Česká spořitelna

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 3. 2024 11:14

Přesně tak, určitě zkusit. A nenechat se odradit prvním zamítnutím. Finanční arbitr je zdarma :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod malda 21. 3. 2024 12:24

fc70 píše:Běžně je v obchodních podmínkách výslovně napsané, že vratky se účtují takto (a že kurzové rozdíly jsou riziko klienta).

Jestli myslíte, že máte nárok na vrácení přesné částky v korunách, zajímal by mě důvod.

Nikde neříkám, že na to mám nárok. Jen u HB byly podmínky jasně dané (kurz asociace) a tak to bylo i s vratkou. Českou spořitelnu jsem si dobrovolně nevybral a podmínky se od přechodu změnily (a také kartu od té doby k platbám v cizích měnách nepoužívám, nejsem sebevrah). Kurz asociace / středový kurz jsem ochoten akceptovat, nejsem ochoten akceptovat zlodějský kurz/spread ČS. A bohužel si nemůžu vybrat, kam bude platba vrácena, fakticky se musím nechat okrást.
malda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 21. 3. 2024 18:37

fc70 píše:Běžně je v obchodních podmínkách výslovně napsané, že vratky se účtují takto (a že kurzové rozdíly jsou riziko klienta).

Jestli myslíte, že máte nárok na vrácení přesné částky v korunách, zajímal by mě důvod.

Tak třeba už jen případy, kdy si půjčím auto v zahraničí a obchodník místo předautorizace strhne platbu, kterou po vrácení auta vrací. Se spready, které banky mají, může jít už o nezanedbatelný rozdíl.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 21. 3. 2024 19:42

Já nerozporuji, že by to klienti chtěli. Nevím, jak by to banka měla zajistit (neomezené měnové riziko napříč mnoha měsíci – představte si, že, jako už mnohokrát, zkrachují aerolinky a všechny peníze za letenky se budou vracet); a hlavně, jestli to banka opravdu má povinnost vracet v původním kurzu, moc rád bych věděl odkaz na konkrétní paragraf (protože bych to taky třeba někdy využil).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod filas81 21. 3. 2024 20:27

Mám dotaz, částku z výběru v bankomatu na exHB KK vracíte na konci měsíce, nebo až na konci bezúročného období ? Dík
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 21. 3. 2024 20:41

Ideální je částku vrátit (splatit KK) kdykoliv v průběhu bezúročeného období a hned ve stejný den ji zase vybrat a uložit na spoření. Nepřijde se tak o žádný den úročení ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 3. 2024 21:15

fc70 píše:Já nerozporuji, že by to klienti chtěli. Nevím, jak by to banka měla zajistit (neomezené měnové riziko napříč mnoha měsíci – představte si, že, jako už mnohokrát, zkrachují aerolinky a všechny peníze za letenky se budou vracet); a hlavně, jestli to banka opravdu má povinnost vracet v původním kurzu, moc rád bych věděl odkaz na konkrétní paragraf (protože bych to taky třeba někdy využil).

Asi takhle - kdyby banky nebyly nenažrané, nikdo by to neřešil. Zásadní "fér postup" bych viděl - vrátit dle stejného výpočtu kurzu, jako byla platba stržena. Pokud byla platba stržena dle deviza-prodej, měla by to banka i v tomto režimu vrátit. Je zcela fér požadovat v maximální míře vrácení do původního stavu před transakcí, tj. včetně marže banky z obchodu, obchod byl zrušen, banka by měla vrátit i svoji marži.

Jenže banky jsou nenažrané a chtějí vydělat i na zrušeném obchodu - provedení obchodu deviza-prodej, zrušení deviza nákup.

A kde má banka vzít na případné kurzové rizko
1) má ho požadovat po tom, kdo situaci zavinil. Pokud obchodník nedodal zboží či službu nebo chybně zaúčtoval blokaci zálohy, měl by nést náklady, které tím vznikly, tj. kromě vrácení částky zákazníkovi klidně i pokrytí kurzového pohybu. Ať si to banka vyžádá přes chargeback. To, že jsou banky extrémně neochotné chargeback využívat je jejich problém
2) jaké % z transakcí asi tak je stornováno a jak velký reálně pohyb kurzu hrozí. Jednotky procent? Na transakcích v cizích měnách banka vydělává (a na rozdíl od poplatků za akceptaci karty se o tento zisk nemusí s nikým dělit), tak má z tohoto zisku pokrýt i kurzové riziko.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod fc70 21. 3. 2024 23:31

V 2015 se švýcarský frank pohnul o 23 % za den. To by klidně mohlo nějakou banku položit.

Tohle riziko nejde zákonem jen tak eliminovat, jen jej přesunout. To by šlo. Banky si budou platit nějaké pojištění a obchodníci si za přijímání karet pár promile připlatí.

Každopádně to nakonec zaplatí spotřebitelé.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod barnyss 22. 3. 2024 00:15

wit.cz píše:

Tak třeba už jen případy, kdy si půjčím auto v zahraničí a obchodník místo předautorizace strhne platbu, kterou po vrácení auta vrací. Se spready, které banky mají, může jít už o nezanedbatelný rozdíl.

Přesně tohle se mi stalo vloni v Řecku s kreditkou Moneta, autopůjčovna namísto předautorizace (blokace) celou částku strhla, došlo k zaúčtování cca 35k Kč v EUR. Po vrácení auta vrátila na účet kreditky stejnou sumu EUR, ale spread činil rozdíl tuším skoro 3k Kč. Po neúspěšné reklamaci u autopůjčovny, že neměli částku strhnout, ale pouze zablokovat, jsem se obrátil na banku a Moneta bez velkých okolků mi rozdil doplatila.
barnyss
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 22. 3. 2024 12:10

Dobrý námět na článek na některém z finančních webů. ;-]
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 3. 2024 12:19

fc70 píše:V 2015 se švýcarský frank pohnul o 23 % za den. To by klidně mohlo nějakou banku položit.

Tohle riziko nejde zákonem jen tak eliminovat, jen jej přesunout. To by šlo. Banky si budou platit nějaké pojištění a obchodníci si za přijímání karet pár promile připlatí.

Každopádně to nakonec zaplatí spotřebitelé.

I kdyby všechny reklamace plateb kartou banka měla plně vrátit (a ne jen na nich mít ztrátu 23 %), tak by jí to určitě nepoložilo. Tedy i tento extrémní případ který by postihl jen pár případů by banku nepoložil.

Ano, byl by super jednotný kurz při všech operacích s kartami, třeba dle ECB v den operace. Ale to by se bankám asi nelíbilo, přišly by o čím dál významnější zdroj příjmů.

-- 22. 3. 2024 12:20 --

Každopádně je zbytečné řešit co by kdyby a jak to má být. Praxe je jasná. Na první pokus banka zkouší odrbat systémem deviza-prodej + deviza-nákup. Když se klient ozve, tak to kompenzuje.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod MirekM. 25. 3. 2024 13:40

Jiřka ČS: stále platí v měsíci, kdy převedu BÚ Plus na BÚ Standart, že již nemusím provést 4 platby kartou, abych neplatil v měsíci převodu polatek za vedení BÚ Plus?
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Česká spořitelna 25. 3. 2024 14:35

Dobrý den, ano. Plnění podmínek Plus účtu nevyhodnocujeme v měsíci, ve kterém dochází k migraci účtu na jiný typ, nebo kdy je zcela zrušen.

J.
Oficiální profil České spořitelny.
Česká spořitelna
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milos 25. 3. 2024 15:27

@MirekM.: Ve výsledky jsi tedy účet v ČS úplně nezrušil a pouze ho zmigroval na neplacenou verzi? :-) Co se ti teď zobrazuje u účtu pod záložkou Funkce -> Vedení účtu / Účet zdarma?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 25. 3. 2024 15:45

Ještě jsem BÚ plus nezmigroval.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka