Napíšu, že vím, že jde o tr. čin, a stejně to tu musíte 5x zmínit
skvělý.
"Člověk, se téměř boji do téhle diskuze zapojit..."
proč? Od toho to fórum je, že si my spotřebitelé poradíme jak na banky, je to my vs. banky. Nevidím na tom nic špatného. Český banky mají jedny z nejlepších výnosů na vlastní kapitál, zahraniční matky je navíc dostaly na přelomu tisicíletí za pusu a očištěné po těch průserech v 90. letech, spočítejte si kolik od té doby vydělaly a jakou mají návratnost od té doby dodnes, jak říkal kdysi šéf Erste, to že ĆS přivedl pod Erste byla jedna z nejlepších investic v dějiných Erste. Nevidím důvod, proč si nevzít kousek zpátky, proto se mi líbí ty točky, co tady děláte, letos jsem to obkoukal, pozaložil a jedu v tom už pár měsíců taky. Je to ale o tom vyjasnit si riziko, kam až zajít, proto se ptám.
tmx: "Toto vám fakt stojí za možnost (sice malou, ale stále existující) jít na tvrdo do basy za úvěrový podvod?"
tak proto to semka kruci píšu, aby na to mrklo víc hlav, co má s více KK zkušenosti a měli jsem pak víc faktů pro lepší rozhodnutí. Na Googlu jsem našel, že banka to začíná řešit pouze, když dojde ke zpoždění se splácením, tak začne pátrat, viz jak píše Rob s tou zlomenou nohou. No evidentně je to složitější, jak píšete.
Ano asi máte pravdu, že risk vs. výnos je tak asymetrický, že se to skutečně nevyplatí.
My vycházeli z toho, že kolem sebe vidíme lidi, co si falšují příjem pro hypotéky (doporučují jim to hypoteční poradci), proto jsme nad tím přemýšleli a řekli si, že blbá KK je oproti tomu detail a defacto půjde jen o točení na spořáku, takže ty prachy budou jen kolovat a nekoupí se za ně dům třeba. Ale jasně z definice je to pořád ú. podvod.
Btw. já bych si to na hypo nikdy nelajznul (s KK nemám morální problém), a ti co to udělali a koupili třeba takto před 5 lety, tak dnes jsou vysmátí, protože mezitím jim ty domy zhodnotili 5mil.+, a na počátku byla taková blbost jako uměle navýšený příjem na hypo.... tak možná pak má člověk FOMO a chce taky
A mimochodem neznám nikoho koho by za tohle chytly, protože ti lidi normálně splácí (logicky nechcou přijít o dům), tak banky jsou rády a nerejpou do toho. Kdyby tam bylo větší riziko, tak by to snad hypo poradci nedoporučovali.
Dalichu díky, za konkrétní poznatky, to s tím AML oddělením mě nenapadlo. Už jednou volali, když jsem vkládál 300k do bankomatu. Byla to bezúročná půjčka od člena rodiny, tak prý chtějí vidět smlouvu. Smlovu jsem neměl, máme ústní domluvu říkám, a pak už se neozvali.
"A ten hlavní průser je/bude, až se na tebe skočí oddělení AML. (A to přijde, neboj, jen u někoho za půl roku, za rok, za dva.)"
Jaký je důvod aby přišli, co je přiláká? Já osobně mám 4 KK, takže měsíčně tam proběhne přes moje účty klidně 0,5 mega, a posílám do VUB a pak zpět.
nabízím referral do IBKR, za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd. Referral i na Revolut.