Pojistka povodně

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lyky88 2. 10. 2024 09:41

Ahoj,
byli jsme zaplaveni a naštěstí mám pojištěnou stavbu i na povodně a záplavu.
Zítra má přijet technik na zhodnocení, co se bude nárokovat a rád bych na něho byl připravený, ať se mnou nevyje...
Poctivě jsme vše nafotili, sepsali.
Věci od bahna se vynášeli před barák a už je to všechno odvezeno.
Ale mám pár dotazů:
1. začali jsme s oklepáváním vnitřních omítek ve sklepě, protože byly i po ostříkání vapkou v katastrofálním stavu, omítka odpadávala, *****ělo to výkaly atd. Může mi toto technik napadnout a pokud ano, jak mu argumentovat? Jedna místnost ještě osekaná není a tam může vidět jasně šířící se plíseň a odpadávající omítku.
2. jaký má vliv stáří na vznesený nárok na náhradu škody? Například kotel měl 10 let a pořizovací cena byla 150 000 Kč. Dnes podobný kotel pořídím za úplně stejnou cenu a dokonce mám k tomu od toho servisáka vystavený protokol - je pojišťovna povinna vyplatit celou sumu?
lyky88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 2. 10. 2024 09:53

2) To je v pojistných podmínkách, v jaké ceně pojišťovna plní. Každá pojišťovna a vlastně i každý produkt to má jinak. U desetiletého kotle to na 99 % nebude cena nového. Cenu nového, pokud to ten pojistný produkt tak vůbec má, dostaneš jen u mladých věcí (do 2, 3, možná 5 let), u desetiletého fakt pochybuji.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 2. 10. 2024 11:18

Pokud máš nafoceno, zdokumentováno a nahlášeno pojišťovně (což soudím, že ano, když už tam jede technik/likvidátor škodní události), tak to, že jste již omlátili omítku nevadí a můžete klidně omlátit u tu poslední místnost. Naopak, to že včasně zasáhneš, limituješ další škody.

Cenu kotle ti s největší pravděpodobností budou amortizovat.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 2. 10. 2024 11:29

Ad 1) s tím by neměl být problém, co bylo ve stavbě pod hladinou vody, je nutné co nejdříve osekat na zdivo a vysušit, je to běžný postup sanace.
Ad 2) s tím může být problém, záleží na pojistce, pokud máš pojistku na časovou hodnotu (po 10 letech provozu je kotel bohužel prakticky bezcenný a bude to maximálně nějaká cena útěchy), pokud máš pojistku na nové ceny, máš štěstí v neštěstí a dostaneš proplacený nový kotel.
Alfréd z hor
Nadšenec