Upřímně řečeno, nevím jestli § 8 nebo § 10, nejsem v Zonky registrován a nevím, jak to funguje smluvně.
Pokud já coby věřitel někomu poskytnu půjčku, tak přijaté úroky zdaním v § 8. Proti tomuto příjmu nejde dát ani žádný výdaj.
Pravda ale je, že Zonky to asi nechápe jako poskytování úvěrů a inkaso úroků, ale jako investici a příjem by pak asi opravdu šel do § 10, kde lze uplatnit i výdaj. Nejsem si ale jistý jejich tvrzením ve FAQ cituji "Povinnost danit vám vznikne v okamžiku, kdy součet vašich splátek na jedné půjčce bude větší než peníze, které jste do ní v rámci participace investovali" - podle mého názoru je třeba podat daňové přiznání vždy, i když třeba nevyjde žádná daň - příklad: investoval jsem 100.000 Kč (výdaj), výnos investice je 90.000 Kč (příjem), do daňového základu na ř. 209 v DAP pak přijde 0 (viz formulář
http://www.penize.cz/file/66948 ), do výdajů asi jde zahrnout i provizi pro Zonky, Benefi, Bankerat...
Vyjádří se Rop?
-- 9. 1. 2017 13:37 --Tak mě napadá, jestli by se to za jistých okolností i nechápalo jako výkon SVČ a tudíž nezdaňovalo pod § 7 a samozřejmě současně podléhalo SP a ZP.