Česká spořitelna

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xmnovak 21. 11. 2024 08:47

Včera jsem zjistil, že z nabídky investic zmizel indexový fond Fidelity MSCI World Index Fund P-ACC-CZK, IE00BJ1K1S60. Což je škoda, zvažoval jsem ho do DIPu na příspěvky zaměstnavatele.
Dotaz pro Jiřku: Je to na pořád? Proč došlo k vyřazení?
Děkuji
xmnovak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrmegac 21. 11. 2024 09:42

No také ho nevidím pro nákup, ale mám ho už několik měsíců v pravidelném nákupu a tam ho stále vidím jako aktivní. Tak možná chyba. Nebo záměrné vyřazení. Jiné fondy Fidelity tam vidím.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod elinor 21. 11. 2024 10:02

Volala jsem na jejich linku a tento fond (a údajně i několik dalších) z nabídky stáhli - není to chyba, že nejdou vidět.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petrmegac 21. 11. 2024 10:24

No otázka je, co bude s těmi, co už je mají nějakou dobu v pravidelných investicích.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gman 21. 11. 2024 16:50

Lze kk ČS splácet rovnou převodem (z jiné banky) na účet který je uveden v přehledu kk? Funguje i okamžitá platba?
gman
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 21. 11. 2024 17:04

Ano a ano.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod cz01 21. 11. 2024 17:18

petrmegac píše:No otázka je, co bude s těmi, co už je mají nějakou dobu v pravidelných investicích.

Jo to by mě taky zajímalo...
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 11. 2024 17:48

Nejspis jim vosoli poplatky?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod olousek 21. 11. 2024 21:18

A vy se Spořitelnou investujete dobrovolně? Já po zkušenosti s BrokerJet tuto možnost zcela a navždy zavrhl. Ale kdo chce kam...
olousek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 22. 11. 2024 03:00

Fio se svými pokutami a šílenými OP? Patria s až 10.000 poplatkem za převod CP jinam? Někdo zahraniční, se kterým se v případě sporu nebudeš soudit? Všude je něco špatně… nejlepší je to nějak rozprostřít.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod vojta80 22. 11. 2024 08:04

petrmegac píše:No otázka je, co bude s těmi, co už je mají nějakou dobu v pravidelných investicích.

Pravidelná investice 18.11. (realizace 19.11.) ještě prošla. Uvidime co příští měsíc.

Nepokrytě si zaspekuluji, že si ve spořce spočítali, že tato investice byla pro jejich klienty až příliš výhodná a jako banka z toho neměli dostatečně velké poplatky, tak to raději zrušili. Well played Česká Spořitelna...
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 11. 2024 10:11

Každopádně je to bezva přístup, hlavně pro ty, co s tím fondem počítali do DIP. To se pak veškerá strategie bortí.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 22. 11. 2024 10:50

Psal jsem jim stížnost. Mám pocit, že někomu vůbec nedošlo, že nabízí produkt na desítky let a tak by do něj neměli bez upozornění poslaného měsíce či roky dopředu sahat.
Nemyslím si, že by ten fond najednou vrátili, ale třeba se stane zázrak. Požádal jsem je o vrácení.
A zároveň o důrazné zamyšlení se odpovědných osob nad tím, jaký produkt nabízí a jaké změny a jakým způsobem v něm tedy je možné dělat. :D

Napište taky, když jim na to přijde 20 stížností, spíš se s tím začne něco dít.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 22. 11. 2024 11:24

drkarel píše:Každopádně je to bezva přístup, hlavně pro ty, co s tím fondem počítali do DIP. To se pak veškerá strategie bortí.

Je to přesně tak. ČS nově v DIP umožnuje "udělat to samé" přes přímý nákup globálního ETF. Reálně je to samozřejmě ale pro klienta mnohem horší (kalkulace pro mou konkrétní situaci):

* vstupní poplatek: ~2.5% (FX) + 1% (odvozeno z 12 EUR na obchod)
* custody: místo 0.06% p.a. reálně 1. rok až 0.69% (odvozeno z 2 EUR kvartálně minimum), postupně se snižuje ale velmi dlouho zůstane výrazně nad teoretickým 0.06% p.a.
* výstupní poplatek: ~2.5% (FX)
* kvůli minimálnímu poplatku při ETF nákupu nutnost jednorázového nákupu (a tedy ztráta příležitosti)

Zatímco doteď přes Fidelity bylo:
* vstupní ~2.63% (byť podle ceníku jsem očekával 3.6% s postupným snížením na 2%)
* custody: 0.06%
* výstupní: 0
* pravidelná měsíční investice

Tohle zhoršení je pro mne osobně tak markantní, že úplně pozbývá smyslu u ČS s DIPem zůstávat a je potřeba poohlédnout se jinde. Škoda...
Naposledy upravil vojta80 dne 22. 11. 2024 11:41, celkově upraveno 2
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elinor 22. 11. 2024 11:28

Stížnost napsána včetně dovětku:
"Chtěla jsem se zeptat, zda nebude fond do nabídky v dohledné době zařazen.
Pokud ne, nemá pro mě investovaní do DIP u České spořitelny smysl a příspěvky co nejdříve převedu na jiného poskytovatele DIPu."
elinor
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka