Zonky

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod paty07 18. 1. 2016 01:30

Na jedné straně se bojíš rizika u fondů a akcií, ale v dalším vlákně půjčíš lidem, kterým banka nepůjčí. Moc to nechápu, ale těším se na zkušenosti :-)
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod omgf 18. 1. 2016 05:44

Tady někdo popsal zkušenosti s benefi:
http://czshares.com/tag/benefi-cz/

Po 2 měsících 3 ze 7 dlužníků v prodlení, pak se to zlepšilo na 2 z 8mi, jeden je ale stabilní neplatič.

Zajímavá je spodní část, kde zjišťoval, jak se prověřují žádosti o půjčku do 60ti tisíc Kč a zjistil, že jim stačí výpis z účtu a nechtějí ani registry. Pěkná divočina.
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petr.adamek 18. 1. 2016 09:13

Tomkins píše:Vzhledem k tomu, že Zonky zaštiťuje Homecredit, dá se očekávat, že u nich bude riziko nesplácení řádově nižší. Přesto úrok 5,99% bez zajištění je nesmysl, což pochopili už i investoři. Úvěry s tímto úrokem proto trčí na tržišti Zonky nejdéle.

V zahraničí bývá zvykem u p2p nezajištěných půjček mít úrok 15% - 35% podle rizikovosti. Ani u zajištěných půjček neklesá úrok pod 9% p.a. Proto úrok 5,99 považuji ze strany Zonky spíš za způsob, jak oškubat investory. Neříkám, že na tom investor prodělá, ale myslím si, že zároveň ani nic nevydělá. A když vezmu v úvahu riziko, nemá cenu do toho jít.

To nastavení úroků odpovídá tomu, jaké chtějí mít portfolio klientů. Pokud jsi klient s velmi nízkým rizikem, úrokovou sazbu kolem 5,99 % p.a. dostaneš u nezajištěného spotřebitelského úvěru i v bance. Pokud by nastavili úrokové sazby na 15% - 35%, nebyli by konkurenceschopní, málo rizikoví klienti by si u nich nepůjčovali a rizikovost celého portfolia klientů by byla výrazně vyšší (protože by si tam opravdu půjčovali ti, kterým by banka nepůjčila, nebo půjčila za vysoký úrok).

Srovnání se zahraničím je tady trochu problematické, protože v různých zemích je různá situace na trhu s různým nastavením úrokových sazeb.

osobne2 píše:A kdo si myslíš, že si bude půjčovat na zonky? Úplně stejní lidé, kteří žádají o půjčku na bankeratu nebo benefi, protože jim banky už nepůjčí, neboť se z BRKI dozví, že už v bankách nesplácí.

Takový člověk si nepůjčí ani na Zonky, protože Zonky je členem NRKI a klienty tam ověřuje (zřejmě jako jedinná P2P služba).

paty07 píše:Na jedné straně se bojíš rizika u fondů a akcií, ale v dalším vlákně půjčíš lidem, kterým banka nepůjčí. Moc to nechápu, ale těším se na zkušenosti :-)

Záleží na tom, z jakého důvodu jim banka nepůjčí. Pokud je to kvůli negativnímu záznamu v registru, nemá šanci ani u Zonky. Pokud je to kvůli něčemu jinému (problematické dokládání příjmů u OSVČ, apod.), bude hodně záležet na tom, jak dobře má Zonky udělaný scoring.
petr.adamek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod osobne2 18. 1. 2016 10:05

NRKI neni BRKI.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 18. 1. 2016 10:50

Když Zonky nahlíží do NRKI, zobrazí se jim i údaje z BRKI.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod osobne2 18. 1. 2016 12:30

To by ale bylo poruseni bankovniho tajemstvi.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod qsubt 18. 1. 2016 13:32

paty07 píše:Na jedné straně se bojíš rizika u fondů a akcií, ale v dalším vlákně půjčíš lidem, kterým banka nepůjčí. Moc to nechápu, ale těším se na zkušenosti :-)

ano zni to divne :) ale ber to tak, ze v jinem vlakne jsem psal o 6ti nulach - jako o seriozni zalezitosti, tu pisu max o 5ti nulovych cifrach v ramci testovani, kde vlozim penize z jinych zdroju a oddelenych uctu: "serious life vs lehce nabyl dukaty" - a z pocatku p2p bude spise o 4 nulovych cifrach... na account...

navic tady (p2p vs fondy vs dluhopisy) si to "lip" zhodnotim (odhadnu) sam... - coz zni asi komicky, protoze do toho taky prd vidim, jak si to muzu zhodnotit... pokud nekdo (dluznik) podvest p2p platformu chce, tak to udela. Ale to prd je mensi nez to trojnasobne prd co se dluhopisu tyka.
Sam si muzu urcit strategii jakym typum lidem pujcovat chci a jakym nechci - a kdyz to nevyjde, tak si muzu sam za to vycitat, neco jako kdyz chci vsadit na sport, a zvazuju jestil to dam na spartu nebo slavii a rozhodnu se zrovna spatne.
Nejaky svuj usudek si overim v praxi... - jak na Zonky, tak na Benefi... budu si o tom psat svuj miniblog s mesicnim updatem, i kvuli mym znamym kteri tomu taky neveri.. tak ti pak klidne dam link :D

omgf píše:Tady někdo popsal zkušenosti s benefi:
http://czshares.com/tag/benefi-cz/

Po 2 měsících 3 ze 7 dlužníků v prodlení, pak se to zlepšilo na 2 z 8mi, jeden je ale stabilní neplatič.

Zajímavá je spodní část, kde zjišťoval, jak se prověřují žádosti o půjčku do 60ti tisíc Kč a zjistil, že jim stačí výpis z účtu a nechtějí ani registry. Pěkná divočina.

ad benefi, toto jsem cetl, nez jsem do toho vlozil prvni korunu, mozna tesne po, nijak mne to neodradilo, ja vsazim na moje vlastni zkusenosti a ne prenesene.
Ano neco to vypovida... a ja osobne necekam ze za 38% pa pujcku coz je max co tam zatim mam v "portfoliu" ze tam nebude problem - podle mne ta osoba lhala pri tom procesu, ale 1000 ode mne dostala, ... prvni splatku poslala (a ne, neni to vubec rizikove kdyz na moji 1000 by mela splatit 2245,80Kc :-D ).
Z prvniho kola 9z11 poslalo, 2 maji koncem mesice. Prumerne mam 23%pa pujcky, z 13tis je dluzna castka 20 855... problemy cekam a tesim se na ne, jestli budou od lidi od kterych to cekam, nebo od kterych ne - osobne jsem si vsechny "svoje dluzniky" orankoval dle mych pocitu z tech udaju v systemu uvedenych... a mezi svyma ovcema mam jedince, kterym verim vic a kterim verim min (az dalo by se rict verim minimalne ze to doplati). Jsem zvedavy jestli se mne potvrdi muj odhad nebo to bude uplne naopak, k tomu potrebuju vetsi vzorek lidi a a cas a par tisicovek :D
Benefi ma tu malou vyhodu, ze znam treba i jmena a adresy dluzniku, ta smlouva je tam k dispozici ke stazeni a vymahat muzu i solo... pokud bych chtel.
--

resume, ano neberu to jako uplne seriozni zalezitost, ani Z ani B, prvni rok mam testovaci :-)
a trochu vic verim Zonkyjcum, co se tyka finalni celkove vydelecnosti pro mne osobne, necham se prekvapit.
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petr.adamek 18. 1. 2016 13:49

osobne2 píše:NRKI neni BRKI.

NRKI a BRKI jsou propojené, díky tomu mají banky k dispozici informace o úvěrech u nebankovních institucí a nebankovní instituce mají k dispozici informace o bankovních úvěrech. Viz http://www.cbcb.cz/cz/download/1404041800/.

osobne2 píše:To by ale bylo poruseni bankovniho tajemstvi.

O porušení bankovního tajemství se nejedná; při žádosti o úvěr v kterékoliv ze zapojených bank nebo nebankovních institucí dáváte bance nebo nebankovní instituci souhlas s vložením údajů do registru a se sdílením informací mezi oběma registry.
petr.adamek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mariner 16. 2. 2016 13:22

Na první pohled mi Zonky přišlo jako docela sympatický projekt. Teď jsem se ale konečně dostal k prostudování právní dokumentace a rychle jsem vychladl. Abych to shrnul z pozice "investora":
- stanu se věřitelem pár měsíců starého sročka vlastněného společností se sídlem v Nizozemí
- sročko bude mé peníze dále půjčovat a v případě, že nebudou spláceny mohu dostat 0 - 70% dlužné částky
- (a to nejlepší nakonec) sročko může kdykoliv rozhodnout, že to balí a vyplatit 0 - 100% dlužné částky "dle svého volného uvážení"

Tak nějak mi moje akciové portfolio připadá až brutálně konzervativní ;-)
mariner
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TTT666 16. 2. 2016 14:35

mariner píše:Na první pohled mi Zonky přišlo jako docela sympatický projekt. Teď jsem se ale konečně dostal k prostudování právní dokumentace a rychle jsem vychladl.

Znáte v tomto segmentu důvěryhodnějšího "prostředníka" k poskytování půjček? Tu "nulu" můžete získat i v rámci akciového trhu a možnost rozhodnout o nevymáhat vidím jako rozumný požadavek. Stále tam vidím motivaci zonky to co jde vymáhat.

Dle mé osobní zkušenosti mi v rámci cca 140ti půjček splácí všichni (jednotlivci občas pár dní opožděně). Takže zatím tuto "investici" vidím jako zajímavější než akciové portfolio.
TTT666
Návštěvník

Odeslat příspěvekod omgf 16. 2. 2016 15:59

V tomto segmentu se dají investovat peníze se zajištěním nemovitostí. Klienti jsou podobná riziková skupina (rozuměj neplatiči, kterým banka nepůjčí), ale investor má zástavu na nemovitosti. Je tam riziko, že si investor špatně vyhodnotí hodnotu zástavy, ale na druhou stranu ho až tak nezajímá bonita dlužníka, riziko, že dlužník nebude platit nese správce (vlastník) nemovitosti. Investor má v ruce nástroj poslední záchrany - vymáhání prostředků realizací zástavy (což je zdlouhavé a stojí nějaké právní náklady, ale s větší jistotou vymožení peněz).

Ale pro malá portfolia je asi Zonky vhodnější, nemá cenu absolvovat proces zajišťování nemovitostí kvůli investici v řádu pár desítek tisíc.
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod qsubt 17. 2. 2016 11:44

mariner píše:- sročko bude mé peníze dále půjčovat ...

timto jsi myslel co? To nechapu...
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 17. 2. 2016 12:14

mariner: já nějak nerozumím té nedůvěře ve firmy, vlastněné ze zehraničí, pořád je to česká firma, zde idvádějící daně a SP a ZP za zaměstnance, tak s čím máš problém? Zrovna s tímto problém nemám žádný, protože PPF už z principu si nemůže dovolit nějaké zjevné podvody.

A podívej se na to z jejich pozice, kdybys byl na jejich místě a založil takový projekt na půjčování peněz, tak bys to provozval jak? Asi stejně, ne?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod qsubt 17. 2. 2016 13:01

mozna by to mohlo nekoho zajimat a minul to... (zadne nazory a nic nikomu tim nepodsouvam).

http://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/dav ... ok-1265482

http://byznys.lidovky.cz/kamenna-banka- ... -trhy_pave
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 13. 4. 2016 15:32

máte někdo kód pro nové investory na zonky?
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka