Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod LaNov 19. 2. 2024 22:21

DrumSession píše:
fc70 píše:Nic bankám nebrání udělat to jako Air Bank, PRIBOR + marže.

Mno banky od ČNB dostanou nyní např. na 1M 6,28% https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/pen ... index.html
ale klientůd "dají" na s.ú. méně (nyní např. 5,5%), proto to raději takto neuvádějí, aby se i neinformovaní klienti nedozvědělik kolik % na jejich financích banky vydělávají. Asi by byli nahněvaní.
PRIBOR - ("naše marže") = 5,5%

1) Airbank se dokazuje na 2T repo sazbu ČNB: https://www.airbank.cz/file-download/36 ... 1-2024.pdf
2) PRIBOR je mezibankovní sazba na trhu. Tu nikomu ČNB nedává. Zásadní také je, že neexistuje jeden PRIBOR, ale fixing je pro různé splatnosti. Takže na tom odkazu je 1M PRIBOR 6,28 %, ale 6M PRIBOR 5,72%, takže je logické, proč delší TV jsou méně úročené a jako je očekávání trhu (výnosová křivka). 2T PRIBOR logicky odpovídá 2T REPO sazbě ČNB ..
3) jaká je marže možná klient netuší, ale jaké je "přiměřená" neumím říct ani já. Jen že je kolem toho dost nepochopení: viz kritika banky z fiktivního příkladu, která by měla mít "strašnou" marži 0,78 % a chvála Airbank s marží 2 % ...
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 20. 2. 2024 00:16

Marže by měla být srovnatelná s TER podílového fondu s podobně krátkodobým profilem; je jich tu spousta, co to umí za 0,75 % a někteří ještě o dost míň.

(Dopad na investora není srovnatelný přímým odečtením, protože fond má daň 5 % ze zisku, ale zase časový test.)

Ale zase s fondem je daleko víc papírování kolem existence fondu a investičních limitů.

Na druhé straně fond musí být diverzifikovaný, kdežto SÚ je koncentrovaná nezajištěná pohledávka prospívající jedné bance.

A nakonec úroková marže na SÚ je součástí ceny celého toho vztahu, kde se „nějak“ musí zaplatit vedení účtu a platební styk a IB a všechno ostatní co je „zdarma“. Takže není úplně překvapivé, že banky by tam chtěly mít větší marži, než má nějaký fond.

Ale co by banky chtěly, nás nemusí zajímat; můžeme si vzít dobrý BÚ v jedné bance, SÚ v jiné a fond ve třetí.
Naposledy upravil fc70 dne 20. 2. 2024 03:01, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod peliculiar 20. 2. 2024 00:50

DrumSession píše:Mě přijde OK, že banky nabízí na s.ú. v podstatě "spotové úroky" ČNB. Změna % hned po zasedání je pro mě OK. Beru to jako veliký přínost a velikou výhodu. Finance jsou k dispozici ihned.

Tahat banky po arbitrovi mi nepřijde moc fair...

... v podstatě "spotové úroky" by byly OK, kdyby spořící účet banky nesl něco podobného repo fondu.
OK by bylo, kdyby při zvyšování úrokové sazby ČNB šly (spotově) úroky stejně rychle nahoru, jako jdou dolů.
OK by bylo, kdyby se ty úroky alespoň dostaly na nějakou přijatelnou úroveň - u některých se nedostaly ani přes 4 % p.a., takže o nějakých spotových úrocích vůbec nemůže být řeč.

PS: Úplně jsem ztratil přehled o tom, jak si nyní stojí úrokové sazby SÚ s těmi poklesy a zedna naposledy rekapituloval 01.12.2023. :pozor
Naposledy upravil peliculiar dne 20. 2. 2024 15:41, celkově upraveno 1
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 2. 2024 06:24

Do 29.2.2023 vede asi Trinity s 6,30 % do 250 tis., 5,69 % nad (šťastlivci 6,08 % nad a další šťastlivci na starší účtu 6,08 % neomezeně). Maxbanka 5,7 % neomezeně, Creditas 5,4 % do 500 tis., 2,9 % nad. a dál nevím.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 20. 2. 2024 06:43

Ono je hezke spekulovat nad tim, kolik by mela byt marze a jak se maji banky dobre. Hello a rada dalsich vyklizenych bank z trhu ukazuje, ze to az tak jednoduche penize nejsou.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 20. 2. 2024 08:13

Aktuální srovnání SÚ dnes kdyžtak vyšlo na serveru Peníze https://www.penize.cz/sporici-ucty/4481 ... aji-nejvic
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 20. 2. 2024 15:40

@ octaviampi: Já jsem nespekuloval o maržích, ale vyvracel tvé tvrzení o tom, že úroky na spořících účtech jsou spotové, protože nejsou. Jsou spotové jen pokud jde o rychlost snižování, pro zvyšování a jejich míru už to neplatí vůbec.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 22. 2. 2024 09:01

Milos píše:Aktuální srovnání SÚ dnes kdyžtak vyšlo na serveru Peníze https://www.penize.cz/sporici-ucty/4481 ... aji-nejvic

Nakonec mi zacina byt sympaticke Fio konto, ze to ma urok 5,5 % sice jen do 200000 Kc, ale bez podminek a Fio umi i okamzite platby obcas, takze bych tam mohl presunout okamzitou rezervu, kterou drzim u RB na SU Hit+, ktere porad meni podminky a je tam urok jen 5,2 %.
:hm
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 24. 2. 2024 11:42

Když neberu Trinity bank do 250k, kam to přesouváte? Furt má Maxbanka nejlepší sazbu, ne?
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 24. 2. 2024 12:08

Já mám v Trinity i účet s 6,08% neomezeně, což je víc než 5,7% v Maxbance :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 24. 2. 2024 13:44

Leeroy Jenkins:
Max banka má asi nejlepší sazbu, ale pro některé až po Trinity Bank. Já v Trinity Bank mám 6,3%/6,08% do/nad 250000 Kč a to je víc jak 5,7% v Max bance, takže z mého pohledu to bylo kde přesunout.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Jirka.2 24. 2. 2024 13:57

Ještě vub má lepší sazbu. Akorát to ne každému za tu složitost stojí. A pak jsou lidi co mají všechny ty lepší banky plný na doraz pojištění...
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Navstevnik123 24. 2. 2024 18:55

JT na rok za 5,5%.
Promo kódy v mém profilu nebo SZ.
Navstevnik123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PULPANM 24. 2. 2024 20:26

Stihl jsem na 6,4% a na 5,75 %
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod LaNov 26. 2. 2024 18:36

K TV: benchmark je PRIBOR (aktuálně 1M-6,28%, 3M-6,03%, 6M-5,67%, 1R-4,91%).
Zkusím vypsat nabídky max. 100 bp pod PRIBOR, které považuji za slušné:
1M - Creditas 5,7%
3M - Creditas 5,5%, Moneta 5,3%
6M - J&T 5,0%, Creditas 5,0%
1R - J&T 5,3%, Creditas, Moneta a Fio 4,0%
Podle sazebníků, k dnešnímu dni. Chybí tam něco?
LaNov
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka