Poprvé v životě menší půjčka - krátkodobá, propočet ok?

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Bohovorka 27. 12. 2024 00:32

Dobrý den

Chtěl bych si půjčit od banky cca 124 000 tisíc kč. Mám to na investici (fuk do čeho). Nikdy v životě jsem neměl půjčku, takže z toho "mám trochu strach" a především si nejsem jistý jestli to dobře počítám a chápu podmínky:

Beru to třeba odsud (info):
https://www.moneta.cz/kalkulacky/kalkulacka-pujcky

Půjčka 124 000 kč. Splatnost 96 měsíců. Podle kalkulačky mi to ukazuje, že bych měl splácet 1552 kč měsíčně. 124 tisíc děleno 96 měsíců = 1 292 kč měsíčně. 1 552kč- 1292kč= 260 kč měsíčně. Chápu to správně, že tedy měsíčně jim navíc platím jako „úrok“/odměnu za půjčku 260 kč…? A tedy pokud předpokládám, že celou půjčku předčasně splatím (celou) najednou za 3-4 měsíce. Tak za ty 3-4 měsíce bych jim měl navíc zaplatit jen 780kč až 1040 kč…?

Předčasné splacení půjčky a vše okolo by rovněž mělo být zdarma podle jejich podmínek (myslím)… Takže fakt si můžu od nich půjčit na 3-4 měsíce 124 000 kč a za 4 měsíce půjčku komplet splatit a CELKOVE jim zaplatím za 4 měsíce fakt jen 125 040 kč…? (tedy „přeplatím“ jen 1040 kč…?)

Zdravím a děkuji za tipy
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 12. 2024 05:04

Rocni urok by podle tveho vypoctu vychazel kolem 2,5 %, tam musi byt nekde chyba, nejspis v te jejich kalkulacce? Vzdyt maji nektere sporici ucty urok vyssi. :hm

Take bude navic urcite nejaky poplatek za predcasnou splatku kolem 1 % z vyse predcasne splatky.
https://www.kurzy.cz/pujcky/moneta-money-bank/expres-pujcka-moneta-money-bank/
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod distillery 27. 12. 2024 08:41

Určitě porovnej více bank. Já nedávno potřeboval menší úvěr, prošel jsem si cca 4 banky a Zonky, kde jsem naklikal všude žádost, abych viděl konečné rpsn. Nejlépe mi vyšlo Zonky, kde by měly být mimořádné splátky či předčasné splacení zdarma.
distillery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 27. 12. 2024 09:27

V kalkulačce žádná chyba není. Ale úrok se platí z aktuální dlužné částky, přesně za každý den. A každý měsíc (po splátce) se změní poměr mezi úmorem a úrokem.
Takže pokud dostaneš 10% úrok, první měsíc bude úrok 124000 * 0,1 / 12 (respektive počítáno přesně na dny), tj. lehce přes 1000 Kč. K tomu například 1000 Kč bude úmor. Další měsíc, protože dlužíš míň, bude úrok 990 Kč a úmor 1010 Kč, atd. Celková splátka bude konstantní, bude se měnit ten poměr. Ale rozhodně neplatí, že by to šlo takto zprůměrovat.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod mimous 27. 12. 2024 09:38

Tady je sice hypoteční kalkulačka, ale když tam bouchneš parametry úvěru, tak budeš mít přehled, jak vypadají jednotlivé splátky. Co opravdu zaplatíš a co jde na úrok.
https://kalkulacky.idnes.cz/kalkulacky. ... =hypotecni
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bohovorka 27. 12. 2024 17:19

Aha, Díky vše, hlavně kalkulačka v poslednímn příspěvku je dobrá, to jsem hledal.
A fakt ta půjčka v tom případě monety jde sjednat ryze online, nemusím nikam ani chodit?
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xmasik 27. 12. 2024 17:51

Tak si u sve banky pozadej o úvěr, uvidíš, kolik to reálně bude. Pochybuju, ze u Monety pod 10 %. A asi bych tez vzal v úvahu, ze pokud ti tva investice nevyjde, tak ji budeš muset po celou dobu splácet. Predpokladem samozřejmě je, ze jsi zaměstnán/máš takové příjmy, abys půjčku dostal.
xmasik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bohovorka 30. 12. 2024 18:13

mimous píše:Tady je sice hypoteční kalkulačka, ale když tam bouchneš parametry úvěru, tak budeš mít přehled, jak vypadají jednotlivé splátky. Co opravdu zaplatíš a co jde na úrok.
https://kalkulacky.idnes.cz/kalkulacky. ... =hypotecni

Dobrý den

Toto je užitečné, ale jak píšete jde o tam o hypotéku... První splátka vychází že cca 31,22% z každé měsíční splátky jde na úrok ; a cca 68,8% každé (té první teda) měsíční splátky jde na úmor (jistiny).

Jsou tyto poměry úrok vs úmor běžné i u těch "normálních půjček" jako ta co jsem "postnul":

https://www.moneta.cz/pujcky-a-uvery/pujcka-na-cokoliv
'"Půjčka na cokoliv"

Nebo u těchto "jiných", "spotřebitelských" půjček (nebo jak to nazvat) je to jinak (oproti těm hypotečním kalkulačkám) a je možné že z první (a každé další) platby je poměr např. takový že na úrok jde 90% měsíční splátky a jen 10% jde na úmor...?

Na moneta money bank totiž nevidím nikde žádnou takovou kalkulačku nebo výpočet splátkového kalendáře... Zatím jsem nezkoušel moc postupovat před v tom jejich rozhraní, protože nechci půjčku fakt "omylem" dostat (ještě jsem se nerozhodl jestli do toho fakt půjdu)... Splátkový kalendář mi oni MUSI ukazat jeste nekdy predtím než (i jen online) definitivně potvrdím půjčku...? ANo?

A ten poměr je tedy u běžných půjček (u bank) cca 33% jde na úrok a 67% jde na úmor...?

Děkuji
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mimous 30. 12. 2024 18:25

Sám jsem to použil pro srovnání, když jsem měl spotřebák od Monety. Vychází to dost podobně (odlišnosti byly v řádech jednotek korun).
Proto je tam ta možnost zadání výšky úvěru i úroku a doby splácení. Ono se stačí podívat, co dělá výše úroku se splátkou. Čím nižší úrok, tím vyšší % jde na úmor dluhu a naopak, čím vyšší úrok, tím vyšší % ze splátky tvoří jen úroky.
Aby šlo 90 % splátky na úrok, musela by při těch zadaných parametrech - dluh a doba splácení, být úroková sazba kolem 30 %.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bohovorka 1. 1. 2025 03:12

Díky

Ještě bych se chtěl zeptat, to je spíše teoretické, protože se mě to netýká, ale přijde mi to zajímavé téma (protože o tom nic moc nevím :-) ):

Když mám nemovitost, tak si oproti ní můžu půjčit, "půjčka zajištěná nemovitostí" se tomu myslím říká (taktéž "americká hypotéka"; myslím). Tyto půjčky mají lepší (tedy menší) úrokovou sazbu a poskytují se třeba až do 80% hodnoty (určené bankou, ne tržní) nemovitosti. Můžete tedy díky tomu získat více peněz než standardní půjčkou... 800 milionů vám asi banka na "spotřebitelský úvěr" nepůjčí, ale pokud máte nemovitost v hodnotě 1 miliardy, tak vám těch 800 mil kč půjčí asi "v pohodě"... Tedy větší max hodnota půjčky + lepší úroková míra. Správně?

Rovněž ale pokud vím existují "lombardní" půjčky, a tam by si snad šlo půjčit oproti zástavě "movitých" věcí, nejtypičtěji třeba asi akcií, fyzických drahých kovů (slitků zlata atd.). Poskytují i CZ banky lombardní úvěry? Jak se postupuje v případě těch movitých "věcí" - to je musím poskytnout bance (dát to "zástavy/úschovy" bance) v době trvání úvěru, nebo si to můžu nechat u sebe; případně se to dává do "úschovy" nějaké třetí "osobě" do doby než bude úvěr splacen (notář nebo tak)...?
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 1. 1. 2025 15:14

Banka se bude prvně ptát, z čeho půjčku splatíš. I když zajištění se bude taky zkoumat, banka nemá zájem dát někomu peníze čistě na základě zástavy, a riskovat, že ji pak nepůjde prodat za plánovanou cenu (ať už kvůli falešnému posudku nebo změně tržních podmínek). „Pokud tu zástavu vlastně chceš prodat, tak ji prodej hned a netahej do toho banku.“

Lombardní úvěry zajištěné cennými papíry celkem běžně nabízejí banky klientům privátního bankovnictví, ale neakceptují každý cenný papír. V objemu desítek tisíc takovou půjčku nikdo dělat nebude, je s tím dost docela ruční (tedy drahé) práce a poplatky CDCP v řádu tisíců.

O zajištění jinými movitými předměty bych dost pochyboval, někdy v 90. letech byla velká aféra s půjčkami zajištěnými falešnými diamanty.

Ve stovkách milionů se každopádně bavíme o komerčních úvěrech, kde je vše trochu jinak (např. sazby se běžně sjednávají jako plovoucí nebo aspoň relativně k benchmarku) – i kdyby to bylo fyzické osobě, ten proces by spíš byl podobný úvěru firmě.
fc70
Přeborník