Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 11. 2021 15:47

@Milos:
Expobank je v tomto dost paranoidní, já jim telefon nebral (cizí čísla prostě nezvedám a že to byli oni jsem si dle čísla až pak vygooglil), zkoušeli to asi 4 dny a pak už klid :). A také mi poslali dopis na adresu trvalého pobytu (opravdu trvalou z občanky, ne korespondenční), rovněž údajně jako ochrana před neoprávněným založením. Reagovat na telefonát ani dopis naštěstí není třeba.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 11. 11. 2021 16:04

bufalobil1 píše:2 420 000 Kč .......100%
24 200 Kč........ 1% ročně
2420Kč ........ 0,1%
242 Kč ........ 0,01%

0,08% = 8*242= 1936 Kč brutto za rok

asi to bere tak že mu stojí zato jestli si hoví jeho cca 2,4 mega na účtu za 2% a nebo na účtu za 2,08%. Pro někoho žádný rozdíl.
škoda jen že inflace je 10% a víc :(

My jsme ale řešili tu situaci, že kvůli limitu pojištění 100.000EUR uloží na jeden spořící účet při EUR kurzu 25.20 maximálně třeba jen 2.42M místo 2.52M. Bude mít tedy 100.000Kč rezervu a nebude muset každý den kontrolovat, jestli náhodou kurz EUR neklesl pod 24.20. Rozdílný úrok se tedy počítá jen z těch 100.000Kč, které by ještě mohly být na tom účtu s úrokem 2.08%, ale místo toho budou na druhém účtu s úrokem 2.00%.
Naposledy upravil Milos dne 11. 11. 2021 18:39, celkově upraveno 1
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vlkoslav 11. 11. 2021 16:54

Njn. Mea culpa.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ripper6 11. 11. 2021 18:13

Milos: 2,42M pisou jasne ze na uctu dnes nenecha kdo je normalni, vetsinou to prece investuje tj do chalupy nebo jine nemovitosti a nebo do dluhopisu :)
Tudiz tam inflace 10% nebo vic nevadi.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 11. 2021 18:22

:oboze
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Solymr 11. 11. 2021 20:32

Když mám volných peněz do půl mega, tak ono to není bezpečné poslat vše na jeden SÚ? Z toho, co jsem tu vyčetl, se tak nějak zpochybňuje ona garance u těchto účtů...Mám na BÚ zrovna menší banku (Creditas) a přemýšlel jsem nad SÚ u nich, tak jestli to rozdělit půl na půl Creditas a třeba Trinity �
Solymr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod peter23p 11. 11. 2021 20:39

Tak není podstatné to mít půl na půl ale tak aby člověk mel rezervu v jiné bance kdyby ta banka kde má více zkrachovala. Takže třeba 2/3 v rizikové bance za vysoký úrok a 1/3 za menší úrok v tradiční bance.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod y2key 11. 11. 2021 20:57

Tradiční banky nebrat :) Já radši podporuju menší subjekty. Mám to jako, když jdu nakupovat třeba potraviny. Raději podpořím menší obchod než velké řetězce.
y2key
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 11. 11. 2021 21:23

Z hlediska kapacity pojištění vkladů je opravdu maličká banka lepší, protože fond na to má, a není třeba přemýšlet, kde vezme peníze. Ale to se týká s jistotou opravdu jen těch nejmenších.

Důvod rozdělit peníze do dvou bank je především čas mezi začátkem problému a výplatou – aby člověk neskončil milionář bezdomovec.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod ripper6 11. 11. 2021 21:54

Solymr: rozdelit radeji, no spis investovat kup zbrane budou potreba a tam jde hodnota nahoru :) a nebo garaz a nemusis resit sporici ucet (alespon rikaj ze nechat penize na uctu je nerozum) :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 11. 11. 2021 22:11

Vcera Vavra vypravel, jak nova vlada Sobotka s Spidlou nechali v 2003 kvuli 1,7 mld padnout union, co se divam na wiki tak finalni ucet je skoro 13 mld za FPV
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 11. 11. 2021 23:50

Garáže pokud tedy jsou máme nyní přepálené úplně stejně jako nemovitosti. Snad to ty rostoucí sazby trochu ochladí a ČNB ještě přidá.

Kamarád teď spekuluje i na pozemky, skládá zálohy a nakupuje za 2 mio/parcela, s tím že příští rok počítá, že bude prodávat za 3 mio/parcela (záměrně neřeším kde a jaká, jde mi o princip předpokládaného zhodnocení).
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tomsln 11. 11. 2021 23:58

@Mufinmufi To by celkem sedělo. Byty jsou přepálený, protože ty dokáže nakoupit kdejakej nýmand. To stejný garáže. Ale pozemky, to už je vyšší dívčí, do toho už jde málokdo.
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 11. 2021 00:01

Je to tak, dokud to pak od těch překupníků a migrujících nýmandů (do nových bytů) ostatní budou na hypotéky kupovat kruh se neuzavře. Snad BFU zavřou zvýšené sazby tipec a dojde jim, že žít na dluh má i své rizika. Když jsem v 2020 prodával v krajském městě byt relativně kousek od centra mi přišlo, že lidi vůbec neřeší jaká je cena bytu, protože to prostě berou na hypotéku a "platí to banka". Nejradši by si do ní ještě vrazili i další náklady vč. nábytku a tak vítali pokud se byt prodává s ním a bylo to "v ceně". Ani si nesrovnávali sazby, protože větší banka typu ČS je lepší a důvěryhodnější. Přešli tam pro jistotu taky s energiemi (viz. ČS Energie a nedávný BE adrenalin asi bez komentáře), "protože ČS".

Otázka do pranice. Kdy myslíte, že ČNB ty sazby ještě zvedne? Dnes jsem váhal nad termíňákem u J&T, ale moc mi to za těch 2,25-2,5% nestojí (to první je tuším vklad, druhé termíňák) a zamknout si peníze taky nechci. Vyloženě je ale na nic kvůli přehřátým nemovitostem teď nepotřebuji (min. na rok<). V akciích už mám cca 20% portfolia a část z něj i tak čeká na svou další příležitost (prodával jsem, protože je téměř vše ATH).
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tomsln 12. 11. 2021 00:17

V prosinci je zvyšování jistý. Po minulým zasedání byl někdo z rady v ČT a na dotaz, jestli půjdou v prosinci ještě výše, bez váhání kejval že ano. Vypadá to na 50 b.b.

Další zasedání je pak v únoru, to je ještě daleko.
tomsln
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka