Česká spořitelna

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 5. 8. 2024 13:26

K Plus účtu je multiměnová karta. USD účet se na ni dá napojit, toto napojení se musí explicitně zřídit, není to automatické při zřízení cizoměnového účtu.
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tx999 5. 8. 2024 15:17

PatrikChrz píše:...
Nejsem si jist, jestli ČS umí vydat k USD účtu kartu, kde budou platby bez konverze?

CS (minimalne Erste Premier) umi multimenu (mam prektickou zkusenost s EUR).
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kecinzer 6. 8. 2024 18:44

PatrikChrz píše:Pro malé částky asi koupit levně v arabské směnárně.

Otázkou je, na co je chceš použít. Když budeš z účtu převádět ven, znamená to poplatky za přeshraniční platby (cca 1 % z částky). Nejsem si jist, jestli ČS umí vydat k USD účtu kartu, kde budou platby bez konverze?

Chci si vložit pár USD kvůli nákupu akcií.
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod wit.cz 6. 8. 2024 21:24

A nebude lepší otevřít si klasického brokera, u něhož můžete koupit takřka vše, třeba IBKR. Tam si poslat czk, směnit za střed a nakoupit těch pár kousků za poplatek pár deseticentů?
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod kecinzer 7. 8. 2024 11:05

Tak pár akcií mám u Revolutu, ale přijde mi to takové na vodě.
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Kubika1 8. 8. 2024 14:56

Kdy dochází k převodu peněz na spořící účet v rámci "platím a spořím"? Předevčírem jsem si aktivoval zaokrouhleni + 30kc, udělal platby, dnes se zauctovalo na běžném účtu a nic se na spořící účet neprevedlo. Dojde ještě k převodu nebo to nefunguje?
Kubika1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 8. 8. 2024 16:55

K převodu zaokrouhlených peněz na SÚ by mělo dojít v den zaúčtování platby provedené debetní kartou, případně následující den po zaúčtování.

Například dnes mi bylo zaúčtováno 30 plateb, ale na SÚ se mi dostalo jen 11 zaokrouhlení, zaokrouhlení zbývajících 19 zaúčtovaných plateb očekávám zítra.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Kubika1 8. 8. 2024 17:02

Díky, teď jsem na to kouknul a připsala se cca polovina plateb na spořák. Tak, to má jen časovou prodlevu.
Kubika1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 8. 8. 2024 21:46

Tak z těch 30 dnes zaúčtovaných plateb se mi dnes průběžně na SÚ dostalo 29 zaokrouhlení, zbývá tedy zaokrouhlit jen jedna platba.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 8. 2024 01:30

Miloši divné, a není třeba ta platba, která neprošla službou Platím a spořím, na přesné desítky Kč, třeba 10 Kč či 20 Kč přesně? Pak není co zaokrouhlit a do služby Platím a spořím taková platba vůbec nevstoupí, jak je uvedeno ve FAQ služby (tedy ani třeba těch 30 Kč navíc není odloženo, když platbu není čím zaokrouhlit na celé desítky Kč). Jinak mě se vždy zaokrouhlují a na SÚ převedou všechny platby, které byly v daný den odpoledne zaúčtovány, ještě se mi nestalo že by to bylo až další den. Ale ano, je tam zpoždění, neproleze to službou Platím a spořím vše naráz hned po zaúčtování, takže typický příklad: zaúčtování plateb třeba v 15-16h odpoledne, kolem 17-18h je službou Platím a spořím protaženo a na SÚ odloženo u cca poloviny až dvou třetin plateb, ale po 20-21h už všechny daný den zaúčtované jsou i zaokrouhleny na SÚ. Systémy ČS to odkládání na spoření dělají prostě nějak v dávce, ostatně stejně jako zaúčtování plateb kartou během odpoledne.
Jinak já tento měsíc díky akci ČS u služby Platím a spořím přispěji na charitu přes web darujspravne.cz více než běžně v jiné měsíce, když tam jdou dary už od 1 Kč a projektů jsou tam desítky, je to pohoda a ČS svou akcí tak vlastně nejspíš nevědomky podporuje filantropii u svých klientů :) (plus nákupy v Kauflandu v samoobslužné pokladní zóně).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 9. 8. 2024 05:21

Teď ráno mám zaokrouhlenou i tu poslední platbu. Byla to platba 11Kč a asi se u ní to zaokrouhlení jen prostě trochu zpozdilo :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod servpack 9. 8. 2024 05:41

minarjo píše:Jinak já tento měsíc díky akci ČS u služby Platím a spořím přispěji na charitu přes web darujspravne.cz více než běžně v jiné měsíce, když tam jdou dary už od 1 Kč a projektů jsou tam desítky, je to pohoda a ČS svou akcí tak vlastně nejspíš nevědomky podporuje filantropii u svých klientů :)

Pravděpodobně nepřispíváš vůbec nic a naopak jim škodíš, jelikož poplatek za platbu kartou bývá vyšší než 1 Kč (poplatek bance, karetní asociací a ještě provozovateli platební brány). Proto ostatně Regiojet a další už dříve zvedli minimální možnou částku pro dobití kartou.
servpack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 8. 2024 13:21

@servpack:
Poplatek charit za platbu kartou pro charitativní projekt darujspravne.cz je NULA. Tento projekt (jeho web a platební řešení) je od ČSOB (používají se tam její platební možnosti a brány) a jednotlivým charitám v projektu to banka nijak nezpoplatňuje (a tím jim také nepřímo přispívá). Si o tom něco přečti, než vypustíš bláboly :). Ostatně toto není žádná výjimka, takových charit, kde banka online bránou či fyzickým terminálem cílovým subjektům nic neúčtuje, je mraky (byla by od bank opravdu reputační ostuda, když by charitám a sbírkám něco účtovaly, zdarma mají typicky nejen příchozí platby kartou, ale i účet a transakce). Nezná to jen ten, kdo na charitu celý rok nedá ani korunu, není to náhodou tvůj případ? :) Já dávám na jednu charitu (konkrétně Fond ohrožených dětí) už řadu let trvalým příkazem a toto kartou je teď navíc, když se v tom takto nepřímo angažuje i ČS (Platím a spořím) a zmíněná ČSOB.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 9. 8. 2024 14:52

Pravdu máte s největší pravděpodobností oba dva :-) Skutečně bude asi záležet na konkrétní charitativní organizaci a konrétní platební bráně. Například Dobrý Anděl využívá platební bránu REVO (RB), dříve umožňoval minimální příspěvky 5Kč, následně je ale navýšil na 20Kč s ohledem na karetní poplatky.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 8. 2024 15:01

Ano Miloši, ale zde šlo jmenovitě o projekt Daruj správně s účastí ČSOB. A ta se tím rozhodně netají, že se na projektu podílí a rozhodně ho jeho členům nezpoplatňuje, naopak pokud se nepletu, sama pravidelně přispívá (spolu s Českou televizí je hlavním partnerem tohoto projektu od Fóra dárců). Takže darovat tam lze rozhodně bez nákladů pro cílové charity, a to tedy i kartou České spořitelny :).
A srovnání s RegioJet zmíněné výše - to už je úplně mimo mísu, to je komerční firma za účelem zisku, ne žádná charita. Jančura a jeho RJ samosebou žádné úlevy u své banky nemá (možná nějaké dle objemu), narozdíl od neziskových charit, kde jim to banka umožňuje zdarma jistě nejen u projektu Daruj správně.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka