od Mufinmufi 12. 11. 2021 00:01
Je to tak, dokud to pak od těch překupníků a migrujících nýmandů (do nových bytů) ostatní budou na hypotéky kupovat kruh se neuzavře. Snad BFU zavřou zvýšené sazby tipec a dojde jim, že žít na dluh má i své rizika. Když jsem v 2020 prodával v krajském městě byt relativně kousek od centra mi přišlo, že lidi vůbec neřeší jaká je cena bytu, protože to prostě berou na hypotéku a "platí to banka". Nejradši by si do ní ještě vrazili i další náklady vč. nábytku a tak vítali pokud se byt prodává s ním a bylo to "v ceně". Ani si nesrovnávali sazby, protože větší banka typu ČS je lepší a důvěryhodnější. Přešli tam pro jistotu taky s energiemi (viz. ČS Energie a nedávný BE adrenalin asi bez komentáře), "protože ČS".
Otázka do pranice. Kdy myslíte, že ČNB ty sazby ještě zvedne? Dnes jsem váhal nad termíňákem u J&T, ale moc mi to za těch 2,25-2,5% nestojí (to první je tuším vklad, druhé termíňák) a zamknout si peníze taky nechci. Vyloženě je ale na nic kvůli přehřátým nemovitostem teď nepotřebuji (min. na rok<). V akciích už mám cca 20% portfolia a část z něj i tak čeká na svou další příležitost (prodával jsem, protože je téměř vše ATH).
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).