od fremantle 13. 2. 2023 23:12
Podle mě je finanční situaci zvážit komplexně a považovat hypotéku za část portfolia - v podstatě je jakýkoliv závazek „negativní dluhopis“ (umořováním „vynáší“ fixní částku, resp. postupně platím méně na úrocích). Čili jde i o to, kolik mít alokováno v pasivech, se zohledněním konkrérních parametrů - ostatně hypotéka bude pravděpodobně jediný úvěrový produkt, na kterém lze za příznivých podmínek díky úrokovém diferenciálu i vydělat (no dobrá, za určitých okololností i kreditka, kde si lze půjčit i bezúročně, ale tam stačí malé zaškobrtnutí a když se neuhlídá, tak jedno včasné nesplacení umaže i několikaměsíční „zisk“).
Pokud se v budoucnu objeví předpoklady na větší výdaje (koupě nového vozu, rekonstrukce, a pod.), tak je výhodnější mít polštář, do nehož lze sáhnout a pár set tisíc mít někde „bokem“, než si ty samé peníze později půjčovat na nějakém nevýhodnějším produktu.
Osobně mi více vyhovovalo sjednávání kratších fixací (kdysi jsem si sjednával první fixaci také na 5 let s poměrně vysokou sazbou, tuším kolem 4 % p.a., ale smlouva mi umožnňovala umořovat do určitého LTV, čehož jsem nakonec využil, pak jsem si už další sazbu sjednal už na 3 roky - to bylo akorát velmi dobrých 1,69 % p.a. a současně se mi podařilo ve stejné době sjednat si termínovaný vklad na 2 roky s 1,75 % p.a., takže jsem měl kvázi-offset a „nemusel“ jsem peníze použít na mimořádnou splátku, zanedlouho snad i TV se sazbou 2,5 % p.a., ale už si nevzpomínám, jestli to bylo ještě v překryvu s fixací)...
No, a nakonec nastal čas se s hypotékou rozloučit a refinancovat zbývající peníze řádným úvěrem ze stavebka (do určité výše, zpravidla do cca. 1 milionu Kč není nutná zástava, lze si takhle půjčit poměrně zajímavé částky, které mohou být pro hypotéku i nízké (některé banky při nižších objemech - cca. pod 1 milion Kč můžou mít vyšší úrokovou sazbu o nějakou tu desetinku, u mnoha bank si pak hypotéku ve výši kolem 300 tisíc Kč nelze ani vůbec sjednat, co může znamenat nutnost setrvat a splácet u původní bance, která si toho bude dobře vědoma a úrokovou sazbu si podle toho adekvátně nastaví), úroková sazba je fixní až do konce splácení a v závislosti od tarifu se můžou splácet poměrně nízké splátky poměrně dlouhou dobu - třeba i 10 let) - takže při určitém zůstatku bych se poohlédl i po této alternativě, například sám mám půjčeno za 2,99 % p.a. a splatnost až na konci 2029 (tedy téměř 6 let, po téměř 4 již splácených), výše splátky byla u mého tarifu odvozená relativně k cílové částce, konkrétně 0,55 %... Přirozeně nyní ani nemám motivaci takový úvěr umořovat mimořádně, byť by to bylo úplně bez poplatku, ale při současné inflaci (a zohlednění, že ty samé peníze můžu vložit na termínovaný vklad třeba k J&T na 5 let za 5,70 % p.a.)