Je třeba vzít v úvahu něco, co se nazývá "utopené náklady" - to jsou náklady, které již byly vynaloženy (zde jde o platby za první dva roky, které tvoří provizi finančního poradce včetně struktury nad ním) a nelze je získat zpět.
Zrušením smlouvy tak nepoškodíš ani pojišťovnu, ani toho, kdo ti pojistku prodal, ti si již na své přišli. Proto jsem proti zbrklému rušení produktů, protože jediný, kdo na tom může prodělat, je klient.
Obě smlouvy běží déle, než dva roky, počáteční náklad jsou tedy splaceny. Teď je otázkou, co se smlouvou nyní.
Obecně je pojištění (zejména z důvodu vysokých počátečních nákladů) produkt mimořádně nevhodný na spoření/investování. Jak říká jeden můj kamarád, spořit v pojištění je jako souložit masturbací, prostě, nikdy to nebude ono

.
Jak jsem psal, většina poplatků již byla zaplacena a proto by při dalším rozhodování neměly být brány v potaz. Platba 300 a 400 Kč není moc, jestli si budete brát v budoucnu hypotéku, je možné, že banka stejně bude životní pojistku požadovat a kdybyste ji nyní zrušili, budete ji zakládat znovu a znovu platit počáteční náklady (i když byste si asi udělali rizikovku a tam počáteční náklady nejsou, ale zase někdy vychází jednotlivé platby o něco dráže).
Další výhoda již uzavřené smlouvy je takové "memento". Prostě kdykoliv, když tě bude někdo lanařit na uzavření dalšího produktu ho odpálkuješ, že už jeden máš. Lidé mají tendenci zapomínat a najde se poměrně dost případů, co zruší smlouvu, za rok, dva jim "otrne" a uzavřou další, pak zase dva, tři roky platí, zjistí, že naletěli, zruší a po dalších dvou letech uzavřou novou a tak pořád dokola.
Každopádně, pokud se rozhodneš smlouvu zrušit, tak platí výpovědní lhůta "6 týdnů před koncem pojistného období". To může být měsíční, čtvrtletní, pololetní, roční. Pozor, to že platíš měsíčně nemusí nutně znamenat měsíční pojistné období, to může být klidně roční a platba ve splátkách. Jde o zdánlivě nepodstatné detaily ve smlouvě, v praxi mají však zásadní význam. Ve většině případů je ale pojistné období shodné s frekvencí placení, takže odhaduji, že budeš mít měsíční.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.