Nehoda - Direct - Propadlá STK

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Adamák 21. 10. 2024 12:34

Dobrý den borci. Měl jsem nehodu kterou jsem nezavinil, na místě jsem zjistil že mám 40 dní propadlou technickou, viník co do mě naboural je pojištěný u Directu. Jak moc bude Direct dělat problémy, krácení, nevyplacení, má s tím někdo zkušenosti? Děkuji
Adamák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 21. 10. 2024 13:13

Pokud neexistence technické prohlídky nebyla příčinou dopravní nehody, tak by velký problém být neměl.
Otázka je, kdo bude označený jako viník.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Adamák 21. 10. 2024 13:54

pulmann píše:Pokud neexistence technické prohlídky nebyla příčinou dopravní nehody, tak by velký problém být neměl.
Otázka je, kdo bude označený jako viník.

Děkuji. Přivolal jsem k tomu policii, protokol sepsaný policií, pán podepsal že souhlasí se zaviněním dopravní nehody
Adamák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod otilrak 21. 10. 2024 16:37

Bohužel to nedopadne dobře. I když pán podepsal policejní protokol, nehraje to roli. První co bude podle všeho pojišťovna zjišťovat je ta technická a až to zjistí, tak vše půjde za vámi. Zprostí se sama zodpovědnosti. Podle zákona jste viník vy, protože vaše auto v tu chvíli nebylo způsobilé k provozu a nemělo tedy na silnici vůbec být.

Ale jestli to dopadne jinak, rád si to tom tady přečtu. Třeba k tomu přistupují pojišťovny benevolentněji.
Naposledy upravil otilrak dne 21. 10. 2024 17:35, celkově upraveno 1
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod polda 21. 10. 2024 17:35

Pokud to nikdo neví že je propadla STK, tak není třeba to říkat. I kdybys měl auto bez STK na parkovišti je ti viník povinen uhradit škodu. Od toho se vše odvíjí. By pojišťovna musela tvrdit ,že auto mělo nezpůsobilý stav pro provoz na silnici a proto nemělo STK. Bys pak musel udělat kolečko v servisu a s pojišťovnou vyřešit že stav vozu nebyl příčinou nehody.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod otilrak 21. 10. 2024 17:37

Jako likvidátor pojišťovny (což nejsem) bych se o stk určitě zajímal. A ten by se měl na jeho auto přijet podívat. U mě jednou byl a prohlížel auto důkladně i jen kvůli přednímu sklu.

Nehoda se nestala na parkovišti, ale za provozu. Situace jiná. A auto s propadlou STK má prý v tabulkách pojišťovny nižší limity na proplacení - nižší hodnotu.
Naposledy upravil otilrak dne 21. 10. 2024 17:41, celkově upraveno 1
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vasek06 21. 10. 2024 17:38

to polda:
No nebyl bych si tak jistý. Nedávno měl něco malého kolega na dražším BMW a dodával pojištovně při vyřizování pokud vím snad i rodný list svého dědy.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod dalich 21. 10. 2024 18:34

Adamák píše:Dobrý den borci. Měl jsem nehodu kterou jsem nezavinil, na místě jsem zjistil že mám 40 dní propadlou technickou, viník co do mě naboural je pojištěný u Directu. Jak moc bude Direct dělat problémy, krácení, nevyplacení, má s tím někdo zkušenosti? Děkuji

Pokud nejste viník, plnit se bude. Můžete dostat flastr od PČR/správka za vozidlo nezpůsobilé k silničnímu provozu, ale kdo narazí, je vinen.

Ale: pokud si toho viník všimne a bude mít dobrého právníka, bude se to komplikovat. Bude to pak hra na kočku a myš. Moc času a papírování.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 10. 2024 18:34

Mne babka nabourala do zaparkovaneho auta, technik CSOB pojistovny kdyz fotil poskozeni zadniho narazniku, tak do protokolu zapisoval nejen platnost TK, ale i jestli mam zimni pneu. Pritom to nemohlo mit na nehodu zadny vliv, kdyz bylo me vozidlo v dobe nehody pouze zaparkovane. Proste na to maji ve formulari kolonku, tak ji vyplni, i kdyz to je treba aktualne nevyznamne.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod octaviampi 21. 10. 2024 18:35

Boural jsem naposled v roce 2004 a tehdy byla platnost STK přímo na protkolu, pokud se nemýlím. Viník měl STK propadlou, značku z jiného auta, neměl povinné ručení a pro občanku a řidičák si musel dojít domů...
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod lightblackfox 21. 10. 2024 22:07

dalich píše:ale kdo narazí, je vinen.

Když kamion zastaví na železničním přejezdu a narazí do něj vlak… :hm :hm
lightblackfox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod budman 22. 10. 2024 06:19

Není třeba ani vytahovat vlak, stačí jen, že ti někdo vjede do křižovatky i když ty máš přednost - taky do něj vrazíš ty, ale viník je jednoznačně on...
budman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dalich 23. 10. 2024 19:12

lightblackfox píše:
dalich píše:ale kdo narazí, je vinen.

Když kamion zastaví na železničním přejezdu a narazí do něj vlak… :hm :hm

Je vinen přejezd, že neuhnul vlaku a kamiónu. To je přece vzácná výjimka, to ví každý! :mrgreen:

-- 23. 10. 2024 20:14 --

budman píše:Není třeba ani vytahovat vlak, stačí jen, že ti někdo vjede do křižovatky i když ty máš přednost - taky do něj vrazíš ty, ale viník je jednoznačně on...

Tak jasně, ale s dobrým právníkem se bude sledovat cokoli: rychlost, hloubka dezénu pneu, STK, je/není diabetik, měl/neměl záchvat (doložit), měřil/neměřil si cukr (doložit). A už se to komplikuje. Syčáků je až moc, bohužel i na vedlejších cestách.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Adamák 1. 11. 2024 05:34

Vypadá to, že vše v pořádku...
Adamák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 1. 11. 2024 08:33

Já to říkal.
pulmann
Nadšenec