Pojištění domácnosti

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ROlda78 12. 8. 2024 10:43

za mě důvod odejít
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 8. 2024 10:46

Ono je zásadní jak stará byla pojistka. Já měl třeba prastarou pojistku "na blbost" od ČP (nyní GČP) a taky mi ji zdražili zhruba o stejnou částku. Jelikož mám obdobnou pojistku k platební kartě, tak jsem vypověděl, ale i po zdražení to bylo pod běžnou cenou na trhu.

Takže si spíš nejdříve ověř, co kdo nabízí při stejných podmínkách, aby to nebylo z bláta do louže.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod elinor 12. 8. 2024 10:47

Měla jsem to podobně asi někdy květen, červen. Zkusila jsem si udělat kalkulaci na webovkách Allianz a musel se tam dát telefon. Volali mi téměř hned zpět. Neřekla jsem, že mi poslali zdražení, jen že sonduji, že uvažuji o změně. Na mail mi poslal pojistku ještě o pár korun levnější než stávající.

Kontaktovala jsem svou obchoďačku, nebyla jsem ale agresívní, ale říkám tomu blbá blondýna, jako že přišlo zdražení, a tak jsem to kontrolovala na netu a ozval se mi někdo od Allianz a dal mi levněji a že jsem teda rozhozená, co mám platit (to drahé že nechci, když můžou udělat levnější). Obchoďačka pojistku připravila na cenu, co mi spočítali z netu. Pak jsem musela odmítnout toho na telefonu, (důvod jsem uvedla jakože mám zmatek ve smlouvách) a že zatím ne.

Vlastně je divné, že mi počítal pojistku, když měl vyhodnotit, že už pojistku mám a zdražili mi ji. Ale neřeším, hlavně, že jsem na svém.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod taylor729 12. 8. 2024 11:47

Podle srovnavacu to vychazi jeste levneji nez původní pojistka, treba u te kooperativy.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 8. 2024 12:26

Pokud tam jsou stejné pojistné podmínky, není co řešit. Bohužel mám pocit, že kvalita smluv se čím dál více zhoršuje.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod taylor729 12. 8. 2024 12:50

V jakem smyslu zhoršuje? Myslis ze chteji vypudit zakazniky ze starých smluv tim, ze jim to napali za nesmyslně vysokou cenu?

Jaka pojistovna je ted tedy vhodna? Driv to byval Allianz.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 8. 2024 13:02

No, dochází k určitému "zpřesňování pojmů", jak se určuje cena věci, co je považováno za různé typy živelných škod (vichřice, záplava,...), co je považováno za krádež vloupáním (a ne prostou krádež), více různých výluk. To samozřejmě s sebou bere snížení plnění u takto "okleštěných" smluv a tím pádem mohou u nich nabídnout nižší cenu (resp. zůstat u stejných cen jako u starých smluv, které zdraží, nebo vypoví).

Zásadní je prostudovat si pojistnou smlouvu a podmínky k ní. To, že teď jedna pojišťovna platí, vůbec nic neznamená. Zrovna u Allianz jsem někdy mazi 2010 a 2017 (bohužel už si nepamatuji přesněji, beru to podle doby, kdy jsem dělal v konkrétní práci, jen vím, že to bylo v létě) zaznamenal obrovský posun v likvidační praxi, kdy začala pojišťovna zamítat věci, co do té doby platila. Prostě si jen více striktněji vyložila pojistné podmínky. Bylo to v souvislosti s nějakou velkou organizační změnou, zpětně jsem se dozvěděl, že i v oblasti aut došlo k velkému zhoršení, že si toho všimli i v ČKP kvůli nárůstu stížností.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod taylor729 12. 8. 2024 16:18

Psal jsem tam, volali mi zpet a nabidli novou pojistnou smlouvu za 1690Kc/rok za produkt "MujDomov Max" na 400tis. V mujallianz mam ted paradoxne dve smlouvy na MujDomov Max jednu za 3061,- (ta z dneska rano) a druhou na 1690,- (kterou mi vytvoril operator pote co jsem se ozval) a jeste treti na "Komplexní pojištění privátního majetku" za 3949,-

Ta Komplexní pojištění privátního majetku je zrejme ten produkt, ktereho se znazi zbavit nasazenim nesmyslne vysoke ceny, ale nechapu jak muzou zkouset takove rozdily i u MujDomov.

Jinak doted jsem rocne platil zhruba 2700,-

Dalsi otazka je ale jestli se tedy jeste vyplati mit nejake pojisteni domacnosti (pripadne u jine pojistovny), pokud se to takto zhorsuje.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod SamSropak 16. 8. 2024 11:24

taylor729 píše:Podle srovnavacu to vychazi jeste levneji nez původní pojistka, treba u te kooperativy.

A jaké srovnávače používáš, třeba top pojištění nebo Srovnátor, nebo Rixo, hází každý jiné sumy, a když si to stejné pojištění zkouším vypočítat na stránce samotné pojišťovny, tak to hází vyšší sumu :roll:
SamSropak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 8. 2024 12:41

taylor729 píše:,-

Dalsi otazka je ale jestli se tedy jeste vyplati mit nejake pojisteni domacnosti (pripadne u jine pojistovny), pokud se to takto zhorsuje.

Tohle je otázka za zlatého bludišťáka. Vezmu to podle sebe. Co mi hrozí? Vykradení nebo požár.

Co se vykradení týče, nemám nic moc, co by mělo smysl krást. Nábytek mi asi nikdo krást nebude (navíc je vestavěný). Ledničku? No, stejně už by to chtělo novou. Pračku? Možná, ale bude se s tím někdo stěhovat? Nádobí? Knížky?. Největší škoda by byla pravděpodobně na dveřích, ovšem kdyby se zloděj nedostal dovnitř (v co doufám), tak je to vandalismus a ten je ve výlukách většiny pojistek.

Vyhoření by bylo asi komplikovanější. V obou případech budu ale v "důkazní nouzi" prokazovat pojišťovně hodnotu nábytku, podlah,... poměrně značná námaha s nejistým výsledkem.

A to za předpokladu, že "nespadnu" do nějaké výluky. Protože ne vše při požáru je poškozeno ohněm, ale někdy žárem a kouřem (což opět je často ve výlukách), budu v obavě, kdy pojišťovna vyhodnotí příčinu požáru jako moji nedbalost,... zkrátka jsem dospěl k závěru, že raději vyberu přislušnou částku z účtu a provedu při té příležitosti kompletní rekonstrukci bytu.

No a potom, co jsem pár let dělal likvidátora a nyní správce pojistných událostí (tj. na druhé straně barikády) mám k pojištění poměrně dost velkou nedůvěru.

-- 16. 8. 2024 13:45 --

SamSropak píše:
taylor729 píše:Podle srovnavacu to vychazi jeste levneji nez původní pojistka, treba u te kooperativy.

A jaké srovnávače používáš, třeba top pojištění nebo Srovnátor, nebo Rixo, hází každý jiné sumy, a když si to stejné pojištění zkouším vypočítat na stránce samotné pojišťovny, tak to hází vyšší sumu :roll:

To, že srovnávač dá nižší cenu, než strána pojišťovny je normální a bylo by divné, kdyby tomu bylo jinak. Obecně má pojišťovna sama (přes Internet, na přepážce) dávat "základní" cenu, protože kdyby prodávala levněji, podráží tím makléřské sítě, na kterých obvykle závisí.

Když jsem pracoval v Direct pojišťovně, měli jsme 20 % slevu na pojistném, pokud se sjednalo přes internet. I tak si to lidi sjednávali přes makléře, protože tam dostali ještě lepší cenu. Navíc dobrý makléř je schopen ledaccos zařídit, správně to má za tebe nahlásit (co nejlépe pro tebe, nemusí zrovna lhát, ale ví, jak to nahlásit, aby se člověk vyhnul nejčastějším výlukám) a případně se za tebe postavit, když pojišťovna zamítne. Jako likvidátor jsem se s tím setkával běžně, že jsem něco zamítl (a poprávu) a pak přišel příkaz z obchodního oddělení, abych to zaplatil.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 8. 2024 15:53

Jestli nemas zavazky a vyhoreni (jednoho) bytu te neohrozi, nema smysl se pojistovat.

Ja mam pojistku bytu primarne kvuli pridanemu pojisteni odpovednosti (kdyz bouchne plyn atd.) a u druheho pak je pojisteny i najemnik na katastroficka rizika (zrovna to vyhoreni, vybuch). Je zajimave, ze pojistit domacnost s limitem cca 400k z te ceny stalo prakticky nic, kvuli vazbe na dalsi polozky.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 16. 8. 2024 16:40

Myslím, že srovnávače na pojištění domácnosti a rodinných domů není moc vhodné.
Každá pojišťovna pojištění koncipuje jinak , má více variant. Pro tvůrce srovnávače je velice náročné srovnávač vytvořit. Zpravidla je to tak, že tvůrce udělá nějaký průměr , jednotný balíček.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PULPANM 22. 10. 2024 12:46

ahoj, mám výročí pojištění domácnosti/stavby u ČSOB a nabídku na další rok od ČSOB a Allianz, má někdo zkušenosti s případným plněním?
Ohledně diskuze nade mnou, já si tedy myslím, že by člověk pojištěný být měl, mluvím teď o majetku, vždy je lepší, když se nic nestane, ale zase pojistka za dům v částce ca 600/měs je v dnešní době ani ne 10 piv nebo 2 lístky do kina, tak mi to nepřijde vůbec tak zásadní vliv na rodinný rozpočet Ano, je třeba ještě přidat ŽP, možná důchodové připojištění, pojištění auta když se to sečte, částka je vyšší, ale i tak si myslím, že zrovna nemovitost a domácnost je dobré mít pojištěnou.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jirka1277 8. 11. 2024 15:56

Ahoj.
S dovolením přidám dotaz:
Jakékoliv pojistné smlouvy (např. u Koop), které mají pojistná plnění definované v pojistné smlouvě vs. ve VOP. Platí, že pokud pojišťovna změní VOP, platí, co je uvedeno ve Smlouvě?
V ideálním případě:
Platím pojistku s roční periodicitou za nemovitost (VOP se v době platného pojištění změní, "zpřesní", jak píše Patrik), ale mám definované plnění ve smlouvě - jsem kryt podle Smlouvy ?
Pojistná událost na pojišťované nemovitosti (po dobu), co ji vlastním, nikdy žádná nebyla.
Díky za info,
Jirka
Jirka1277
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 8. 11. 2024 16:43

Pojišťovna tak často vop nemění. VOP schvaluje ČNB a je to náročný proces. Takže mají VOP tak, aby několik let vydržely.
Pokud pojišťovna něco mění, tak je to zpravidla k lepšímu pro klienta.
V pojistné smlouvě jsou napsané jaké VOP jsou součástí, zpravidla identifikované měsícem a rokem, nebo nějakým číselným kódem, který zase vyjadřuje rok vydání. A ty platí po celou dobu smlouvy.
Pokud pojišťovna vydá lepší pojistné podmínky, platí to na smlouvy sjednané po vydání .
pulmann
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka