Česká spořitelna

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 24. 11. 2024 10:40

Je to tak. A ujistil ses hezky i sám :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod elinor 26. 11. 2024 08:15

Odpověď ČS na stížnost k vyřazení fondu Fidelity index CZK:
cit.: "Dobrý den, paní xx,
děkuji za využití klientské schránky.
Mrzí mne, že řešíte tuto situaci. Jsem si vědom toho, že uvedený fond byl z nabídky vyřazen. Momentálně čekám na oficiální vyjádření a informace ze strany banky, abych věděl a dokázal Vám sdělit, proč k této situaci došlo a jak to s fondem bude vypadat.
Aktuálně Vám bohužel nejsem schopen sdělit více informací.
Věřím, že toto předběžné vyjádření přijmete a jakmile budu vědět více, tak se Vám ozvu." konec cit.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 26. 11. 2024 10:28

Nikdo nic nevi, banka to utajila i pred vlastnimi zamestnanci. :D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 26. 11. 2024 15:54

Jelikož jde o fond třetí strany, jejichž nabídka se může měnit nejspíš "každodenně" (když je to mimo stálou hlavní nabídku skupiny Erste), tak se nedivím, že řadoví zaměstnanci nevědí. To by je musela centrála těmito změnami bombardovat hodně často.
Opakuji ale už dříve vyřčené, že se tomu vyřazení snad nemůže nikdo divit. Pokud má banka v nabídce řekněme 30 akciových fondů s ročním TER 1,5-2,5% a jediný fond s TER o řád nižším, je jasné, že je to pěst na oko komplikující prodej té cenově "standardní" většiny, navíc mnohdy z vlastní finanční skupiny. A pokud se to výrazněji projevovalo už i v číslech investičních zisků z poplatků (v DIP i mimo něj), nedivím se tomu, že takové jejich oslabení v rámci vlastní skupiny Erste muselo být přerušeno. To je čistá matematika.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ROlda78 26. 11. 2024 16:29

elinor píše:Odpověď ČS na stížnost k vyřazení fondu Fidelity index CZK:
Pravý důvod: Chybně (lidská chyba) nastaveny nízké poplatky, před pár dny si toho všimli.
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 26. 11. 2024 18:37

jj, na sporku to bylo az moc "proklientske", az to bylo divne
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 26. 11. 2024 21:12

Hlavně že chybu rychle napravili.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 11. 2024 07:42

Protoze co by tomu rekli akcionari zejo? :D
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod vojta80 27. 11. 2024 16:11

Pokud je to skutečně tak, že se to chovalo jinak než mělo a teď se to nově bude chovat správně. Tedy:

1. vstupní poplatek 3.6% během prvního roku investice
2. vstupní poplatek 3% během druhého a třetího roku
3. vstupní poplatek 2% od čtvrtého roku dále

Tak jsem s tím ok, protože to odpovídá ceníku na základě kterého jsem si tu investici primárně vybral.

Faktem potom ale zůstane, že tu změnu ČS provedla dost nešikovně.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 27. 11. 2024 20:48

Tak před 20-25 lety bych to možná vzal, dnes už v žádném případě, když se platí o řád méně.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 28. 11. 2024 08:36

xls: v obecné rovině máte pravdu. Ale v případě DIP a zejména příspěvků zaměstnavatele už jsou ty možnosti bohužel mnohem omezenější.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 28. 11. 2024 09:14

xls: Ne, neplatí se o řád méně. Fio má kurzový poplatek 2,7 % a nákup, kdybych kupoval 2x ročně, řádově 1-2 %.
Patria v nejlepším 0,5 % + 0,4 % + 0,12 p.a., pro plebs o 1 procento víc za směnu.
RB 0,9 % + 0,2 % + 0,2 % p.a.

Já chápu, že máš s ČS nějaký osobní problém, ale pochop, že dokud máme koruny, tak nutnost směňovat eura u brokera maže u DIPu jakoukoliv výhodu ETF proti indexovým fondům v korunách. A hlavní výhoda DIPu je, že to jsou extra peníze od zaměstnavatele bez nutnosti nějakých vlastních příspěvků k tomu. Sleva na dani z vlastních příspěvků je zanedbatelná proti tomu, kolik člověk dostává od zaměstnavatele.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 28. 11. 2024 13:57

Ten osobní problém s ČS je v tom, že se mě snažili natlačit do podobných "výhodných" investic, kde bych zaplatil jen hodně na poplatcích při mizerném zhodnocení. Mně se to jejich okrádání klientů prostě nelíbí, stačí se podívat, jaké mají kurzy na kartách.

U DIPu to omezení s penězi zaměstnavatele může být nepříjemné, já to řeším tak, že u Fio z peněz zaměstnavatele nakoupím české akcie (které bych normálně držel na jiném účtu, tam je prodám), své peníze uvidím - buď investice v CZK, nebo směna do EUR jinde.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 28. 11. 2024 14:45

xls: Zvolit investici v CZK je samozřejmě validní způsob vyhnutí se kurzovým problémům. Dává ale smysl pouze v případě, že jsem přesvědčen, že tato lokální investice bude mít v celém horizontu (nejméně) podobnou výkonnost jako globální trh. Stát se to samozřejmě může a potom budete vítězem. Pro mne to ale není ta bezpracná a zároveň relativně bezpečná a diverzifikovaná sázka na jistotu kterou od DIP očekávám, když investuji do globálního trhu. Dokud tohle bude umožňovat ČS nejvýhodněji, tak to budu využívat. Samozřejmě tím akceptuji riziko možné změny podmínek. Tohle ale myslím platí pro všechny nové poskytovatele DIP, snad s vyjímkou Fio.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod malda 30. 11. 2024 14:06

Ahoj, ti z vas, kdo rusili byvalou Hello kreditku - dohoda o okamzitem zruseni byla mozna vzdy, nebo tam byl nekdy nejaky hacek, nebo zalezi na libovuli bankere? Myslim tim, ze treba byli ochotni akceptovat jen klasickou vypoved s 30denni lhutou (tu bych musel nejspis podat nejpozdeji dnes). Kreditku mam splacenou. Zkousel jsem pres George chat pozadat o pripravu dohody o zruseni, ale pry to muze udelat jen "osobni banker" nebo bych musel osobne na pobocku. Nechci chodit na pobocku, ale zase na druhou stranu nechci od noveho roku platit poplatky na nevyuzivane kreditce. Predem diky za odpovedi.

M
malda
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka