taylor729 píše:,-
Dalsi otazka je ale jestli se tedy jeste vyplati mit nejake pojisteni domacnosti (pripadne u jine pojistovny), pokud se to takto zhorsuje.
Tohle je otázka za zlatého bludišťáka. Vezmu to podle sebe. Co mi hrozí? Vykradení nebo požár.
Co se vykradení týče, nemám nic moc, co by mělo smysl krást. Nábytek mi asi nikdo krást nebude (navíc je vestavěný). Ledničku? No, stejně už by to chtělo novou. Pračku? Možná, ale bude se s tím někdo stěhovat? Nádobí? Knížky?. Největší škoda by byla pravděpodobně na dveřích, ovšem kdyby se zloděj nedostal dovnitř (v co doufám), tak je to vandalismus a ten je ve výlukách většiny pojistek.
Vyhoření by bylo asi komplikovanější. V obou případech budu ale v "důkazní nouzi" prokazovat pojišťovně hodnotu nábytku, podlah,... poměrně značná námaha s nejistým výsledkem.
A to za předpokladu, že "nespadnu" do nějaké výluky. Protože ne vše při požáru je poškozeno ohněm, ale někdy žárem a kouřem (což opět je často ve výlukách), budu v obavě, kdy pojišťovna vyhodnotí příčinu požáru jako moji nedbalost,... zkrátka jsem dospěl k závěru, že raději vyberu přislušnou částku z účtu a provedu při té příležitosti kompletní rekonstrukci bytu.
No a potom, co jsem pár let dělal likvidátora a nyní správce pojistných událostí (tj. na druhé straně barikády) mám k pojištění poměrně dost velkou nedůvěru.
-- 16. 8. 2024 13:45 --SamSropak píše:taylor729 píše:Podle srovnavacu to vychazi jeste levneji nez původní pojistka, treba u te kooperativy.
A jaké srovnávače používáš, třeba top pojištění nebo Srovnátor, nebo Rixo, hází každý jiné sumy, a když si to stejné pojištění zkouším vypočítat na stránce samotné pojišťovny, tak to hází vyšší sumu
To, že srovnávač dá nižší cenu, než strána pojišťovny je normální a bylo by divné, kdyby tomu bylo jinak. Obecně má pojišťovna sama (přes Internet, na přepážce) dávat "základní" cenu, protože kdyby prodávala levněji, podráží tím makléřské sítě, na kterých obvykle závisí.
Když jsem pracoval v Direct pojišťovně, měli jsme 20 % slevu na pojistném, pokud se sjednalo přes internet. I tak si to lidi sjednávali přes makléře, protože tam dostali ještě lepší cenu. Navíc dobrý makléř je schopen ledaccos zařídit, správně to má za tebe nahlásit (co nejlépe pro tebe, nemusí zrovna lhát, ale ví, jak to nahlásit, aby se člověk vyhnul nejčastějším výlukám) a případně se za tebe postavit, když pojišťovna zamítne. Jako likvidátor jsem se s tím setkával běžně, že jsem něco zamítl (a poprávu) a pak přišel příkaz z obchodního oddělení, abych to zaplatil.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.