Zrušení IŽP

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 11. 2014 07:29

Tohle se liší pojišťovna od pojišťovny. V pojistných podmínkách mohou mít pojišťovny uvedeny maximální násobky základních pojistných částech na které jsou ochotny plnit (není-li sjednána nějaký výjimka), tedy do jakého limitu ti budou sčítat plnění z jednotlivých smluv.

Třeba u České pojišťovny záleželo i na pořadí sjednání jednotlivých smluv (tedy jiný celkový limit se uplatil pokud si klient nejdříve sjednal pojistku A a až potom pojistku B, přičemž při obráceném pořadí byl celkový limit poloviční /nebo naopak dvojnásobný). Ta konstrukce byla poměrně složitá a finanční poradci to většinou ani netušili, takže klidně klientovi sjednali několik pojistek, jejichž celkový limit byl vyšší, než by klient měl šanci vůbec dostat.

Takže bych doporučil řešit i toto, nejlépe písemným dotazem na Generalli (a s žádostí o písemnou odpověď), teprve pak řeš, jestli k přijetí do pojištění je nebo není nutná zdravotní prohlídka.
Pak si dej pozor na směšování úrazového pojištění (tedy plnění jen v případě úrazu, nikoliv už nemoci) a životní pojištění (smrt, případně jiné poškození i v důsledku jiné události, než úraz). Zatímco úrazovou pojistku ti pojišťovna může vypovědět a to i bez udání důvodu, životní ti vypovědět nemůže. S tím souvisí i ta změna podmínek - zatímco u úrazovky ti může dát "nůž na krk" s tím, že když nepodepíšeš, tak ti ji vypoví, u životka může tak maximálně poslat poníženou supliku s nabídkou na úpravu pojistných podmínek, kterou ty můžeš, samozřejmně odmítnout.

Píšeš, že současnou pojistku máš k hypotéce - na jak dlouhou dobu je a je s klesající pojistnou částkou nebo lineární. A vůbec, má pro tebe smysl se na smrt pojišťovat na více než těch 1,45 milionu? Smrt totiž obvykle nebývá z finančního hlediska to nejhorší a její finanční dopad je obvykle dost přeceňován (pokud jsi ženatý a máš děti, bude za tebe stát vyplácet vdovský a sirotčí důchody ze kterých se (dle výše příjmu, ze kterého jsou vypočteny) dá někdy i poměrně slušně žít - moje bývalá spolužačka byla z tohoto příjmu schopna splatit dluhy po manželovi a paradoxně si finančně polepšila (manžel nebyl zrovna vzor šetřivosti).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod m_p_ 26. 11. 2014 13:19

Díky za odpověď, vždy najdu alespoň část, která mi v něčem přiotevře oči či inspiruje.
Úrazový a životní pojištění ještě rozlišit dokážu. To k hypo je životní pojištění na výši úvěru (koneckonců to mám dokonce jako podmínku v úvěrové smlouvě). I kdyby ta podmínka tam nebyla, tak mým cílem je být pojištěn tak, aby pojišťovna při mým odchodu "doplatila" hypo + chci, aby po mě zůstaly ještě nějaký peníze z jinýho pojistnýho. Vždy ženě říkám: "Až umřu, tady tu kupičku smluv vezmi, jdi do pojišťoven a bank podle těch log, který jsou na deskách a máte kde bydlet a peníze, že máš dva roky na to, aby sis našla novýho živitele. Je fakt, že vdovský a sirotčí důchod jsem nikdy nekalkuloval....
m_p_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod avathar 26. 11. 2014 13:22

Jojo, mladá vdova.... Jeden takovej to taky píše v sekci investování ;-)
avathar
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 11. 2014 14:58

Asi bych nespoléhal na to, že pojišťovna něco zaplatí a už vůbec ne, že zaplatí rychle. Co mám v mém okolí zkušenosti, tak když už zaplatí, dost dlouho to trvá, takže bez nějaké rezervy se stejně neobejdeš :( a je to spolehlivější, než pojistka.

Je toho tolik, co se může po.... , třeba v případě smrti může policie uzavřít jako sebevraždu, nebo tvoje tělo vůbec nenajdou (a bude se 2 roky čekat, než budeš prohlášen za mrtvého), atd. To stát (vdovský a sirotčí důchod) je v tomto mnohem spolehlivější a rychlejší (i když zrovna u toho zmizení by to asi nepomohlo, na druhou stranu jestli teď bude schváleno to tzv. náhradní výživné, tak by to mohlo fungovat).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod paty07 26. 11. 2014 21:05

Přesně pojišťovna se vykrucuje, zjišťuje obvolává doktory, snaží se najít nějaké pochybení, jen aby nemusela platit. Trvá to fakt dlouho.
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod darekj 3. 12. 2014 19:13

Nevím jestli někdo zde ještě chodí...
Mám od roku 2007 do 2039 IŽP u Generali (Clever invest Z65).
Je mi 40, jsem svobodny a nehodlám se ženit :)
Platím něco přes 2.000 měsíčně. Bral jsem to spíš jako spořák na důchod ale budíš, jak říkáte: pojištění není spoření.
Začal jsem se zajímat o to až teď když přišlo upozornění od Generali, že budou měnit podmínky od 1.1.2015 (danová úleva).
Myslím si, že nemá smysl akceptovat nové podmínky, protože pak ztrácí smysl investičnost (pokud nesouhlasíte napište) ale co dal? Měl bých nadále platit 2.000 Kč anebo spíš to snížit na nejnižší možnou částku a jit do jiných produktů ?
darekj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fantucci 3. 12. 2014 21:36

pokud nechystate v te smlouve mit kryti rizik, tak ji zruste(zkontrolujte exit fee)
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod tom brava 4. 12. 2014 00:34

darekj píše:Mám od roku 2007 ....

Jestli to budete rušit, tak napište jaké bylo odbytné (určitě bude menší než vložená částka, ale o kolik...) 8-S
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod darekj 4. 12. 2014 08:08

Upřimně - nechci rušit pojištění. Nejde tak ani o dodatečné zdanění daňových ulev, ale myslím si, že hlavně zráti ten kdo podlehne panice a prodá hodně pod cenou. Samozřejmě vždy vložené prostředky byly o něco větší než aktuální hodnota jednotek (o cca 2-3 tisíce, když připočítám daňovou úlevu tak jsem ale o moc nepřišel).Třeba v roce 2012, se hodnota jednotek za rok zvýšila jen o 6.692 Kč ale zase v roce 2013 vyskočila o 40.243 Kč.
Moje otázka spíš byla:
1. jestli to pořad kombinovat s daňovou úlevou, což znamená, že budu jen bezmocně přihlížet a doufat, že zrovna v 2039 budu ještě živ a hodnota jednotek bude vysoka,
2. nesouhlasit s novým zněním smlouvy, což by mi dovolilo užívat si těchto peněz dříve než v roce 2039 (jak jsem napsal nejde mi o zajištění rodiny protože ji nemám a asi mít nebudu)
3. nebo nesouhlasit s novým zněním a zároveň si snížit částku tak aby to bylo jen životní pojištění a samozřejmě jít do jiných produktů (nemyslím tím jiné IŽP)
darekj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod darekj 4. 12. 2014 23:06

Volal jsem známe, která si také uzavřela IŽP u Generali (Future, Z67) a jsem se úplně vyděsil. Pojišťovak ji zlákal před pěti lety (03/2009) na IŽP na 25 let (tedy do její 75 let života....) za cenu 5.000 Kč měsíčně !!!!
Vůbec netuším proč to uzavřela ale co teď?
Snižení měsíční částky?, částečny výběr nebo zrušení?
Vždyť ona si toho pravděpodobně nedožije, a navíc už ji vidím až bude v důchodu, že si bude moci dovolit plati 5.000 měsíčně
darekj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod galan.marten 5. 12. 2014 01:59

Zásadní problém osobního pojištění je ten, že ho ve skutečnosti chce vlastně daleko méně lidí, než si ho sjedná (nechá sjednat). Proto se životní pojištění prodává jako "takové lepší spoření". Máme tu tedy výraznou nerovnováhu mezi opravdovou poptávkou a nabídkou. Největší bordel v tomhle dělají mulilevelové struktury (po novu strukturální firmy - aspoň se máme čemu zasmát, že) Partners, Fincentrum, OVB, Broker Consulting, ZFP, SMS finanční, Swiss Life (dříve AWD) a bůhvíjak se všichni ti jakože poradci nazývají (sdělovacími prostředky provaření šmejdi jsou pro nim naprostí přídilové). Pozvat si domů někoho z jejich pohůnků znamená, že hostitel na 100 % přijde o peníze (je jedno, jestli se jedná o škodu v řádech tisíců či milionů).

Dalším problémem je, že tzv. obyčejní lidi jsou bytostně líní a pohodlní (proto taky nikdy ničeho nedosáhnou - leda se zbytečně rozmnožují), takže přimět je ke změně skutečně nevýhodných (takhle to "obyčejní" označují) smluv, je téměř nadlidský úkon (= právě ten prodej).

A když to celé namícháme, tak zjistíme, že agent sjednává (musí sjednat, aby vůbec přežil) zbytečné smlouvy do 75 let a tupý spoluobčan (a to ne tmavé pleti) si je nechává sjednat. Chápu, že někdo netuší, jaké jsou rozdíly mezi stavebními materiály či dalšími věcmi a službami, ale nerozumět tomu, že v 70 letech mě jakési "spoření" nebude zajímat a nebudu na něj mít, to už vyžaduje vyloženou "obyčejnost".

Ale co, aspoň je koho okrádat. IŽP nebo podílové fondy, všechno je to stejnej nesmysl. Jenže kterej jinej produkt je zprovizněnej, že. Stavebko, to tak ještě nabízí pořádný prachy, když se cílovka nahoní aspoň na milionek. K hypoškám se běžnej zprastředkovatel (roztomilý překlep) lepších zítřků dostane jednou za čas, 2. a 3. pilíř nezaplatí ani tisk smlouvy. Nebankovní sektor? Toho se lojza z Partners štítí.
galan.marten
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fantucci 5. 12. 2014 07:58

darekj píše:Volal jsem známe, která si také uzavřela IŽP u Generali (Future, Z67) a jsem se úplně vyděsil. Pojišťovak ji zlákal před pěti lety (03/2009) na IŽP na 25 let (tedy do její 75 let života....) za cenu 5.000 Kč měsíčně !!!!
Vůbec netuším proč to uzavřela ale co teď?
Snižení měsíční částky?, částečny výběr nebo zrušení?
Vždyť ona si toho pravděpodobně nedožije, a navíc už ji vidím až bude v důchodu, že si bude moci dovolit plati 5.000 měsíčně

Pokud je těch 5 tis jenom spoření, zkusil bych na pojišťovnu tlačit ať to zruší od počátku. Tohle už nejsou "fufňiky"
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod avathar 5. 12. 2014 09:30

Cywe zvěrstva!
avathar
Diskutér

Odeslat příspěvekod m_p_ 7. 12. 2014 23:08

Jak jsem psal výše, chci zrušit Clever Invest Z65. Je z finančního pohledu nějaký rozdíl, když ho zruším před koncem roku nebo na začátku příštího (pomíjím nepatrnou změnu kurzu podílových jednotek a jednu platbu navíc)? Můj myšlenkový pochod je takový, že se mi nechce dodaňovat. Když budu v roce 2014 uplatňovat stejný odpočet jako v roce předchozíma a v roce 2015 už nic, finančák si bude myslet, že jsem si nechal variantu smlouvy s možností předčasnýho odkupu a nezjistí, že jsem smlouvu zrušil úplně. Proto zatím předpokládám, že bych nerušil letos, ale hned počátkem roku. Co vy na to?
m_p_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 12. 2014 10:31

Co se toho dodaňování týče, tak platí to, co od začátku. Dokud nebude ze strany finančnáku vůle, nic nehrozí. Ale stačí, aby zaměstnali jednu brigádnici a můžou rozesílat pokuty.

Pokud si myslíš, že se na to 3 roky od vzniku daňové povinnosti nepřijde, tak to nepřiznávej :)
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka