Nižší úrok úvěru vyšší půjčkou a předčasným splacením

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod petryk 17. 8. 2024 17:07

Potřebuji 250 tis. na reko koupelny u pronajímaného bytu. Chtěl jsem si vzít půjčku na rok a nabídka úroku je úchylných 12%. Ale když bych si vzal předschválených 800 tis., tak úrok je 5,5%. Co si myslíte o tom, vzít si 800 tis. s delší splatností (tedy s plánovanou výší splátky) a pak hned 550 tis. vrátit? Vnímáte tam nějaké riziko? Díky
Mobilmania: Philips Fizz>Alcatel 302>Siemens ME45>SE T630>MDA Vario>iPhone 3G>Samsung G. Note II>nic>Samsung Gal. A50
Služební O2: 3310>6310i>6300>E51>E5-00>BB Q5>Len.Vibe Shot>nic>BB Classic>Redmi N.8Pro
petryk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 19. 8. 2024 08:14

Riziko ne, ale banka si má právo vzít až 1 % z předčasně splacené částky (pokud je doba splatnosti delší než 1 rok, při kratší 0,5 %) - bude to třeba zjistit v sazebníku u své banky, ne všechny banky si poplatek uplatňují.

Pokud máte stavební spoření, podívejte se na možnost získání úvěru ze stavebního spoření - můžete mít nárok na poměrně levný úvěr, a třeba o tom ani nevíte...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod karvinier 9. 10. 2024 16:03

Něco podobného teď řeším s tím, že je zajímavé, že třeba Moneta má úrok u klasické spotřební půjčky 4,69 % - RPSN 4,79 % a na úver ze stavebka, který je "účelový" se s RPSN dostaneš nad 5 %. Takže nic levnějšího na takovou půjčku jsem nenašel ani u Zonky atp.. Ale pokud jsem něco přehlédnul sem s tím :-)
karvinier
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alone89 9. 10. 2024 20:30

Nejlevnější je teď úvěr ze stavebního spoření pokud jej dotyčný má ideálně s úročením (spořicí části) 0,5 a zákonný úrok +3% :) nevím u které banky máte předschváleno, ale Fio např. Umí offset hypotéku - půjčí Vám třeba 1mil úročí se celá částka mínus částka na speciálním účtu tzn. že by jste měl efektivně půjčeno tolik kolik potřebujete.

Riziko větší půjčky je jenom v poplatků za předčasné splacení a v tom že Vám to sníží celkovou bonitu (pro příp. jinou půjčku nebo KK)
Alone89
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karvinier 9. 10. 2024 20:34

No mne právě překvapilo to, že ikdyž člověk spořil na stavebku s vidinou toho, že si sice nakonec neveme úvěr tak mu nabídnou úvěr s úrokem 3,9 %, ale RPSN kvůli poplatkům bude 5,03 % tuším, což je nad hodnotou klasického úvěru u Monety.. A to není účelové jako pvěr z SS.. Offset neznám a nevím, zda tam jako neklient mám šanci na dobré podmínky úvěru..

To fio má stejně pořád větší úroky než klasický úvěr u Monety.. Taky mohly hnout s procenty dolů, když ČNB snížila sazby..
karvinier
Návštěvník