Česká spořitelna

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 13. 10. 2024 17:09

drkarel píše:slavo: Zcela evidentně není, díval jsem se do výpisů KK ČS a padalo to i na víkend. A předpkládám, že se nebavíme o inkasu ("strhává"). Jinak ano, každá banka to má jinak.

Ano, inkaso.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 10. 2024 17:15

@hyper9:
Dle mého jsi postupoval způsobem "drbání levou rukou za pravým uchem" :). eShop ČS ti nenabízel možnost zřídit klasickou kreditku proto, že jsi měl stále aktivní tu exHB (nabízel ti jen zvýšení jejího limitu, George eShop není stavěný na dublování produktů). Pokud jsi byl odhodlán ji zrušit, mohl jsi to udělat přes George Zprávou bankéři formou dohody následně přes George podepsané, už jsme zde psali povícero naše zkušenosti, že Dohodou to je zrušeno hned, pokud je kreditky zcela splacená (narozdíl od zadání výpovědi, kde to trvá měsíc navíc). A když by ti zmizela exHB kreditka (v George cca 3 měsíce bude svítit ve stavu Uzavřeno), pak bys přes eShop George Extra mohl normálně požádat u tu klasickou ČS kreditku online (buď ihned po zrušení, nebo za pár dní, dle toho kdy by se ti to tam v Extra eshopu objevilo). Takže sis to zbytečně opačným postupem skrz telefon zkomplikoval - přece logicky nejprve ruším co nechci a pak zakládám co chci, to v řadě oblastí života, a zde s tím ten bankovní George eShop přímo počítá, abys neměl produktů moc naráz :D.
Naposledy upravil minarjo dne 13. 10. 2024 17:22, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 13. 10. 2024 17:22

Tím "opačným způsobem" měl zase ale @hyper9 jistotu, že kdyby mu třeba ČS neschválila klasickou kreditku ČS, tak mu stále zůstane ta kreditka exHB :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 10. 2024 17:24

Ano, to je pravda, ale pokud stejně jako já exHB kreditku nechtěl, určitý čas nepoužíval a měl ji splacenu (což platí, když mu ji dohodou zrušili hned), tak by ho to stejně jako mě jistě nemrzelo :).
Navíc jsem ho chtěl opravit v tom, že banka jiný postup než telefonem neumožňuje ("nedává jinou možnost" jak píše) - ne, umožňuje to online přes George, jen je v systému třeba slot pro kreditní kartu uvolnit (tedy tu exHB mít zrušenou).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 13. 10. 2024 17:29

@minarjo:

1. Já jsem kreditku zrušil přes George Zprávou bankéři.
BTW došlo k tomu s okamžitou účinností, protože jsem byl připravený - kreditka doplacená a bez rezervací.
Proč píšeš "mohl jsi to udělat přes George Zprávou bankéři", když jsem to tak udělal?

2. Můj postup jsem zvolil záměrně. V mBank jsem založil mKreditku PLUS, využil jsem možnost převodu jiné kreditky k nim, ale až poté, co jsem měl jistotu, že mi ČS schválila novou kreditku. Ono se snadno napíše "drbání levou rukou za pravým uchem" když neznáš cizí potřeby a souvislosti.

@Milos: přesně tak, díky za doplnění.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod libol 13. 10. 2024 17:39

Mám možná hloupý dotaz, nebo neumí hledat :-(

Otec nemůže najít debetku ke svému účtu, kde jsem disponent. Jako nejjednodušší jsem vyhodnotil - objednat mu druhou debetku (zdarma k plus účtu) a zablokovat tu původní.
ALE nikde v Georgi jsem nenašel, jak to udělat - to fakt mu jako můžu odeslat všechny peníze a já nevím co, ale objednat kartu ne?
Našel jsem možnost objednání plastové debetky z jeho účtu, ale musím vybrat Kdo bude kartu používat - a v seznamu disponentů jsem jen já (pro přidání dalšího disponenta se stavte na kteroukoliv pobočku - to už o tu kartu můžu zažádat tam). On jako není disponent ke svému vlastnímu účtu?!?!

Nebo jsem něco nepobral?

Děkuji
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 13. 10. 2024 17:45

Kartu si musi objednat v jeho George ne ve tvem.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod libol 13. 10. 2024 17:55

Tak tato možnost mne napadla ;-)
Jen on ho nemá (a pokud nemají George přes poštovní holuby, tak ani mít nebude).
Jak jsem napsal - ptal jsem se, protože mne to udivuje (ale třeba to fakt tak je) - můžu disponovat všeimi jeho penězi, dělat si s nimi co chci, ale kartu mu objednat nemůžu?
Nějak se mi tomu pořád nechce věřit.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod mareka 13. 10. 2024 18:00

Obdobně je to u RB: jako disponent mohu nakládat s penězi, ale manipulaci s kartou mám omezenou = ani ji nevidím.
Naposledy upravil mareka dne 13. 10. 2024 18:02, celkově upraveno 1
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 13. 10. 2024 18:01

Vsak si precti obchodni podminky, urcite tam budou mit zakaz sverit kartu jine osobe. Disponent je k uctu, ne ke karte.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod libol 13. 10. 2024 18:54

No jo, asi to fakt tak je.
aaaa: ale to ne - já si můžu nechat vystavit svoji kartu k jeho účtu, ale ať mu pošlou (na jeho adresu) jeho, zadat nemůžu - jako zvláštní, ale respektuji, asi to není třeba pitvat dále.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 13. 10. 2024 18:59

Vsak to je jeho karta, proc bys ji mel objednavat ty? Ty si mizes objednat svoji.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod MirekM. 13. 10. 2024 19:35

aaaa: nepsals v minulosti něco jako, že není trestné používat cizí platební prostředky se souhlasem majitele?
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod fc70 13. 10. 2024 19:58

To neznamená, že to banka chce podporovat nebo doporučovat.

Spory, kdy někdo v rodině zaplatí kartou někoho jiného, jsou poměrně běžné, takže je v zájmu banky mít pořádek v tom, kdo má kterou kartu. A pak ještě AML / KYC, když si disponent nechá vydat kartu na svou adresu a cizí jméno, tak to *****í.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod MirekM. 13. 10. 2024 20:22

Neřešil jsem mým předchozím příspěvkem vydání karty disponentem na cizí jméno, ale např. přidání karty rodinného příslušníka do g-pay s jeho souhlasem (např. potvrzení přidání karty majitelem karty v jeho aplikaci, sdělení kódu na přidání karty majitelem karty, ověření obou přes infolinku banky, ...). Dříve jsem měl většinu manželčiných karet (s jejím souhlasem) v mém g-pay, dnes je tomu přesně naopak.
EDIT: řešením je jak píšete disponenství a vydání vlastní karty k disponentství, ztracený čas a někdy i nervy oproti přímému přidání cizí karty se souhlasem majitele do g-pay, pokud to banka ještě podporuje ...
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka