezdůvodného obohacení získaného trestným činem;
i) vyplacením náhrady škody způsobené rozhodnutím o vazbě, trestu nebo o ochranném opatření;
j) poskytnutím peněžité pomoci oběti trestného činu.
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 10. 11. 2021 15:16

vlkoslav píše:
drummond píše:
zeim píše:opravdu mate osobni zkusenost, ze J&T navysuje dobrovolne sazby u produktu 33dnu/3m, kdyz zvysuje CNB? to zni velmi dobre

Ano, jsem u nich hodně dlouho, je to tak a aniž bych jim chtěl dělat reklamu, když se snižují sazby, dávají to vědět včas dopředu, takže mas sanci s tím něco dělat, třeba založit termínovaný vklad za starou sazbu, tj ještě nesnizenou.

Ale prd. Jsou to šmejdi, jako každý druhý. Koncem roku 2020 mi snížili úrok u čerstvě založeného vkladu s 3 měsíční výpovědní lhůtou asi po měsíci o 0,2%. Docela dost peněz jsem tam měl. U třiatřicetidenního vkladu to tenkrát bylo v pořádku. Takže by mě moc překvapilo, kdyby tady to bylo jiné.
Každopádně jsem se zařekl, že už jim nepůjčím ani kačku.

hm....
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod blue.sky 10. 11. 2021 15:26

A ta J&T je tedy spolehlivá? Nebo je lépe rozložit finance mezi více bank.. Trinity, Creditas atd.?

Děkuji.
blue.sky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zeim 10. 11. 2021 15:29

za mě všechny menší banky jsou důvěryhodné pouze do 100k EUR
zeim
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 10. 11. 2021 15:29

@blue.sky: Nemít veškeré finance u jedné bankovní instituce je základní bezpečnostní pravidlo :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod b00n 10. 11. 2021 15:38

Souhlas, nad 100k EUR bych zvlášť do těch menších bank nedával.
Jinak tenhle směšný limit pojištění se nezměnil už jak dlouho? A jaká je za tu dobu inflace..?
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 11. 2021 15:46

Jak píšou výše, max 100k a zároveň ne vše u jednoho ústavu je základ. Jinak mám dávnou zkušenost z MSD, že to s tou výplatou z fondu nemusí jít úplně hladce, ale myslím, že od té doby došlo k nějakým změnám.

Směšný limit? Buď rád za nějaký.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 10. 11. 2021 15:57

Docela by mi zajímalo, jak to mají třeba v zahraničí (západní Evropa). Jestli tam jsou vyšší limity pojištění vkladů. Předpokládám, že ano, jelikož jsou tam všeobecně vyšší příjmy.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 11. 2021 15:58

Ten limit pochází z EU. (Proto je taky v EUR, úplně prapůvodně byl v CZK.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod DPH - VAT 10. 11. 2021 16:09

K evropské směrnici o systémech pojištění vkladů vizte např. webové stránky Rady EU: https://www.consilium.europa.eu/cs/poli ... -schemes/#
DPH - VAT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Solymr 10. 11. 2021 17:02

Na J&T spořící účet je opravdu minimální vklad 1mil Kč?
Solymr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 10. 11. 2021 17:03

zeim píše:opravdu mate osobni zkusenost, ze J&T navysuje dobrovolne sazby u produktu 33dnu/3m, kdyz zvysuje CNB? to zni velmi dobre
Přímá souvislost s ČNB není. Historicky reagovali poměrně pružně (řekněme do měsíce) – ale včetně snižování sazeb u toho 3m vkladu s účinností o dost dřív než za 3m; holt to není TV a riziko změn sazeb výslovně nese klient.
Naposledy upravil fc70 dne 10. 11. 2021 18:31, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod tomsln 10. 11. 2021 17:04

@Solymr Pro nový klienty ano.

jt.png
Naposledy upravil tomsln dne 10. 11. 2021 17:09, celkově upraveno 1
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 10. 11. 2021 17:06

čulibrk píše:Jo, než ČNB ukončí konkurz Trinity může uběhnout několik let, …

Ale nepovídej, vůbec nevíš jak to probíhá. ČNB pozastaví/odebere licenci a za 1-2 měsíce mám peníze na účtu z Garančního systému finančního trhu.
To je formálně pravda, nicméně v případě MSD byla doba mezi tím, kdy MSD přestalo odesílat peníze, a kdy ČNB vyhlásila, že nejsou schopni dostát závazkům nebo co, přes 6 měsíců – a těch 6 měsíců se mohl klient tak možná s MSD soudit, od fondu nedostal nic.

Takže se rozhodně připojuji k tomu mít peníze v aspoň dvou bankách (a ideálně kreditku a/nebo kontokorent u třetí k tomu).
Naposledy upravil fc70 dne 10. 11. 2021 17:41, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Solymr 10. 11. 2021 17:17

tomsln píše:@Solymr Pro nový klienty ano.

jt.png

A jak se z nového klienta stane ten stávající, věrný? Musí mít u nich něco v investicích nebo jinde nebo stačí čas jako záruka věrnosti?
Solymr
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka