Vliv kreditek na RPSN

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Adamák 17. 7. 2024 07:31

Dobrý den. Mám dvě kreditní karty dohromady na 100 000kč. Zvětší mi tyto karty u nové půjčky nebo hypotéky RPSN? Díky
Adamák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TheSubways 17. 7. 2024 09:06

Nejsem hypoteční poradce, ale z diskuse u své hypotéky rozumím, že Vám to může maximálně omezit výši hypotéky, kterou můžete od banky získat. Nicméně na samotnou sazbu by to nemělo mít vliv.
TheSubways
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 7. 2024 10:01

Má to vliv na rizikovost. Tj. nejdříve ochotu banky hypotéku vůbec poskytnout a pak stanovení úrokové sazby dle rizikového profilu klienta, takže ano, může to mít vliv. Na druhou stranu, pokud jsou u stejné banky, tak může převážit i sleva za využívání více produktů a úroková sazby hypotéky se i snížit.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod fremantle 17. 7. 2024 18:02

Kdysi dávno se některé banky pokoušely klienta uvrtat do toho, aby si k hypotéce pořídil i jejich kreditku, tuším dokonce, že snad UCB poskytovala i specificky za kreditku nějakou slevu (0,2 - 0,3 %) z úrokové sazby - nevím, jestli tím sledovali, že u klienta bude vyšší pravděpodobnost, že po skončení fixace z banky uteče, když si bude udržovat i dluh na kreditce, nebo za tím bylo něco jiného, ale už jsem o podobných praktikách dlouhá léta neslyšel...

Spíše, jak již bylo uvedeno, snižují bonitu na úkor maximální částky, kterou může žadatel získat (zejména u parametru DSTI - určujícího doporučení (aktuálně nemusí být bankami striktně dodržovaný) půjčit klientovi limit splátek za měsíc ohraničený nejvýše 40 % jeho čistého měsíčního příjmu, přičemž u kreditek se počítá s modely, jako by splácel 5 % až 1/12 celkového poskytutého úvěrového rámce, i když jej nemá vyčerpaný - čili jako by z každých 10 tisíc Kč poskytnutého splácel cca. 500 - 800 Kč)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod doonio 18. 7. 2024 08:13

A má nějaký vliv na hypotéku třeba i účet u sázkařské společnosti? Překvapilo mě kolik informací chtěli při registraci a to jsem si jen chtěl vsadit na US prezidentské volby :-D Tak jestli není i nějaký registr sazkařů a banka k němu má přístup. Ano, uznávám, je to už velký bizár, ale člověk nikdy neví...Díky
doonio
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 7. 2024 08:38

Kritéria jednotlivých bank jsou neveřejná, o tom, že by banky měly přístup do nějakého registru, kde by poznaly, že máš aktivní sázkařský účet nevím, nicméně jsem se doslechl, že některé banky kontrolují pohyby na tvém účtu a pokud vidí, že z něj odchází peníze na rizikové aktivity (třeba do sázkařských společností), tak to má vliv na posuzování rizikovosti.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 7. 2024 11:53

Ano, platby za hazard (Sazka, Tipsport) banky obvykle evidují. Ale žádný registr, pokud vím, není. Takže to ovlivňuje jen úvěr v této bance. A samozřejmě při nějakém častějším sázení. Jednou za rok se neřeší.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 7. 2024 12:12

Tak vklady do sázkových společností mnohé banky nejen evidují, ale i penalizují, typicky neposkytnutím bonus odměny z takových plateb u kreditek (třeba u RB, mBank). No a taková Creditas u svých běžných karet povolí jen dva online vklady do sázkových kanceláří za den, třetí už jejich systém odmítne (vše z osobní zkušenosti, nejsem žádný gambler, jen skrz SK plním obraty/počty plateb kartou).
Takže filtrování vkladů do sázkovek je realitou už dnes, tedy pro velké objemy to jistě může mít na hypo vliv.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 18. 7. 2024 12:18

A když je to časté sázení, ale jen malá částka? Třeba každý měsíc platba kartou 50Kč za online los Sazky? Může to mít negativní vliv na získání hypotéky?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 7. 2024 12:32

Může. Ale konkrétní podmínky konkrétních bank nejsou veřejné. Následky mohou být různé: žádné, automatické zamítnutí, nebo vypadnutí z automatického schvalování a následuje ruční schvalování, kde může oprávněná osoba nějak upravit podmínky (většinou zhoršit). Podmínky pro to, aby mohlo mít vliv mohou být různé, "1/0" (tj. "pozitivní na sázení v uplynutém roce, následuje nějaký "negativní bod", který může způsobit cokoliv v předešlém odstavci), výše plateb (% z příjmu), počet plateb,..

Ideální je pro jakékoliv rizikové aktivity mít separátní účet u banky, u které vím, že nikdy nebudu nic chtít. Stejně tak nedoporučuji mít u banky, která mi vede hypotéku, běžný účet. V případě snížení příjmů pak při refixaci mají tendenci nabídnout horší podmínky (ví, že klient neuteče)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod fremantle 18. 7. 2024 13:57

To nevedení běžného účtu je zpravidla "sankcionováno" horším úrokem, v některých případech dost významně (třeba klidně i víc, než půl procentního bodu - vlastně pak je z toho nekonkurenceschopný produkt) a banky to ošetřují i smluvně (v hypoteční smlouvě jsou formulace typu minimálního příjmu ve výši např. 1,5 násobku splátky a pod., nebo třeba i platby kartou) - opravdu dost tlačí na to, by si klient ten účet klient sjednal a nechal si tam posílat příjmy, právě aby nad tím měli přehled (a většina klientů tomu podlehne) - řešením tedy je spíš "plnit podmínky" (tedy nechat si ten běžný účet vést, ale využívat jej jen v míře definované smlouvou)
fremantle
Inventář