Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hyper9 16. 2. 2024 13:02

Pokud je v Obchodních podmínkách popsán mechanismus, jak si klient může úrokovou sazbu vypočítat (příklad: Air Bank), tak to považuji za akceptovatelnou praktiku.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 16. 2. 2024 13:28

Koukám, že spořka se s tímto problémem nepáře… úrokový lístek pro Erste Premier říká, že od 1. 5. je základní sazba 0%, bonus za pravidelné investování 1 %, marketingová akce (možná bude) 4 %.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drummond 16. 2. 2024 14:10

myšpulín píše:Problematické to vidím akorát tam kde je výpovědní lhůta, jako třeba u spořících vkladů 1M u Creditas.

Přesně. Nové vklady, at mají snížené ihned, ale u běžících je to prasarna.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 2. 2024 14:11

culti píše: Pokud na tuhle hru přistoupíme, tak se zřejmě nic nebude dít. Za mne by bylo potřeba ČNB na toto upozornit.

Zkus se v tom úřadě zeptat na termínovaný vklad. A hlavně na rozdíly mezi ním a spořicím účtem. Vypadá to, že nejseš dostatečně finančně gramotný a vynucuješ si podmínky, které zajišťují jiné produkty.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 16. 2. 2024 14:39

Přečti si § 152 zákona 370/2017 a řekni mi, co si o něm myslíš.

-- 16. 2. 2024 13:48 --

Netvrdím, že ten paragraf je fyzikální zákon a musí existovat přesně takhle; reginův argument, že to není ideální, má něco do sebe. Ale když už existuje…
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 2. 2024 17:06

Spořicí účet byl a je bankovní produkt, který bance i zákazníkovi poskytuje flexibilitu. Kdo se chce vázat, má k dispozici TV. Zákazník není žádný chudák, který by nemohl peníze obratem vybrat. Pokud tedy někdo volá po nemožnosti změny úrokové sazby, tak:
1. férově musí zároveň volat po omezení dispozice s prostředky ve stejném gardu
2. tím volá zároveň po tom, aby banky nucenou fixaci sazby promítaly do nabízené úrokové sazby, tzn. snižovaly ji.

A k zákonu. Mně je nějaký paragraf srdečně ukradený. Hloupých paragrafů jsou tisíce. To ještě neznamená, že se jich člověk má snažit zneužívat ve svůj prospěch.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 16. 2. 2024 17:13

No, to je ovšem Tvůj názor (hloupý paragraf), ne nějaká obecně platná pravda. Zákony se mají dodržovat. Imho je to ze strany BC a MaxB obcházení. Ale budiž, u spořáků (tak, jak teď fungují - tedy bez výpovědní lhůty) je to vlastně fuk, tam mohu prostředky přesunout ihned jinam, takže stačí předstih pár dnů. Ovšem u spořicích vkladů (mají výpovědní lhůtu) je to prasárna, která by imho u soudu/FA nemohla obstát.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 17. 2. 2024 05:01

Je jednoduché spolehnout se na banku, která řekne „my fungujeme podle zákonů, i když jsou nemoudré, a papírování budeme mít v pořádku“. Riziko průšvihu to neeliminuje, ale všechna hlavní známá rizika někdo sleduje a řídí.

Je o dost těžší spolehnout se na banku, která řekne „my fungujeme podle zákonů, když jsou rozumné … a když nám nebrání klientům nevhodně prodávat dluhopisy našeho vlastníka (Creditas https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/dohled-financni-trh/.galleries/prilohy/S-Sp-2020_00046_CNB_573.pdf, 500t pokuta) … a když po nás nechtějí důsledné papírování a kontrolu (Creditas, nařízena výměna vnitřního auditu a členů dozorčí rady) … a když po nás nechtějí všeobecně fungovat tak nějak kompetentně (Expobank https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/dohled-financni-trh/.galleries/prilohy/S-Sp-2019_00352_CNB_573.pdf 20M! pokuta).“

V případě toho druhého odstavce věty se klient musí ptát, jestli si banka nezvykla příliš, že „zbytečná“ pravidla je možné ignorovat, a jestli to taky nepokračuje „fungujeme podle zákonů, a když po nás nechtějí neztratit klientovy vklady, to by taky bylo moc práce“.

(Připomínám, že Expobank je situace z 2018 a od té doby banka vyměnila přinejmenším vlastníka, asi to o současné situaci nic nevypovídá. Nemám žádnou indikaci, že je v jedné nebo druhé momentálně nějaký problém. Ale já se těm bankám fakt divím, že to nemají od počátku rozmyšlené a že jim to stojí za riziko takové pověsti.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod LaNov 17. 2. 2024 11:38

fc70: poslal jsi do ČNB kvalifikovaný dotaz https://www.cnb.cz/cs/verejnost/kontakt ... ch-dotazu/ k § 152 ZPS a oni ti jako výkladová autorita potvrdili, že to znamená, že změna sazeb SÚ musí být vyhlášena 2M předem? Pokud ne, tak sorry, je to jen NÁZOR a mluvit tu o dodržování nebo nedodržování zákonů je poněkud mimo.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 17. 2. 2024 16:31

Zkusil se už někdo obrátit na finančního arbirtra?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fc70 17. 2. 2024 19:56

LaNov píše:oni ti jako výkladová autorita potvrdili, že to znamená, že změna sazeb SÚ musí být vyhlášena 2M předem?
Ne, ale to, že se to týká i úroků, nutně vyplývá z existence odstavce 5; jinak by o úrocích nemluvil. A to, že změna podle referenčních sazeb musí být přesně podle těch referenčních sazeb (tj. vzorečkem), je z toho odstavce 5 taky evidentní.

Samozřejmě že je to jen můj názor. Stejně, jako kdybych se ČNB zeptal na význam toho odstavce a pak odpověď ČNB srovnal s VOP nějaké banky, to by taky byl jen můj názor.

Jediné, co to nakonec vyřeší, je rozhodnutí relevantního regulátora v konkrétní kazue, a případně dohledový benchmark.

(Já to u regulátorů řešit nebudu, necítím se dostatečně poškozený na objektivní nárok – a na pověst a pečlivost bank si názor dělám už teď.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 2. 2024 10:02

Mě přijde OK, že banky nabízí na s.ú. v podstatě "spotové úroky" ČNB. Změna % hned po zasedání je pro mě OK. Beru to jako veliký přínost a velikou výhodu. Finance jsou k dispozici ihned.
Kdo nechce "spot", ať si pořídí TV na delší dobu a má klid. Finance jsou k dispozici v řádech měsíců.
Kdyby někdo věděl 2M předem, jaké budou %, rád by je nabídl. Ale to nikdo neví. Trend změny % lze odhadnout: aktuálně beze změny nebo pokles (obvykle o 0.25 až 0.50%)
Tahat banky po arbitrovi mi nepřijde moc fair...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 18. 2. 2024 12:49

Nic bankám nebrání udělat to jako Air Bank, PRIBOR + marže.

Myslím, že změnu marže hlásit 2 měsíce předem je docela fér. (A taky myslím, že by to banky měly dělat i u kurzů, aspoň s těmi několikaprocentními maržemi, co mají teď.)

Kdyby se marže začaly přibližovat velikosti velkoobchodního spreadu, to je jiná. Pak je opravdu lepší nemít marži fixní a ať soutěží v danou minutu. Ale tam nejsme.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod culti 18. 2. 2024 20:39

Rop píše:Zkusil se už někdo obrátit na finančního arbirtra?

Myslím, že nejdříve je rozumné to řešit s bankou. Až když u banky nepochodíš, proběhne reklamační kolečko, tak pak se to předkládá na stůl arbitrovi.
culti
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka