Není nutné při refixu zapojit finančního poradce dle zkušeností @Prcek, mnohdy prostě stačí být aktivní a znalý trhu a dát bance svou znalost proaktivně a včas najevo.
Obecně proto platí, že je výhodnější, když jednání o nové úrokové sazbě platné po konci fixačního období zahájí sám klient, bez aby čekal, až mu něco dopisem nabídne banka. Já u své Hypoteční banky zahájil jednání na klientský e-mail vždy hodně dopředu, poprvé 9 měsíců, podruhé dokonce rok a půl před koncem fixace (u HB to jde až dva roky před koncem, u většiny bank minimálně rok). Ono když se jim takto sám ozveš, že chceš předložit nabídku, a sám třeba předložíš nabídky konkurence (ceníkové či reálné, nebo z poradenských kalkulaček třeba na webu Golem finance, či průměr trhu měřený Hypoindexem), lze dosáhnout rozumnější sazby. Více dopředu je to vhodné když úroky rostou, já díky tomu jednáním v létě 2021 si zajistil refix od prosince 2022 na 7 let jen za 2,19%, když bych čekal až na podzim 2022, bylo by to klidně o 2% horší. Teď úroky spíše pozvolna klesají či stagnují tak není třeba tolik spěchat, ale ozvat se první je myslím vždy určitá psychologická výhoda. Banka vidí, že se klient ZAJÍMÁ, má přehled, chce se se dohodnout, tak mu nenabídne svou "nejhorší" sazbu dopisem dva tři měsíce před refixací, ale přeci jen něco více tržního. A když ne, má klient čas "vyhrožovat" refinancováním u jiné banky za úrok X a pak je větší šance, že se současná banka úroku X pro refixaci více přiblíží.
Rozhodně jsem ale refix vždy řešil e-mailem centrále, který byl předán odpovědnému zaměstnanci s právem s úrokem hýbat. Řešit něco na pobočce, kde mají manévrovací prostor omezený a musejí to případně předat výše (tedy těm, se kterými já přímo píšu

, to je opruz to bych nechtěl.