Zrušení IŽP

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod KatkaDoš 1. 4. 2009 14:22

Děkuji za odpověď, takže když jsem zaplatila zatím první splátku,tak asi nemám čekat,že mi ji vrátí,že? A jaké náležitostí má mít taková výpověď?
KatkaDoš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 4. 2009 14:30

Ono je to trochu komplikovanější. Při uzavření smlouvy jsi pojištěna a pokud by se s tebou něco stalo, musí pojišťovna plnit a má tak nárok na pojistné.
Správně by si z toho měla odečíst rizikovou složku a tu kapitálovou vrátit, ovšem záleží na tom, jak to zkalkuluje, klidně může uvést, že prvních x měsíců je vše pouze riziková složka.

Každopádně s výpovědí neotálej, počítá se každý den. Pokud bys (včetně té 8 denní výpovědní lhůty) ten první měsíc celý nevyčerpala, tak ti přeplatek musí vrátit, naopak pokud bys "přesáhla" do dalšího měsíce, tak i těch několik dnů budou chtít zaplatit. Pokud uplynou celé dva měsíce, tak ten nárok na 8 denní lhůtu ztrácíš a musíš dát klasickou výpověď, což může znamenat i 2 měsíce dalšího placení navíc.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod KatkaDoš 1. 4. 2009 14:38

Pojištění jsem uzavřela 5.března takže se do té 2měsíční výpovědní lhůty vejdu. Asi je nejlepší to pojištění zrušit přímo na pobočce kooperativy,že? Než-li písemně.
KatkaDoš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 4. 2009 14:44

100 %.
1) jak jsem psal, výpověď začíná běžet dnem doručení a nikoliv dnem podání na poště
2) máš v rukou doklad o tom, že byla skutečně podána a správně (pojišťovna pak nemůže odmítnout pro nějakou formální chybu) - pokud to sepíše přímo paní na přepážce

Ale bohužel budeš muset zaplatit část pojistného za druhý měsíc - když dáš dnes výpověď, tak to zanikne až 9. dubna, tedy za 4 dny budeš muset ještě zaplatit (tedy záleží samozřejmě na tom, jak provede pojišťovna kalkulaci rizikové/rezervotvorné pojistné).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod KatkaDoš 1. 4. 2009 14:50

Moc děkuji za odpovědi. A ještě jeden dotaz - nevadí,že to pojištění zruším na pobočce Kooperativy a ne u poj.poradce u kterého jsem to sjednávala?
KatkaDoš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 4. 2009 14:58

Naopak. Agent, se kterým jsi to sjednávala s tím nejspíš nebude chtít mít nic společného (když smlouvu zrušíš, bude muset vracet provizi, resp. žádnou nedostane), popř. se může pokusit zrušení nějakým způsobem "sabotovat". Rozhodně doporučuji zrušit na pobočce.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod KatkaDoš 1. 4. 2009 17:23

A lze to pojištění zrušit na pobočce i v případě, že jsem toto pojištění sjednávala s agentem Kapitolu? Někde jsem četla,že pokud je to u této společnosti,tak i zrušení musí jít přes jejich prodejce,ale tímto si nejsem jista.
KatkaDoš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T.E.CH 1. 4. 2009 19:10

Ano lze imho na pobočce....já to rušil poštou a chtěli po mě notářsky ověřený podpis, ale to na pobočce asi potřeba nebude.Nejlepší bude , když si tam cinkneš.
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 4. 2009 07:25

Rozhodně je to možné zrušit na pobočce. A hlavně neztrácej čas, každý den navíc platíš.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod KatkaDoš 2. 4. 2009 08:13

Moc všem děkuji za ochotu a odpovědi. Dnes jsem IŽP zrušila na pobočce Kooperativy, tak snad to bude OK.
KatkaDoš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ajax1 2. 4. 2009 09:57

Tak píšu pro informaci,protože jsem toto téma zakládal.Výpověď jsem regulérně odeslal doporučeně s doručenkou.Pojišťovna to bez problému akceptovala a poslala zpátky potvrzení o zániku pojistné smlouvy.Po skončení pojištění mi zašlou závěrečné vyúčtování.

Mimochodem jen tak pro pobavení.Později uvažuji pouze o rizikovém životním pojištění a měl jsem cestu kolem České Pojišťovny.Tak se tam informuji a nestačím se divit.Na můj dotaz,že chci informace pouze o rizikovém ZP mi neustále nabízeli ZP Dynamik jak je výhodné a blabla a já že nechci rezervotvorné jen rizikové mi nakonec zdělili,že neví zda tento produkt vůbec mají.Docela úsměvné a nebyla to žádná malá pobočka.Nechal jsem mail ať mi zašlou informace.Osobně vidím jen obrovskou neochotu pojišťovny nabízet jen čistě rizikovou ZP.
ajax1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 4. 2009 10:10

ajax1: nejde o neochotu pojišťovny, ale zaměstnanců. I pracovníci na přepážce mají určité provize (velmi malé ve srovnání s normálními agenty) a navíc mají i určitý plán prodeje, který by měli plnit. Ovšem to klienta samozřejmě nezajímá.

Jinak rizikové pojistky mají (nebo aspoň měly) u ČP kód "U" (1U, 3U, atd).

Bohužel tenhle nezájem se týká všech nízkoprovizních pojistek. Jako místopředseda společenství vlastníků bytových jednotek jsem byl pověřen výběrem pojišťovny při pojištění domu. Tak jsem si došel do pobočky České pojišťovny na Palmovce, aby mi udělali návrh. Pánovi jsem sdělil potřebné informace, strávil jsem tam asi půl hodiny. Vzal si na mě kontakt, že se ozve - ani se neozval :( Nakonec jsme pojistku uzavřeli jinde.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod KatkaDoš 2. 4. 2009 10:42

Dobrý den, ještě mám jeden dotaz. U toho ukončení pojistné smlouvy nemám vyplněné rodné číslo,ale na smlouvě uvedené je, je to správně?
KatkaDoš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 4. 2009 10:45

Podle mého názoru to nevadí. Klient je jednoznačně identifikován např. číslem smlouvy, které je na výpovědi určitě uvedeno.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod KatkaDoš 2. 4. 2009 11:46

Pravda, číslo smlouvy tam je a číslo OP také. Já se v tom pořád nějak šťourám,protože to zrušení proběhlo hrozně rychle cca 5min a na nic se mě neptali,tak tomu pořád nemůžu uvěřit.
KatkaDoš
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka