Česká spořitelna

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hyper9 21. 12. 2023 16:28

Co se mi nelíbí na České spořitelně:

Těsně po půlnoci chci zaplatit objednávku kreditkou, ale nemám tam dostatečný zůstatek. Provedu tedy okamžitou platbu z jiné banky. Platba je úspěšná. V Georgi ale vidím, že zůstatek na Plus účtu se nezvýšil a je tam upozornění, že zůstatky budou aktualizovány v 5 hodin ráno.

Pro mě tohle jde úplně proti principu okamžitých plateb. Okamžitá platba na oko projde, ale peníze X hodin visí někde ve vzduchoprázdnu a já s nimi nemůžu manipulovat. Lepší by bylo, kdyby Česká spořitelna v době každonoční odstávky sama sebe označila jako dočasně nepřijímající okamžité platby. Pro klienty by to bylo naprosto transparentní.

Po téhle zkušenosti to na běžné používání moc nevidím, spíš na hraní, bonusy atd.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 21. 12. 2023 16:35

Sice to s tou okamžitou platbou nesouvisí, ale jen mě zajímá, proč neposíláš platbu přímo na účet kreditky?
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hyper9 21. 12. 2023 16:37

Kvůli bonusu 500 Kč. o<:)

Až budu po půlnoci vzhůru, vyzkouším to i s přímou okamžitou platbou na účet kreditky, ale očekávám stejný výsledek.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 12. 2023 20:22

Kvůli bonusu 500 Kč je to teď zcela zbytečné řešit Plus účtem, Jiřka zde před pár dny jasně psala, že první bonus bude až v druhé půlce ledna (za splacení částečné či plné splátky po prosincovém výpisu do půlky ledna) atd.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 21. 12. 2023 20:31

Nic není zbytečné. :mrgreen: Každý, kdo si pozorně pročetl oficiální podmínky akce https://www.csas.cz/content/dam/cz/csas ... k-plus.pdf, tak ví, že ten kdo provede splátku v prosinci, získá bonus 500 Kč v lednu. ("...odměnu ... pořadatel připíše na účet vždy během následujícího měsíce po splnění podmínky pro získání odměny...") . Kdo provede splátku v lednu, získá bonus 500 Kč v únoru. Provedení splátky teď v prosinci je tedy naopak výhodné. Jiřka poté jenom upřesnila, že výplata bonusu bude až v druhé polovině ledna. Navíc splácet kreditku z Plus účtu, vzhledem k rychlosti procesu (kromě nočních hodin), je pohodlné a časové zdržení v řádu sekund zanedbatelné. o<:)
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod jakoubek61 21. 12. 2023 21:14

@minarjo
Já jsem to vyjádření Jiřky pochopil tak, že v druhé polovině ledna bude vyplacena odměna za splacení KK v prosinci. Tedy za útratu v listopadu.
jakoubek61
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 21. 12. 2023 21:16

Ano, přesně, je to tak.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod stepano 21. 12. 2023 21:35

minarjo píše:Dle Jiřky z ČS ano, tuto vlastnost bezúročného období na vše mají exHB kreditky zděděnou od běžných ČS kreditek. Snad to tak stihnou i v systému implementovat, aby pak v lednu nebyla další vlna dotazů/reklamací k případným naúčtovaným úrokům.

No tak nevím, každý tvrdí něco jiného, byl jsem odkázán na dokument níže, bod 2.16.5. a podle toho se bezúročné obdobi na výběry nevztahuje a bude se cvakat. Já teď radši teda vybírat nebudu.
https://www.csas.cz/banka/content/inet/ ... -uvery.pdf
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Bond2 21. 12. 2023 21:35

1) Bude ČS uplatňovat poplatek "za rezervaci úvěrových zdrojů" jako to měla Hello bank ?
2) Můžu splatit úvěr z Plus účtu už během úvěrového období (prosinec), abych byl na konci měsíce na nule, a dostanu bonus ?
Bond2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 12. 2023 21:58

stepano píše:
minarjo píše:Dle Jiřky z ČS ano, tuto vlastnost bezúročného období na vše mají exHB kreditky zděděnou od běžných ČS kreditek. Snad to tak stihnou i v systému implementovat, aby pak v lednu nebyla další vlna dotazů/reklamací k případným naúčtovaným úrokům.

