Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tomasvlasak 11. 11. 2021 08:09

drkarel píše:Jo, to samozřejmě. :) Jaký smysl má měnit starou emisi na aktuální?

stará emise má výnos inflace +0,5% bonus, ale zdaněno ... nová emise má výnos inflace, ale bez daně

takže u této vyšší inflace je už lepší nová emise
Věnuji se stavebnímu spoření, doplňkovému penzijnímu spoření, úvěrům a investicím. Osobní konzultace v Praze a Středních Čechách zdarma.
tomasvlasak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 11. 2021 08:19

Aha, díky. Kdy došlo ke změně? Teprve u této emise? Já myslel, že je to dáno zákonem.

edit: Chápu správně, že je to od dubnové emise roku 2021?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod freaklk 11. 11. 2021 11:16

Pánové, než založím ten účet 33D v JT, popište mi jakým způsobem se vklad hned vypoví, je tam na to tlačítko, nebo jak?

A co se stane za 33dnů, když tam peníze nechám, pojede všechno dál za stejných podmínek i když bylo vypovězeno? A zase případně musím vypovědět po 33dnech a pořád dokola když chci peníze mít stále k dispozici?
Nedá se tam někde zadat "revolverování" výpovědi?
freaklk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomsln 11. 11. 2021 11:21

Taky jsem to nemohl najít. Dělá se to přes Vklady –> Vlastnosti. Tam je malé tlačítko vpravo, po kliknutí na něj nastavíš den, kdy má dojít k ukončení. Nastavoval jsem to včera, zaklikl jsem ukončení k 15.11., peníze obdržím 20.12. (33 dnů). CO se týče další otázky, tam tam si nejsem jistý, ale zřejmě to budeš muset dělat pořád dokolečka.
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod freaklk 11. 11. 2021 11:24

Aha, díky.
A co znamená v tvé odpovědi "peníze obdržím" ?
Můžeš je někam převést, nebo jak to mám chápat? A kolik dnů po tom termínu je ještě můžu převést (a předpokládám že se budou furt úročit, i když budou ve výpovědi?)?
freaklk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomsln 11. 11. 2021 11:28

20.12. mi je pošlou včetně úroků na účet (u JT, šlo ale zadat i odeslání na účet u jiné banky). Do té doby s nimi pochopitelně nelze nijak pracovat.
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod freaklk 11. 11. 2021 11:37

Aha, kouknul jsem do vlákna JT, a jestli to chápu dobře?:

1. tak musím mít založený BÚ, a potom tenhle Vkladový?
2. Peníze dopravím na BÚ, z něj je pošlu na Vkladový?
3. Vypovím vkladový, a po konci výpovědi se mi objeví zpátky na BÚ, že?
4. A pak je holt zase musím mrsknout na Vkladový, Vkladový vypovědět, .., a tak pořád dokola...taky pěkná prcárna mi připadá...hmm.

To ta Trinity to má teda zařízeno o dost elegantněji IMHO..
freaklk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drummond 11. 11. 2021 11:51

Nerozumím tomu, proč tady má tolik lidí pořád potřebu nějaký vkladový účet vypovídat a pak nadávat, jaká je to prcá*na, když si z toho tu prcá*nu dělají sami. Vidím to spíš jako nepochopení o jaký typ vkladu se jedná a k čemu slouží. Chci-li mít peníze neustále k dispozici, takový typ vkladu prostě nezakládám. Tečka.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod freaklk 11. 11. 2021 12:27

To asi ani nebylo myšleno jako potřeba vypovídat vkladový účet, snažil jsem se jen nahlas (hlavně pro sebe) porovnat nabídky Trinity a JT, a nekoukat jenom na úrok.
Potřebuju si ujasnit tyhle věci a děkuju všem za reakce.
freaklk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomsln 11. 11. 2021 12:29

@freaklk

Chápeš to správně. Jen drobný detail. Vklad s výpovědní lhůtou není účet v běžném slova smyslu, nemá číslo účtu a peníze se na něj tudíž neodesílají převodem. Při jeho zakládání jen napíšeš, kolik peněz tam chceš vložit (viz. print, který jsem tu dával včera) a banka ti to strhne z běžného účtu, který u nich máš.
Naposledy upravil tomsln dne 11. 11. 2021 13:49, celkově upraveno 1
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod freaklk 11. 11. 2021 12:46

Jasňačka :-) dík.
freaklk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vlkoslav 11. 11. 2021 13:02

Milos píše:Jinak i když si tam necháš kvůli limitní pojistné částce rezervu třeba 100.000Kč (na účet neuložíš 2.52M ale jen 2.42M), tak když bude mít jeden účet úrok 2.08% a druhý účet 2.00%, tak za rok ten rozdíl na úrocích dělá závratných 80Kč. Kvůli tomu se ti vyplatí každý den sledovat kurz? :-)
Kvůli 80 korunám by se to fakt nevyplatilo. Ale imho je ten rozdíl 1936,-Kč
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 11. 2021 14:48

A můžeš popsat, jak jsi k tomu výsledku došel? Mně to totiž vychází taky na 80,- (před zdaněním).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 11. 11. 2021 15:33

@Vlkoslav špatně počítal, ten rozdíl 1936Kč je 0.08% z celkové úložky 2.42M. Rozdíl na úrocích se ale musí počítat jen z té rezervy 100.000Kč, o kterou bude ponížena úložka na "lepším" spořícím účtu.

-- 11. 11. 2021 15:41 --

V úterý jsem si online zakládal účet u Expobank, ve středu mi byl aktiovován a dnes ve čtvrtek mi volal bankéř z Expobank a ověřoval, že jsem si účet založil opravdu já. Chtěl potvrdit telefon, ulici bydliště a dvě čísla z konce rodného čísla. U žádné jiné banky jsem se s tímto nesetkal.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod bufalobil1 11. 11. 2021 15:44

2 420 000 Kč .......100%
24 200 Kč........ 1% ročně
2420Kč ........ 0,1%
242 Kč ........ 0,01%

0,08% = 8*242= 1936 Kč brutto za rok

asi to bere tak že mu stojí zato jestli si hoví jeho cca 2,4 mega na účtu za 2% a nebo na účtu za 2,08%. Pro někoho žádný rozdíl.
škoda jen že inflace je 10% a víc :(
bufalobil1
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka