ŽP - stávající smlouvy a co dále?

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ntr23 25. 2. 2009 11:53

Uvažuji nad svýma starýma smlouvama a hledám řešení co dále?

Mám IŽP (tarif U120) od ING z roku 1997 (konec 2044) na pojistnou částku 182 kKč. Umíštění pojistného ve fondech 50% fond obligací, 50% fond smíšený.

Je to stará smlouva, netransparentní, nevidím výnosy, nevím jaké fondy. Velká nevýhoda, nemohu odečíst ze základu pro daňové přiznání.

Dále mám smlouvu Spektrum od ČSOB, kde mě loni podvedli a patřím k těm, kteří netušili že na KZP1 byl garantovaný výnos. Samozřejmě to mi zatajili. No nic, je to pryč, ale vzhledem k tomu jak se chovají, stoupli v mé oblíbenosti. Odbytné bylo převedeno, ale nevím jestli jako mimořádný vklad, či jsou ještě jiné možnosti na novou smlouvu Spektrum.
Konec pojištění 2044, pojištění pro případ smrti 200 kKč ve variantě P
trvalé následky na 100 kKč od 1%
plná invalidita následkem úrazu na 100 kKč

No a teď uvažuji jestli ty smlouvy mám nechat a nebo něco ztratit a zrušit smlouvu uING z důvodu netrasparentnosti a nemožnosti odpočtu pro daňové přiznání a zrušit smlouvu Spektrum, protože nejednají fér. a založit jeden nový produkt, transparentní, daňově odpočitatelný a převést odbytné jako mimořádný vklad.

Děkuji za názory
Naposledy upravil ntr23 dne 25. 2. 2009 12:15, celkově upraveno 1
ntr23
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod filip893 25. 2. 2009 12:12

ING: Zajít na pobočku ING a nechat si smlouvu vysvětlit, jaké dosáhla zhodnocení, v jakých fondech jsi investoval apod. Popřípadě se podívej [url]na http://www2.ing.cz/prod/fondy_kurzy_cz.asp[/url]

ČSOB: Klasika, to dělali všechny pojišťovny, že stávajícím klientům rušili kapitálové ŽP s garantovaným zhodnocením (v 90 letech klidně i 4-6%) a přepojistili je na investiční ŽP, kde neručí za nic. Když to zrušíš teď, na odbytné téměř nic nedostaneš a utrpíš výraznou ztrátu.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod ntr23 25. 2. 2009 12:14

filip: vzhledem k tomu že to spektrum nemá ještě ani rok, vím, že odbytné bude nula, ale to co bylo převedeno ze staré smlouvy bych měl dostat bez ztrát, ne?
ntr23
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod filip893 25. 2. 2009 12:21

Pokud je to v mimořádném pojistném tak si myslím, že ano.

Zkus prolézt toto fórum, na téma přepojišťování se je toho tady dost. Např.http://forum.finexpert.cz/viewtopic.php?f=318&t=301628&all=1
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 2. 2009 15:59

V první řadě - určitě bych se vyhnul nějaké zbrklosti (stejné jako jsi se dopustil, když jsi rušil pojistku u ČSOB). Pořádně si rozmysli, co chceš s těma penězma dělat, jestli je zase vrazit do něčeho podobnýho, tak to snad ani neruš.
Každým uzavřením-zrušením vždy o něco přicházíš a jsi jen "potravou pro agenty". Jak radí Filip, určitě si nech všechno na pobočce pořádně vysvětlit abys věděl co vlastně máš. A pak se rozhodni co přesně POTŘEBUJEŠ. Ono je sice dobré, že můžeš pojistné odečítat od daňového základu, ale pokud budou dále daně 15 % tak ten přínos není až takový, aby se to vyplatilo na 30 - 40 let. Navíc ta daňová odečitatelnost se může kdykoliv změnit.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor