Tohle je myslím naprosto typický případ - prvotní nadšení z nabídky agenta a následně vystřízlivění a odmítnutí.
Každopádně bych se vyvaroval zbrklému jednání - platí i při uzavírání smlouvy, ale to už je bohužel pryč.
Když jsi smlouvu uzavírala, tak to jistě bylo s nějakým cílem / účelem - změnilo se od té doby něco? Proč jsi jí uzavírala - jen proto, že ti byl agent sympatický a podepsala jsi něco, čemu jsi vůbec nerozuměla

? Co se zrušenými penězi hodláš udělat? Opět nacpat do nějakého jiného IŽP? - pak nemá tohle smysl rušit, protože uzavřením nového produktu opět přijdeš o počáteční náklady.
Clever invest Z 65 není úplně nejhorší z produktů (provize v roce 2007 byla jen max 165 %, což je v porovnání s ostatními produkty ještě celkem slušné), najdou se i horší.
Bídné jsou aktuálně kurzy fondů, ale to všude.
BALANCOVANÁ STRATEGIE
Central and Eastern European Equities C - 15 % (max. 07/2007 - kurz 8198, aktuálně 2757)
High Conviction Europe C - 20 % (max. 07/2007 - kurz 4703, aktuálně 2037)
Euro Equities Opportunity C - 10 %(max. 08/2008 - kurz 2224, aktuálně 1425)
Global Multi Utilities C - 15 % (max 07/2007 - kurz 3446, aktuálně 2062)
Dluhopisový fond Generali - 40 % - o tom jediném se dá řict, že nepadá jak kámen ze skály i když i ten má dnes nižší kurz, než když sis pojištění koncem roku 2007 zakládala - 12/2007 - kurz 1,21271, aktuálně 1,14633)
Obecně se tvrdí, že fondy jsou aktuálně na dně a že už můžou jít jenom nahoru. Já si myslím, že ještě tak 2 - 4 roky se budou tak nějak plácat kolem nuly (některé půjdou ještě dolu a některé zase nahoru - problém je, že nemám křišťálovou kouli, abych řekl, které půjdou nahoru a které dolu) a teprve pak půjdou zvolna nahoru (jejich růst bude bržděn prodeji těch, kteří čekají na dosažení hodnot, za které fondy nakoupili). Očekává se, že předkrizových hodnot můžeme dosáhnout taky třeba až za 10-15 let!
Chybou bylo uzavírat smlouvu v době, kdy byly fondy nahoře (samozřejmě ex post se to snadno hodnotí) - i když v tom prosinci již mohl být pokles od července vidět.
No nic, už se stalo, počáteční náklady jsou fuč, jednotky nakoupené za vysoké ceny už se taky nevrátí. Kdyby ti bylo 20, tak by se spíše přikláněl k tomu ponechat (je zde šance na velký výdělek na zotavování fondů - i když se přiznám, že já jsem hodně konzervativní investor a do fondů nejdu), ale v jednapadesáti? A vůbec, co to bylo za nápad uzavírat pojistku do 67 let? Chápu, že agent potřeboval natáhnout pojistku co nejvíc, protože od jejího trvání se odvíjí délka provize (v případě Z65 až do 30 let), ale nesmíš mu hned skočit na lep!
Ale jak jsem napsal na začátku, záleží na tom, co hodláš s případnými penězi, co ti zbydou, udělat.
Jinak odkaz na kurzy fondů je zde:
http://www.generali.cz/Portal/Redakce/g ... _fondu.xls
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.