Jak funguje splácení kreditní karty?

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod beowafle 21. 11. 2023 14:49

Pomozte prosím někdo hlupákovi pochopit jak to funguje, nějak to nedávám. Mám kreditku od Monety, je tam bezúročné období 50 dní. Myslel jsem si, že když splatím dlužnou částku v tomto období (v aplikaci je datum splatnosti) tak se vyhnu úrokům, a dojde k nějakému resetu, abych mohl kartu dále používat. To se ale nestalo. Po splacení mi tam stále svítí datum splatnosti 20.11. což bylo včera. Karta je splacená. Nevím, jestli ji mohu v tento moment používat, abych se vyhnul úrokům. Také mi není jasné jak to funguje, když se blíží to datum splatnosti. Znamená to, že musím mít kartu splacenou v ten den? Takže na ní mít 100% částky, což znamená kartu nepoužívat když se datum blíží, aby se stihly všechny splátky zapsat?
beowafle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pulmann 21. 11. 2023 15:08

Na konci příslušného období ( třeba na konci měsíce, ale nemusí být ) obdržíte výpis , kde je útrata za dané období.
Zpravidla je na výpise jedna velká částka, kterou když splatíte do termínu, který je tam napsaný ( zpravidla 14 - 20 dní ) tak útrata je bezúročná.
Pak je tam jedna menší částka, což je celá dlužná částka rozpočítaná do určitého počtu měsíců a to už je s ( šíleným ) úrokem.
50 dní bezúročného období trochu mate, ale je to reklama, takže má na matení nárok.
Ťech 50 dní počítají od od prvého dne období v měsíci.
Takže 30 dní ( měsíc ) + 20 dní na zaplacení = 50 dní.
Takže asi tak.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 11. 2023 15:14

Pro bezúročné období byla do 20.11. splatná úhrada všech nákupů provedených a zaúčtovaných v říjnu, budou na výpisu za říjen. Nákupů píšu, protože výběry z bankomatu mohou být úročené ihned, jak toto má konkrétně Moneta nevím.
Čili 50 dní bezúročné období není pro každou platbu, je to až 50 dní, čili platba z 1.10. má 50 dní, z 31.10. jen 20 dní. Platba z 1.11. už je splatná až 20.12.
Žádný reset tam není, kreditka se dá průběžně splácet a čerpat. Čili když máš rámec třeba 50000, v říjnu vyčerpáš 20000, ty jsou splatné 20.11. Od 1.11. nakupuješ dál, stále máš k dispozici 30000. Do 19.11. utratíš dalších 15000. Celkem dlužíš 35000, ale z nich jen 20000 z října je splatných 20.11., 15000 z listopadu je splatných až 20.12. Takže splatíš 20000, aktuální rámec je 35000 Kč. Do konce listopadu utratíš dalších 10000 Kč, celková útrata za listopad bude tedy 25000 Kč a ty budou splatné 20.12., a tak dál.

Ta splatnost 20.11. možná bude zobrazená v aplikaci až do konce listopadu, pak se změní na 20.12. To je o systémovém zobrazení.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod beowafle 22. 11. 2023 09:36

Díky moc za odpovědi, teď už tomu chápu :)
beowafle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DrumSession 22. 11. 2023 13:24

Ještě kdysi byla zákeřná podmínka (už netuším jaká banka a zda ještě platí) pro nepozorné, aby alepoň 1 den v roce byla karta splacená na 0 Kč (nebo přeplatek/nabití nad 0 Kč). Tj. prokázání solventnosti, že stále neplatíš penězma půjčenými z kreditky.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Roman1989 9. 7. 2024 12:12

Ahoj,
mám KK u ČSOB a tam to vše chápu, ale mám nově i Easy od RB, a datum vypisu: 14.den v mesici.
Dnes je 9.7., takže 14. je zachvíli, proto když zaplatím dnes 50k, tak budou splatné toho 14. + nějaký čas k tomu.
Je pro mě lepší tedy počkat těch pár dnů a vytahnout to až 15., a pak mám od té doby 55 dnů bezuročné období?
Chápu správně, že od toho 14. se to nuluje?

U čsob je to jednoduché, vyberu 1. 7. a vím, že mám 55 dnů a že to musím splatit 25.8.
CSOB se tak nuluje vždy prvního v mesici, a pak ma clovek jeste 25 dní na doplatek. U RB mam vypis 14. den., jak to tady funguje presne? Díky
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 9. 7. 2024 12:30

U RB to funguje úplně stejně jako u ČSOB, jen to máš o 14 dnů posunuté :-) RB ti vygeneruje 14.7. měsíční výpis a budeš mít 25 dnů na splacení čerpané částky. Takže kreditku RB splať a znovu vyčerpej až po výpisu.

Drobné upozornění, RB neposílá výpisy e-mailem tak jako ČSOB, ale výpis si musíš sám stáhnout v SB/IB.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Roman1989 9. 7. 2024 12:43

díky.
tak počkám na toho 15.7. a budu čerpat až tehdy, teď už to nemá smysl (5+25 dní). Pak mám na točku 55 dní.

Takže jinými slovy u CSOB vím že mam platit vzdy k 25., ale u RB to bude vzdy k 9. dni v měsíci.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 9. 7. 2024 13:57

To asi nebude vždy 9., protože měsíc může mít 28-31 dní. Takže den splatnosti bude vždy jiný.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 9. 7. 2024 20:01

Od RB mám taky jednu KK, u které se začíná zúčtovací období 14. dne v měsíci - v případě, že spadá na nepracovní den (víkend), tak se posouvá na předchozí pracovní den, teoreticky lze tedy provést nějakou transakci už tento čtvrtek 11., kde je určitá pravděpodobnost, že se transakce již nestihne zaúčtovat do vygenerování výpisu (hodně to záleží na platební bráně/terminálu - některé služby typu Revolut jsou schopné platbu zaúčtovat ještě týž den - tak se tímto doporučením řiďte jen podle toho, jaký jste střelec), příští týden se vygeneruje až ve středu 14. srpna a na něm bude splatnost +25 dní, což připadá na neděli a mám takové tušení, že i v tomto případě je výpis zaslaný s datem splatnosti předchozího pracovního dne, čili snad 6. září... Teoreticky to teda teď vychází až na 57 dní.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod martin7601m 3. 9. 2024 13:24

Zmeškal jsem omylem splátku kreditky od Raiffeisenbank o 1 den. Vždy uhradím celou splátku, takže neplatím úroky ani nic jiného. Nyní jsem to omylem zmeškal, tudíž nezaplatil ani minimální splátku. Teď jsem celou splátku uhradil ale o den po splatnosti. Počítám tím pádem, že mi napálí úroky ale budu platit i nějaké penále za to, že jsem neuhradil ve splatnosti ani to minimum?
martin7601m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MirekM. 3. 9. 2024 14:30

Mám obavu, že ano. Zkus po obdržení výpisu nebo pokud se ti sankce již objeví v IB/SB, banku požádat o prominutí, pokud jak píšeš se ti to povedlo poprvé.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod martin7601m 3. 9. 2024 14:38

Díky za reakci, zkusím. Přinejhorším to zaplatím, mám kk s 1% vratkou už spousty let, takže jsem tak 25.000 v plusu, nějaká ta ztráta je ok... :-)
martin7601m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ender268 1. 10. 2024 10:38

Zdravím - tak se hlásím do klubu, který nepochopil splácení kreditek.
V září jsem si otevřel kreditku u Monety s limitem 15 tis Kč.
Nyní jsem dostal výpis.
Z výpisu jsem se dověděl, že minimální splátka je 248 Kč a celkem dlužná částka je 12.385 Kč. Předpokládám správně, že mám splatit těch 12.385 Kč?
V mobilní bance mám totiž ještě částku nazvanou jako "splatit celou částku" (necelých 14 tis) - což předpokládám je částka včetně dosud nezaúčtované položky.
Stačí tedy splatit těch 12.385 Kč?
Ender268
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 1. 10. 2024 10:51

Ano, stačí včas splatit těch 12385Kč, abys neplatil žádné úroky.
Těch necelých 14000Kč je aktuální celkově vyčerpaná částka (částka z posledního výpisu + následující provedené platby).
Milos
Inventář

Další stránka