Rozdíly ve spořících účtech (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Sasakr 10. 5. 2022 13:42

Sypu postupně všechno do tý Raiffky. Něco mám od prosince schovaného u někoho v Monetě za 2,5 %. Jak se mám dopočítat, kolik mám chtít? Přičítají úroky měsíčně nebo jak? Nemůžu to najít.

Y = X * (2,5/12)^n či jak?
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2022 14:11

@Sasakr: Úroky se připisují měsíčně, počítají se na denní bázi. Ten vzorec máš špatně, navíc nesmíš zapomenout na 15% daň. Když ty ani on nevíte jak na to, použijte třeba úrokovou kalkulačku https://www.mesec.cz/kalkulacky/kolik-v ... i-v-bance/
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 10. 5. 2022 14:12

Ta RB se celkem pochlapila s úrokem 4.5% to zavání přesunem nějakých financí z JT
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2022 14:19

Já už většinu financí z JT do RB převedl. Ten rozdíl 0,5% (0,48%) se už vyplatí :-)
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 10. 5. 2022 14:21

také myslím
Otázka, jestli třeba JT nedorovná a nebo jestli RB neustřihne
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2022 14:29

Tak se to zase přeleje někam jinam, podobně jako během několika předchozích měsíců ;-)
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 10. 5. 2022 14:33

jj to je fakt
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod regin 10. 5. 2022 14:36

Sasakr píše:Sypu postupně všechno do tý Raiffky. Něco mám od prosince schovaného u někoho v Monetě za 2,5 %. Jak se mám dopočítat, kolik mám chtít? Přičítají úroky měsíčně nebo jak? Nemůžu to najít.
Y = X * (2,5/12)^n či jak?
Moneta počítá úrok relativně běžným způsobem s 365 dny v roce, akorát stav účtu v daný den neber k 23:59:59, ale k 00:00:00 ráno. Pokud se částka na účtu během měsíce nemění, tak
(úrok) = (částka) * (sazba) / 365 * (počet dnů v měsíci)
(daň) = zaokrouhlit_nahoru( 0,15 * (úrok) )
(částka pro další měsíc) = (částka) + zaokrouhlený (úrok) - (daň)

Jinak obecně je třeba posčítat úrok po jednotlivých dnech
(úrok) = (částka 1. den) * (sazba 1.den) / 365 + (částka 2. den) * (sazba 2.den) / 365 + ...
Naposledy upravil regin dne 10. 5. 2022 15:24, celkově upraveno 1
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod blue.sky 10. 5. 2022 14:43

Rovněž přesunuto z JT banky (do Trinity).

Třeba JT ještě přijde s nějakým zvýšením úrokových sazeb.
blue.sky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sasakr 10. 5. 2022 15:30

Takže jestli to řeknu správně svými slovy - každý den se podívají, kolik je na účtu, spočítají úrok p.a./365. Tohle si celý měsíc sčítají, na konci měsíci to definitivně přičtou k zůstatku na účtu a od tehdy se začíná složeně úročit. Ano?

Na tu kalkulačku jsem narazil, ale nebyl jsem si jistý s tou periodou připisování.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2022 15:56

Ano, je to přesně tak, jak jsi uvedl.

Jinak ta kalkulačka nebere v potaz, že každý měsíc je jinak dlouhý. Úplně přesně to spočítáš pomocí vzorce od @regina.
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod regin 10. 5. 2022 16:38

Bordel do toho vnese banka, pokud uprostřed měsíce změní úrokovou sazbu. A to nemluvím o vyhodnocování podmínek pro bonusové úroky, jako je počet plateb kartou, atd. Další věc je pásmové úročení, ale to je relativně v pohodě, nebo to, co dělá mBank (nevím, jak se tomu říká).

Mít "několikery" peníze na jednom účtu, na to je asi nejlepší systém obálek, jako má třeba Air Bank. Nebo "cíle" u mBank.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2022 17:12

Airbank úrok nerozděluje poměrově do obálek, ale nechá ho připsaný vcelku na SÚ. Takže obálky řešením nejsou.
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod regin 10. 5. 2022 18:42

To jsem nevěděl. Potom mi není jasné, k čemu vlastně jsou.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2022 21:15

Když chceš mít úspory rozdělené dle plánovaného účelu, tak jsou obálky dobrá věc. A když máš na SÚ jen vlastní peníze, tak je ti jedno, že se úrok připisuje komplexně na SÚ a nikoliv poměrově do obálek.
Milos
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka