Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 9. 2023 11:00

Ale to tu stále motáš úplně jiné typy daně dohromady! Tedy ty na úrovni smlouvy penzijka, které řeší Penzijní společnost (například daň z výnosů, z příspěvků zaměstnavatele atd.), a ty na úrovni tvé daně z příjmů, pokud jsi do pejzijka vkládal nad rámec hranice nároku státního příspěvků (>1000 Kč), které si řešíš sám. Penzijní společnost dodanila z výsluhové penze, pokud to bylo dle zákona třeba (nevím co vše je u jednorázové výsluhové penze z hlediska daní na úrovni PS smlouvy osvobozené), například daň ze zisků (výnosů), ale určitě ne daň, za kterou (za ty případné roční odpočty ze základu daně, pokud byl některý měsíc vklad nad 1000 Kč) sis zodpovídal celá ta léta TY SÁM buď v daňovém přiznání, nebo u mzdové účetní. Důvod je jednoduchý - penzijní společnost VŮBEC NETUŠÍ, zda, kdy a tedy jak celkově velké daňové odpočty jsi při tom překročení vkladů na daních reálně uplatnil (dle těch daňových potvrzení, které PS zasílá) - to je přece vždy jen na tobě! Někdo je neuplatní vůbec (třeba tomu nerozumí, přijde mu to složité, má nízké příjmy či dost vysoké jiné daňové odpočty a nemá už důvod/možnost tím daň snížit, protože i bez toho má daň nulovou...), někdo jiný třeba některý rok na uplatnění prostě zapomene... proto na úrovni penzijní společnosti fakt nemůžeš čekat, že bude při předčasném ukončení smlouvy případné dodanění TVÉ vlastní daně z příjmů za tebe řešit :). To je fakt jen na tobě, pokud bys to fakt chtěl rušit předčasně před dožitím 60 let (což je dle mého naprostá hloupost, kromě zdanění snad všech složek se pak vrací komplet i státní příspěvky za celou dobu trvání atd). To fakt raději snížit měsíční příspěvek na minimum a nechat do 60 doběhnout, než rušit dlouholetou smlouvu (což tvoje určitě je - když jsi čerpal výsluhu, muselo to už tehdy být aspoň 15 let).
Tedy stále trvám na tom, že tvé vlastní daňové odpočty v rámci daně z příjmů by jsi musel vracet za 10 let ty sám komplet, protože pouze a jen ty víš, kolik a který rok jsi ze základu daně odečetl a to bys v Přiznání za rok předčasného zrušení musel sám vracet. Čerpání výsluhové penze s tím nemá co dělat, protože to je na úrovni smlouvy u PS (zůstatku účtu u ní a tamního danění), ne na úrovni tvé daně z příjmů.
Naposledy upravil minarjo dne 22. 9. 2023 11:12, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod stanickses 22. 9. 2023 11:11

Nemotám to dohromady, ale asi jsem se špatně vyjádřil. Chápu, že PF nemá co dočinění s mým DP. Ta logika je ale přece taková, že když jsem udělal tu výsluhovou penzi po >15 letech na starém, tak to nebyl předčasný výběr, ale nějaká možnost u toho starého PF jak z toho dostat půlku zpět. No a v té chvíli to žádnou povinnost dodanit DPFO negeneruje.
Smlouva se pak převede do nového, ale ten principal, co tam zbyl už byla jenom polovina. Myslel bych tedy, že i to nad tu tisícovku, co šlo v minulosti na ten principal bylo přesně v poměru 50% výsluhová/50% starobní. No a ta výsluhová část už neexistuje, vybral jsem ji. Je tedy trochu nelogické, že by se znovu zdaňovala.
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 9. 2023 11:16

Stále mi přijde, že nevidíš ten rozdíl na úrovni zůstatku/smlouvy u PS a u tvých příspěvků s odpočtem daní-ty přece při předčasném ukončení penzijka musíš v daňovém přiznání dodanit tvé vlastní VKLADY na penzijko, nikoliv něco ze zůstatku u té PS, který se logicky jak píšeš čerpáním výsluhové penze zmenšil. Tvé vklady (souhrnné, neplatíš přece na každý typ penze zvlášť) prostě těch 10 let nějaké byly, nějaké odpočty jsi udělal a ty je třeba při porušení podmínky daňové výhody za těch 10 let vrátit, tečka. Kolik na který typ penze z tvého příspěvku byl je přece irelevantní, protože to vůbec Zákon o daních z příjmů neřeší, ten řeší jen "příspěvek na PP/Doplňkové penzijní spoření" jako celek.
Ano, čerpání výsluhové penze ti pomohlo na úrovni penzijní společnosti k tomu, že už by ti při předčasném ukončení nedanila z té části vyplacené výsluhovky zpětně daň z výnosů, příspěvků zaměstnavatele atd., to ano, tam bys tedy cca polovinu daně (připadající na ten stav z doby čerpání výsluhy) ušetřil. Ale u daně z příjmů fakt ten zákon neřeší, kolik z tvého příspěvku připadá na který typ penze, daňová úleva a tedy i vrácení se týká zasílané částky do PS jako celku. To by ty zákony (a hlavně dokazování) byly zbytečně složité :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jakoubek61 29. 9. 2023 08:58

Dotaz pro ty, kteří již mají nárok na penzi. Budete ukončovat PP pro zachování možnosti jednorázového vyrovnání ?
Mám obavu, že tuto možnost tato vláda pro staré smlouvy zruší.
jakoubek61
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 4. 12. 2023 05:01

Kolik musim tento rok zaplatit do penzijniho pripojisteni, abych mohl plne vyuzit odpocet dane? Zmenilo se neco oproti roku 2022? Je tento rok stale moznost odpoctu 24000 Kc, tedy platit prispevky 36000 rocne, nebo uz zvedli moznost odpoctu na 48000 Kc?
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 4. 12. 2023 09:39

Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 12. 2023 11:24

Letos ještě postaru, tedy z prvních 12 tisíc státní příspěvek, z dalších až 24 tisíc daňové odpočty. Příští rok až 48 tisíc, limit bude platit souhrnně za penzijko+životní pojistky+nový produkt DIP.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 4. 12. 2023 14:43

Takze pristi rok abych dal na penzijni pripojisteni 60000 Kc rocne. Ale do 60 let mi zbyva jen par let, takze se to asi vyplati. V 20 letech bych si to tedy pri te inflaci hodne rozmyslel, ale takhle to zase v 60 letech vyberu.
:hm
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 12. 2023 23:11

60 tisíc pro maximální daňový odpočet/státní příspěvky, pokud máš odpočty jen na penzijko (žádné životní pojistky, ani nezvažuješ DIP) by bylo příští rok málo. A to proto, že 1000 Kč pro maximální státní podporu platí jen do konce června, pak už to bude 1700 Kč (a daňový odpočet až částka nad to). Takže pro maximum příspěvků i odpočtu daní to v příštím roce bude 48 tisíc pro daně (to lze vložit kdykoliv během roku jako mimořádný příspěvek postupně či naráz) plus (6*1000+6*1700) pro státní příspěvek (to měsíčně, či předem předplatit). A k tomu hlavně včas, nejdéle v průběhu června, od července oznámit PS navýšení měsíčního příspěvku účastníka na 1700 Kč (typicky stačí emailem, aspoň u mé Conseq PS), z něho se pak státní příspěvek měsíčně počítá a kvartálně připisuje.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod zc 5. 12. 2023 16:24

Mám přiznaný starobní důchod bez výplaty (předčasný). Ukončení zaměstnání a začátek pobírání důchodu plánuji na konec příštího roku.
Má někdo informaci, zda budu mít (já a podobná individua) po 1.7.2024 nárok na státní příspěvek DPS? Pokud ne, bude se mi pro daňový odpočet počítat až to, co bude vloženo nad 1700 Kč měsíčně?
Předpokládám, že nárok na SP nebudu mít, protože mám starobní důchod přiznaný (i když je předčasný a zatím ho nepobírám).
A dále přepokládám, že i když nebudu mít nárok na SP, bude se mi pro daňový odpočet počítat až částka nad 1700 Kč měsíčně.
Byl bych příjemně překvapen, když bych se mýlil.
zc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 12. 2023 16:33

Bohužel se obávám, že si to myslíš zcela správně. DPS bude od července pro důchodce zkrátka penalizováno, protože z pohledu politiků se má v tu dobu už dávno čerpat (nejlépe rentou aspoň na 10 let, to je zvýhodněno i daňově oproti jednorázové výplatě) a ne být stále v akumulace fázi.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 6. 12. 2023 09:05

minarjo píše:60 tisíc pro maximální daňový odpočet/státní příspěvky, pokud máš odpočty jen na penzijko (žádné životní pojistky, ani nezvažuješ DIP) by bylo příští rok málo. A to proto, že 1000 Kč pro maximální státní podporu platí jen do konce června, pak už to bude 1700 Kč (a daňový odpočet až částka nad to). Takže pro maximum příspěvků i odpočtu daní to v příštím roce bude 48 tisíc pro daně (to lze vložit kdykoliv během roku jako mimořádný příspěvek postupně či naráz) plus (6*1000+6*1700) pro státní příspěvek (to měsíčně, či předem předplatit). A k tomu hlavně včas, nejdéle v průběhu června, od července oznámit PS navýšení měsíčního příspěvku účastníka na 1700 Kč (typicky stačí emailem, aspoň u mé Conseq PS), z něho se pak státní příspěvek měsíčně počítá a kvartálně připisuje.

Dik.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 12. 12. 2023 09:37

"Penzijko krvácí, ať žije DIP! Co bude výhodnější?" https://www.mesec.cz/clanky/penzijko-kr ... yhodnejsi/

Docela zajímavé srovnání penzijních produktů.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 8. 1. 2024 10:54

Aktuální porovnání výsledků fondů DPS za rok 2023 https://www.penize.cz/doplnkove-penzijn ... -vykonnost
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod ifasi 8. 1. 2024 23:09

Prosím zkušené o radu.
28.11.23 jsem vypověděla " Staré penzijko" - TF u Allianz z roku 1996. Výsluhovou penzi jsem si vybrala po 15 letech. Odbytné nyní 200tis, vracela bych státní podporu + výnosy , celkem přes 50 tis. V "mládí " jsem spořila 500, poslední roky 1000 měsíčně.
Nyní po vychladnutí hlavy vím, že ho dospořím do 60 let - zbývají mi 2 roky.
Zaměstnavatel mi nepřispívá.
Snížit příspěvek z 1000 Kč na 500 - využít 20% st. podporu na min. částku anebo posílat jen nutnou 100 Kč ?
Anebo přerušit platby a zkusit DPS - od 1.1.24 můžou být dvě smlouvy, jedna st.podpora...
Storno výpovědi musím podat do konce měsíce.
Díky, B.
ifasi
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka