Refinancování hypo v této době

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod technikus 10. 2. 2025 18:41

Slyšel jste někdo u refixace o tomhle?

Nevím, jakou novou sazbu Vám byla nabídnuta, ale aktuálně umí BANKA nabídnout XYZ % na X letý fix. Klidně 2–3 měsíce po začátku nové fixace můžete přes zprávu v bankovnictví požádat o její snížení. Banka to provádí na základě aktuální situace na trhu – tedy pokud budou sazby klesat, může Vám ji o něco snížit.

Tedy že byste kývli na nabídku u banky, kde máte historicky hypotéku a po nějakých měsících ji oslovili a chtěli snížení úroků. To je možné, pokud dne D podepíšu smlouvu/dodatek apod., ve kterém je jasně daný úrok na dobu XYZ? :shock:
technikus
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 10. 2. 2025 18:52

Slyšel jsem, že něco takového se dělo, dokud bylo předčasné splacení zpoplatněno jen těmi administrativními náklady, takže opravdu hrozilo, že klient odejde uprostřed fixace. Teda spíš „jednou za rok“ než každých pár měsíců, to by banku rychle přestalo bavit.

Teď úplně nevím, proč by to banka dělala.

Každopádně nevidím důvod závazně fixovat s vysokou sazbou na dobré slovo, že za dva měsíce kývnou na lepší, když nemusí. To ať tu lepší dají rovnou.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod technikus 23. 3. 2025 09:09

Tady od času 5:11 o tom mluví také - snížení úrokové sazby v průběhu fixu.

Někdo nějaké reálné zkušenosti?
technikus
Diskutér

Odeslat příspěvekod mrhule 23. 3. 2025 17:39

vzorec pro výpočet ÚVN je jasně daný a divil bych se, kdyby si to banka nedokázala spočítat?
pro hypotéky uzavřené do 31.8.2024 to samozřejmě platí - vyzkoušeno opakovaně (RB, CSAS)
mrhule
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrholecR 23. 3. 2025 22:00

Ta fixace platí hlavně pro banku, takže po dobu fixace nehrozí člověku zvýšení úroku. Klient však může odejít kdykoliv a pro hypotéky sjednané do 31.8.2024 nebo kde neskončila fixace po tomto datu, má odchod s hypotékou jinam (refinancování) za pár drobných. Takže komu v posledních letech končila fixace a úrok skočil přes 5 % se vyplatí pohrozit bance odchodem a banka raději dodatkem smlouvy úrok sníží, než aby riskovala ztrátu klienta. Není potřeba v tom hledat žádnou vědu.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dvorik 6. 4. 2025 13:27

Moneta ma aktualne 4,19% bez pojisteni, coz je nejlepsi verejna nabidka, kterou jsem nasel.
Odmena 3500 Kc u Raifky, 1600 Kc u Ceske sporitelny, Curve 500 Kc, SkipPay 500 Kč, Revolut 600 Kc. Napiste si o odkaz.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod technikus 6. 4. 2025 15:30

Zřejmě to tak bude.

Přidávám moji zkušenost s refixací hypotéky u ČS.
Nedávno mi přišla SMS a e-mail, že mám v George připravenou nabídku s novou úrokovou sazbou na další období.
Pff, to co jsem tam objevil byla "výhodná" nabídka. :D
Bylo v ní několik variant fixace. Viz příloha. Jako první stejná fixace, tedy 8 let se sazbou 4,84 % (původně jsem měl 8 let s 1,99 %).
Dále pak 3, 4 a 5 roků se shodnou sazbou 4,74 %.
pic1.png

Nic z toho se mi nezamlouvalo, neb co jsem se už tak trošku zajímal, AirBank kde mám hlavní účet 4,59 % (výdaje 4 tisíce změny v Katastru, odhad je zdarma) nebo Moneta 4,19 % (výdaje 4 tisíce změny v Katastru, 3 tisíce odhad).
A tak jsem zkusil zavolat na linku ČS a ti mě přepojili na hypoteční oddělení.
Tam mi byla z fleku nabídnuta fixace na 3 roky za 4,59 %.
Ještě jsme však diskutovali, zda lze nabídnout i nějaká další nabídka, nebo je to jejich finální.
A pán, že to zkusí ověřit a během dne se ještě ozve.
A skutečně se ozval a nabídl:

S pojištěním schopnosti splácet úvěr:
Fixace na 1 rok - 4,94 %
Fixace na 2 roky - 4,44 %  
Fixace na 3, 4 nebo 5 let - 4,34 %

Bez pojištění schopnosti splácet úvěr:
Fixace na 1 rok - 5,04 %
Fixace na 2 roky - 4,54 %
Fixace na 3, 4 nebo 5 let - 4,44 %

Vzhledem k tomu, že mám hypotéku na částku okolo 1,5 mil Kč jsme se dohodli.
Po spočítání eventuálních výdajů jít jinam (konkrétně třeba k Monetě) byl rozdíl splátky cca 215 kč měsíčně, za 36 měsíců fixace by to bylo okolo 7.740 Kč rozdíl. Jak jsem zmínil výše, u Monety by se hradily 4 tisíce za změny v Katastru a 3 tisíce za odhad. A tak refinancovat a jít jinam v tuto chvíli ztratilo na smyslu.
technikus
Diskutér

Předchozí stránka