Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ROlda78 31. 7. 2024 19:29

Výsluhovku neřešíš, polovinu vybrat hned (v případě, že jsi "spořil" min. 180 měs.)?
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod martin7601m 2. 8. 2024 10:20

Spořím už 200 měsíců. Vůbec nevím, jak to funguje, to se dá vybrat polovina bez nějakých sankcí? A předpokládám, že bych to musel udělat ještě před převedením do Conseq/Uniqua.
martin7601m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 2. 8. 2024 11:32

Pokud je sjednaná výsluhovka, tak vybrat až 50 % zůstatku a co s tím - to záleží... Pokud je vám nad 50 let, tak má smysl nechat a třeba i navýšit na částku nejvýše 1700 Kč, pokud méně, záleží kolik tím budete "tratit" vůči přímé investici do stejného podkladového aktiva bez státních příspěvků - může dávat smysl to celé ukončít odbytným, přispívat "udržovací" stokorunu, tak i třeba více... Ale určitě tam necpat více, než 1700 Kč a zbytek pro účely odečítání daňového základu raději do DIPu.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod martin7601m 2. 8. 2024 12:01

Dík za komentář, mezitím jsem něco další načetl, takže určitě tam víc než 1700 nebudu dávat. Je mi 49. S tou 50% výsluhou mě to nenapadlo, sjednaná je, daní se to nějak nebo jsou to čisté peníze?
martin7601m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hyper9 2. 8. 2024 12:20

15% dani z příspěvků zaměstnavatele se dá vyhnout jedině pravidelnou penzí, je jedno na kolik let.
15% dani z výnosů se dá vyhnout jedině pravidelnou penzí na dobu alespoň 10 let.
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod martin7601m 2. 8. 2024 15:37

Tak to dle mého názoru se mi vyplatí, zaměstnavatel mi nikdy nepřispíval a výnosy tam nějaké závratné také nikdy nebyly. Předpokládám, že mi těch 15% z výnosů strhne hned Allinaz a pošle státu nebo musím podat daňové přiznání? To mi jako zaměstnanci dělá zaměstnavatel, tak nerad bych to musel podávat já, moc to neumím...
martin7601m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 2. 8. 2024 18:53

Daň ti strhne přímo Allianz.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 2. 8. 2024 19:05

martin7601m píše:To mi jako zaměstnanci dělá zaměstnavatel, tak nerad bych to musel podávat já, moc to neumím...
Opiš tisíckrát: Zaměstnavatel mi žádné daňové přiznání nedělá. Zaměstnavatel provede roční zúčtování daně. Státu o mě nic neposílá, pouze zašle souhrnná čísla za všechny zaměstnance.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikocz 18. 8. 2024 08:02

Zdravím. Matka má 58 let, nárok na odchod do důchodu má v 65 letech, do předčasného v 62 letech. Nemá připojištění, jen sociální pojištění zaměstance. V momentě, kdy půjde do důchodu, chci prodat rodinnou nemovitost a z ní jí připadne cca 1mil. Kč. Tuhle částku ji chci dát v formě měsíčního přilepšení k důchodu, tj. měsíční renty do konce života.

Poradil by někdo jak to nejlépe zařídit? Děkuju.
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 8. 2024 08:08

Lepsi tu nemovitost neprodavat, pronajmout ji a cast z najmu posilat matce jako dozivotni rentu.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod lejav 26. 9. 2024 03:59

Chtěla bych poprosit o radu.
Před půl rokem jsem vybrala z PP vysluhovou penzi a smlouvu převedla na DPS kam mi přispívá zaměstnavatel a já si platím mesíčně jen 100kč.
Teď to ale vypadá, že od nového roku nám začne zaměstnavatel přispívat na DIP, takže všechny jeho příspěvky přesměruji tam a tím pádem budu mít DPS k ničemu a budu ho chtít zrušit.

Jak je to se zrušením, když ta smlouva DPS ještě není ani rok stará? Musím pockat až bude smlouva 2 roky, jinak přijdu o vše co se tam vložilo a bude mi vyplaceno jen to, co se převedlo z PP?

Děkuji za odpověď
lejav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martin7601m 9. 11. 2024 13:34

Neví někdo, jak je to s poplatky u DPS u Conseq? Pročítám jejich sazebník a je tam:

Úplata za obhospodařování majetku v účastnických fondech: 1% p.a. **)

Úplata za zhodnocení majetku pro ostatní účastnické fondy Conseq penzijní společnosti, a.s. 15% ze zhodnocení **)

**) Bude-li sazba úplaty uvedená ve statutech jednotlivých účastnických fondů nižší, platí tato nižší sazba úplaty.

Takže u Conseq se platí 2 poplatky?

BTW Vynechal jsem položky pr konzervativní fond, ten nechci.

-- 9. 11. 2024 13:49 --

Teď se dívám na NN a mají tam to samé. Tak to asi je normální. Akorát NN tam má způsob výpočtu, kterému teda nerozumím ani trochu:

2. Úplata za zhodnocení majetku v účastnickém fondu:
Její výše je vypočítána z rozdílu průměrné hodnoty penzijní jednotky v příslušném období a nejvyšší průměrné roční hodnoty této jednotky v předcházejících letech vynásobené průměrným počtem penzijních jednotek v příslušném období.
martin7601m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 9. 11. 2024 13:54

Ano, je to takto obvyklé, 1 % si berou vždy a když se daří, vezmou si třeba další 3 % (těch 15 % ze zhodnocení).
To zhodnocení je bráno nad předchozí maximum. Tj. když jeden rok to jde 10 % dolů, než to další rok vyrovná tento pokles, nebere se to jako zhodnocení.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod martin7601m 9. 11. 2024 14:30

Dík za vysvětlení. Já jsem se pořád ještě nerozhodnul, kam převedu PP u Allianz, mám v hledáčku DPS Conseq globální akciový nebo NN růstový nebo Uniqa akciový.Poplatky jsou stejné s jediným rozdílem - Conseq nabízí nějaký bonus za věrnost, který jsem moc nepochopil.
martin7601m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radilka_1 10. 11. 2024 10:53

Ten bonus za věrnost u Consequ penzijní společnosti se odvíjí od délky trvání smlouvy. Pokud do důchodu zbývá 25 let či víc, tak ten bonus je 25 % zpět ze správcovského poplatku. Pokud např. 20 let, tak jen 20 %. Jinými slovy to vychází jako kdyby správcovský poplatek byl pouhých 0,75% p.a., respektive 0,8% p.a. A ta vrácená částka je vždy investována do "Bonusového účastnického fondu", kde zůstane zainvestována až do dosažení věku pro nárok na čerpání, a pak teprve bude celá převedena k ostatním úsporám. Ale pokud by došlo ke zrušení smlouvy nebo k převodu finančních prostředků k jiné penzijní společnosti, tak nárok na tento bonus zaniká.
Radilka_1
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka