Půjčka na bydlení

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ferda44 18. 12. 2023 22:39

Ahoj všem,

Mám 900 000 Kč, a potřebuji si půjčit 1 100 000 Kč, abych si mohl koupit byt za 2 000 000 Kč.
Z důvodu, že se v půjčkách absolutně nevyznám, chtěl bych poprosit zdejší hodné lidi aby mi poradili kde sehnat nejvýhodnější půjčku.

Nechci aby nás někdo litoval ale žiji se 6 letým synem sám, protože od nás maminka utekla.
A než rvát prachy do podnájmu rád bych koupil něco vlastního :-)

Zatím jsem našel toto: https://i.ibb.co/DzZL1hw/image.png

Děkuji
ferda44
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 19. 12. 2023 05:05

Proč nepřichází v úvahu hypotéka?

-- 19. 12. 2023 05:08 --

Normálně by měla být výrazně výhodnější než nezajištěný úvěr, a mohla by být na delší dobu = menší splátka (možná za cenu větších celkových zaplacených úroků)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod ferda44 19. 12. 2023 09:32

To je důvod proč zde píšu, takže mám hledat nějakou hypotéku ty jsou pro mě výhodnejší :-)

-- 19. 12. 2023 10:34 --

Někdo nějaká doporučení?

Přemýšlím, že půjčená částka by mohla být i dva miliony.
ferda44
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 12. 2023 10:57

Obecně: zkus nejprve oslovit svou banku, kde máš běžný účet, kam chodí příjmy atd., ať ti pro danou výši hypotéky udělá nějakou kalkulaci. Přeci jen, když tě zná (bonitu atd.), může něco rozumného nabídnout lépe. Pak zkus nabídku u aspoň 1-2 konkurenčních bank (ne vždy nutně osobně, lze vyžádat i online či po telefonu), mezi nimi třeba i tu Monetu viz odkaz výše, pak to můžeš srovnat a případně tím argumentovat u své banky, aby svou nabídku vylepšila, případně vybrat banku jinou, pokud tvoje ochotná nebude. Těžko lze u hypoték poradit něco lepšího, protože často mezi nabídkami úroků v sazebníku a pak v reálu může být dost rozdíl oběma směry, právě v závislosti na výši příjmů, LTV (poměr výše hypotéky k ceně nemovitosti) atd. Rozhodně ale v případě nemovitosti vybírej mezi hypotékami, které díky zajištění (zástavě) danou nemovitostí jsou pro banky výrazně méně rizikové a pro tebe tedy na úroku výhodnější (a klidně delší, splatnost může být 25 let a více, dle věku žadatele) než třeba tebou odkazované Zonky či jiný neúčelový úvěr.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 20. 12. 2023 23:06

Jenže u hypo jsou vedlejší náklady: ocenění nemovitosti, nutnost pojistit nemovitost (ještě do toho banka kecá), poplatek za vklad na katastru, na konci za výmaz. A celý proces trvá delší dobu. Úrok stejný jak u klasického úvěru nebo i horší při fixu na 3 roky.Na druhou stranu lze uplatnit úroky v daň přiznání. Není znám přibližný příjem, nebo alespoň kolik by představovalo DSTI?
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 12. 2023 07:59

No problém spotřebáku je, že sazbu se dozvíš až při procesu uzavírání a pro 90 % lidí to není ta "sazba od", ale o několik procentních bodů vyšší. Myslím, že zrovna zonky toto mívalo rozepsané, kolik procent lidí má jakou sazbu. U hypotéky se hraje maximálně o desetiny, u té online hypotéky Monety, z mých zkušeností s refinancováním, tu sazbu prostě dostaneš, nebo vůbec nedostaneš hypotéku. Nemají horší sazby pro horší lidi.

Ale ano, minimálně poplatek za vklad a výmaz zástavního práva je nutný, většinou i za čerpání na návrh na vklad a někdy i to ocenění. Celkem tedy cca 10000 Kč.
Pojištění bych neřešil, to mi u nemovitosti přijde jako standard. Pak jsou toho plné Televizní noviny, jak chytráci roky šetřili na pojištění a přišlo na ně tornádo nebo voda. A světe div se, najednou nic nemají.

Takže spíš se orientovat podle toho, co je únosná splátka. Běžný spotřební úvěr na bydlení má maximum 10 či 12 let. Víc umí stavební spořitelny, ale tam zas ty náklady vyrostou jejich poplatky.
tmx643
Diskutér