Situace:
Mám hypotéku s plovoucí sazbou (aktuálně 2,27%) a jako "pojistku" pro případ, že úrokové sazby u hypotéky vyletí směrem vzhůru,
tak si chci založit ještě stavební spoření jehož úvěrem bych případně hypotéku refinancoval (alespoň částečně). Pokud sazby u hypotéky
zůstanou nízké, tak výnos ze stavebního spoření použiji jako předčasnou splátku. (Hypotéku mám úmyslně sjednanou na delší dobu,
než ve skutečnosti hodlám splácet)
A teď můj dotaz:
ČMSS (a předpokládám, že ostatní stavební spořitelny na tom budou podobně) nabízí dva tarify
1) Tarif Garant, kde úrok z vkladů je 1% a úrok z úvěru je 2,95%
2) Tarif Variant, kde úrok z vkladů je 1,5% (+ případné prémie za pravidelné spoření) a úrok z úvěru je 4,3%
Co myslíte, který z nich mám zvolit? Jinými slovy, myslíte že za nějakých 6-8 let budou úroky u plovoucí hypotéky
ještě stále nižší než 2,95%? Pak by se každopádně vyplatila více varianta 2). Na druhou stranu pokud zvolím variantu 1)
a nebudu si brát úvěr ze SS, tak výnos ze SS bude stále vyšší než úroky z hypo, takže se mi i tak vyplatí spořit na SS,
než předčasně splácet hypo.
Je mi jasné, že je to věštění z křišťálové koule, ale i tak bych chtěl znát vaše názory...