No tak nevím, každý tvrdí něco jiného, byl jsem odkázán na dokument níže, bod 2.16.5. a podle toho se bezúročné obdobi na výběry nevztahuje a bude se cvakat. Já teď radši teda vybírat nebudu.
https://www.csas.cz/banka/content/inet/ ... -uvery.pdf

Tak k tomuto předpisu o bezúročném období by se měla urychleně vyjádřit Jiřka, abychom zbytečně neplatili úroky např. z výběrů hotovosti z bankomatů. :-(

-- 21. 12. 2023 21:20 --

Raději jsem na kreditce splatil téměř celý dluh včetně zkušebního výběru z bankomatu ČS, ponechal jsem "korunu" dluhu, abych mohl po 1. 1. tu "korunu" splatit, kdyby se do 500 Kč nepočítala splátka v prosinci. :-)

Jestli nás Jiřka lakovala a uvedené Obchodní podmínky platí, je KK s nepoužitelným kurzem v zahraničí pouze na dvě věci, vlastně na tři (třetí věc jsou odměny) ...
Naposledy upravil MirekM. dne 21. 12. 2023 22:29, celkově upraveno 1
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Česká spořitelna 21. 12. 2023 22:25

Česká spořitelna píše:Na odkazu https://www.csas.cz/cs/dokumenty-ke-sta ... Hello-bank naleznete produktové podmínky v podobě, kterou nám předala Hello bank. Mezi benefity, které k těmto převedeným kreditkám nabízíme, patří bezúročné období pro všechny platby i výběry z bankomatů v souladu s informací, kterou píšeme zde: https://www.csas.cz/cs/page/hellobank#/ ... itni-karty

Jiřka, ČS

Dobrý den, ráda bych připomněla, že vám urychlené odpovědi ochotně poskytneme prostřednictvím našich oficiálních komunikačních kanálů. Moje zdejší přítomnost nezaručuje, že budu moci vždy ihned reagovat. Díky moc za pochopení!
Nicméně odpověď na tento dotaz jsem zde poskytla už v minulosti.

Jiřka, ČS
Česká spořitelna
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 12. 2023 22:42

@Jiřka: děkuji za turbo rychlo odpověď, urychlenou odpovědí jsem myslel odpověď max. do druhého pracovního dne, ne až za týden.
Kdyby v diskutovaném dokumentu na vašich stránkách, co uvedl stepano, nebyla hlavička ČS a Produktové podmínky pro revolvingové úvěry České spořitelny, a.s., ale hlavička HB a nebo nejlépe dokument na vašich stránkách nebyl veřejně přístupný vůbec, nevznikly by pochybnosti o Vašich výrocích na zdejším fóru a nemusela jste zde nyní urychleně reagovat. :-)
PS: infolinkách bank a podobným informačním kanálům (a to jsem těch bank přeskákal) po zlých zkušeností věřím tak akorát, že zítra bude další den ... :-(
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 21. 12. 2023 23:31

Ta neplatnost určitých bodů v produktových podmínkách se zde už několikrát probírala viewtopic.php?p=13630229#p13630229 Zajímalo by mě, kolikrát se na to ještě někdo zeptá :roll:

-- 21. 12. 2023 22:37 --

Bond2 píše:1) Bude ČS uplatňovat poplatek "za rezervaci úvěrových zdrojů" jako to měla Hello bank ?
2) Můžu splatit úvěr z Plus účtu už během úvěrového období (prosinec), abych byl na konci měsíce na nule, a dostanu bonus ?

Ad 1) Nebude, stejně jako ho už neuplaťňovala HB.
Ad 2) Raději bych doporučil před koncem měsíce nesplácet úplně celou čerpanou částku, aby měsíční výpis nebyl nulový. Jestli ale ČS uzná už tu "předčasnou" prosincovou částečnou úhradu za splnění podmínky a v lednu za to vyplatí první odměnu, to teď s jistotou nikdo neví.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 21. 12. 2023 23:49

Ty dotazy na bezúročné období se tu stejně budou objevovat i nadále. Jedním z důvodů je fakt, že obchodní podmínky nebyly Českou spořitelnou upraveny do podoby, kterou zamýšlí uplatňovat. Není to úplně ideální stav, kdy určité vlastnosti jsou v současnosti poskytovány jen "na dobré slovo". Klient pak může mít v případném řízení (reklamace, finanční arbitr) smůlu, nebude mít podklady v oficiální smluvní podobě.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 12. 2023 23:50

Diskutovat na téma neplatnosti určitých bodů v Produktových podmínkách ... můžeme, ale oficiální Produktové podmínky ... na oficiálních stránkách ČS se nedají přehlédnou.
Pokud je banka změnila, měla by jejich obsah obratem změnit i na svých stránkách, myslím dokument Produktové podmínky ..., nikoliv jen informace na jejich webu a ne ponechat na stránkách Produktové podmínky ... v původním znění.
Naposledy upravil MirekM. dne 21. 12. 2023 23:52, celkově upraveno 1
MirekM.
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka