Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dr._lukas 10. 11. 2021 17:19

Kde jste zase někteří na ty konspirace přišli? Copak někde něco padlo, že je Trinity v potížích?
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 11. 2021 17:20

fc70: Jen bych k tomu dodal, že MSD přestalo posílat peníze proto, že mu to ČNB zakázala.

dr_lukas: On klienta ps čas od času postihne amok. Na druhou stranu něco na tom je, doba je zlá, Trinity s ČNB nějaké potíže má ... u malých ústavů je vždycky třeba se míti na pozoru. Ale díky garančnímu fondu není třeba nějak panikařit.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod dr._lukas 10. 11. 2021 17:25

máš nějaký odkaz na ty potíže?
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 11. 2021 17:32

Ne a už to bylo před časem, někde to tu proběhlo na fóru, ale nedaly se z toho přímo vyvodit potíže ... bylo to myšleno tak, že jim ČNB něco našla při kontrole.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 10. 11. 2021 17:35

fc70: Proč kreditku nebo kontokorent? Tu souvislost jsem s tímto nepochopil.

Jinak, jak to reálně děláte(vy, co mají v bance kolem 100k eur)? To každý den sledujete kurz eur a podle toho, jak se to mění, tak to každý den odsouváte jinam a nebo naopak přikládáte?

Nikdy jsem žádný krach banky nezažil a tak nevím, jak to přesně probíhá.

Na začátku příštího roku budu prodávat nemovitost, která pravděpodobně bude vyšší než 100k eur a po dobu, než se rozhodnu, co za peníze nakoupím, tak budou zřejmě na nějakém spořáku pár měsíců.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod b00n 10. 11. 2021 17:39

drkarel píše:Směšný limit? Buď rád za nějaký.

Jde o princip, jednou to pojištění existuje, tak by se mělo nějak 'valorizovat'. 10 let se ten limit neměnil, zatímco např. cena nemovitostí (což je častý cíl spoření v bankách) vzrostla na dvojnásobek. Pak lidi musí řešit x bank, aby měli vklad pojištěný.
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 10. 11. 2021 17:42

culti píše:fc70: Proč kreditku nebo kontokorent? Tu souvislost jsem s tímto nepochopil.
Jsou to desetitisíce až statisíce k dispozici, za cenu přijatelnou pro tyto extrémně řídké situace, a v běžném používání to vůbec nic nestojí (narozdíl od držení víc peněz v další bance, když by mohly být investované).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 11. 2021 18:07

b00n Tak princip ... Otázka je, jaká myšlenka za existencí toho pojištění je. Podle mě je limit cca 2,5M vzhledem k průměrným úsporám dostatečný. Ačkoliv tu obvykle hudrám, když se tu někteří podivují nad výší prostředků na spořáku a tvrdí, jak na spořáku tolik být nemá, tak obecně s nimi souhlasím. Víc než 2,5M má být někde jinde - zainvestováno. Na účtech má být teoreticky jen krátko-střednědobá rezerva, což 2,5M pro normálního člověka není a ti, pro něž je, nejsou sociálové, aby z hlediska státu potřebovali pojištění vkladů. Pro přechodné vyšší stavy tu existuje řešení rozložit prostředky do více bank, což je žádoucí, takže Tě to k tomu aspoň motivuje. Navíc je to limit na rč, takže společně hospodařící páry ho mají dvojnásobný. Ačkoliv mi to takto vyhovuje, viděl bych jako účelnou nějakou spoluúčast vkladatelů.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 10. 11. 2021 18:19

culti píše:Jinak, jak to reálně děláte(vy, co mají v bance kolem 100k eur)? To každý den sledujete kurz eur a podle toho, jak se to mění, tak to každý den odsouváte jinam a nebo naopak přikládáte?

Není nutné každý den sledovat kurz EUR. Když budeš mít třeba úspory 4mil.Kč, tak do jedné banky uložíš 2.4mil.Kč, do druhé banky 1.6mil.Kč a nemusíš kvůli kurzu EUR nic řešit. Při úsporách 2.5mil.Kč (100.000EUR) to rozdělíš třeba na 2.4mil.Kč + 100tis.Kč nebo na poloviny, pokud obě banky budou nabízet stejné úročení.

