od fremantle 21. 2. 2023 18:45
Na tarif U173 jsem právě taky "upgradoval" z toho U122, akorát na úrocích z vkladů (a ze státní podpory) jsem za necelých 6 let získal přes 9000 Kč a přešel bych i v případě, že by změna tarifu nebyla zastropovaná - dlouhodobě by se mi to vyplatilo na úrokové sazbě z úvěru - ta byla o půl procentního bodu nižší (takže těch 1500 Kč se mi "vrátilo" za necelý rok, tím, že jsem nepřišel o dalších 6,5 tisíce Kč z připsaných úroků se mi aspoň nějak vykompenzovala relativně vysoký poplatek za uzavření smlouvy s vyšší cílovou částkou (0,5 % po 50 % slevě), bohužel nějaké zajímavé akce mívají stavební spořitelny zpravidla jen při uzavření nových smluv, při navyšování zvlášť vstřícné nejsou a obvyklý poplatek je to 1 % z rozdílu mezi navýšenou a původní cílovou částkou), čili tady si to chce opravdu jen přepočítat, jestli se ti to vyplatí po zohlednění všech faktorů...
Obecně čím déle se bude úvěr splácet, tak tím by se měli více všechny náklady rozložit v čase (a já jsem sám využil všech dostupných prostředků, abych lhůtu splácení co nejvíce natáhl, třeba i včetně vládního splátkového moratoria, takhle mám do konce roku 2029 jistou sazbu a jediné, co může stavební spořitelna ovlivnit je poplatek za vedení úvěru - čehož také využívá - z 90 Kč za čtvrtletí, což byla sazba v roku 2019 až dosavadních 99 Kč platných od 1. dubna)...