Ale jak uvedl @drkarel, tak držet dlouhodobě takto velké úspory na spořáku není rozumné. Od toho jsou k dispozici jiné ivestiční nástroje (podílové fondy, akcie, ...).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 10. 11. 2021 18:39

No jo, ale málokdy se stane, aby byla shodná úroková sazba v obou bankách. Vždy je někde vyšší a někde nižší. A tedy logicky se budu snažit tam, kde je vyšší dát maximum možného a zbytek na nižší úrok. Ale tím pádem právě vznikne problém sledování kurzu. Při takto vysokých částkách už ty úroky nejsou zanedbatelné. Pokud to rozdělím "od oka", tak zase logicky na tom tratím.

Jinak ne pro každého je investování do akcií, fondů, crypto a nevím čeho všeho ještě. Ať už z toho důvodu, že tomu nerozumí a nebo tomu rozumět nechce. Co takovému člověku, pokud nechce jít do rizika zbývá? Jedině zase koupit nějakou nemovitost, pozemek.. A i to je svým způsobem riziko.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 11. 2021 19:26

A kolik je teď rozdíl v těch úrocích? Jaká je tak fluktuace kurzu? Jsem docela kolenovrt, ale ono má vše meze. :) Samozřejmě, vše je riziko. Od doby, kdy existují protiinflační státní dluhopisy, mohou lidé s averzí vůči rizikovým instrumentům zvolit pro ochranu před inflací ty. Atraktivní je dělá i to, že je může člověk s každým výročím prodat (jo, ve vyšších objemech ne všechny).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 10. 11. 2021 19:57

Tak, když se podívám na graf kurzu, tak je to celkem nahoru, dolů - během posledních cca 20 dnů, pokud budu brát 100k eur to dělá rozdíl přes 50tis czk. A to už není zanedbatelná částka ani pro toho, kdo má na účtu +-100k eur. Počítám s případem, že dojde k vypočítávání pojistné částky.
Samozřejmě, že z hlediska úroků se jedná o jiné řády. Holt maximalisté to mají těžké :)
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tomasvlasak 10. 11. 2021 20:07

drkarel píše:A kolik je teď rozdíl v těch úrocích? Jaká je tak fluktuace kurzu? Jsem docela kolenovrt, ale ono má vše meze. :) Samozřejmě, vše je riziko. Od doby, kdy existují protiinflační státní dluhopisy, mohou lidé s averzí vůči rizikovým instrumentům zvolit pro ochranu před inflací ty. Atraktivní je dělá i to, že je může člověk s každým výročím prodat (jo, ve vyšších objemech ne všechny).

taky na ten prodej musí včas zadat pokyn ... já měl v plánu starou emisi přeměnit na aktuální, ale když jsem dnes chtěl dát pokyn k prodeji, tak jsem zjistil, že to šlo naposledy 2 dny zpátky
Věnuji se stavebnímu spoření, doplňkovému penzijnímu spoření, úvěrům a investicím. Osobní konzultace v Praze a Středních Čechách zdarma.
tomasvlasak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 11. 2021 20:19

Jo, to samozřejmě. :) Jaký smysl má měnit starou emisi na aktuální?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 10. 11. 2021 20:38

culti píše:Tak, když se podívám na graf kurzu, tak je to celkem nahoru, dolů - během posledních cca 20 dnů, pokud budu brát 100k eur to dělá rozdíl přes 50tis czk. A to už není zanedbatelná částka ani pro toho, kdo má na účtu +-100k eur. Počítám s případem, že dojde k vypočítávání pojistné částky.
Samozřejmě, že z hlediska úroků se jedná o jiné řády. Holt maximalisté to mají těžké :)

Když ti přijde rozdíl EUR kurzu 25.70 až 25.20 jako celkem nahoru dolů, tak co by jsi říkal na kryptoměny a jejich denní výkyvy třeba 30%? :nenapadne
Jinak i když si tam necháš kvůli limitní pojistné částce rezervu třeba 100.000Kč (na účet neuložíš 2.52M ale jen 2.42M), tak když bude mít jeden účet úrok 2.08% a druhý účet 2.00%, tak za rok ten rozdíl na úrocích dělá závratných 80Kč. Kvůli tomu se ti vyplatí každý den sledovat kurz? :-)
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka