libol píše:Fantucci: nevím jestli nechápeš, nebo nechceš chápat, že Patrik tady mluví o situaci - co mi bylo prezentováno, reklamou, poradcem ... a co je realita.
Ty mluviš o situaci - člověk si v klidu sedne, vezme pojistné podmínky, pročítá, modeluje, hodnotí - odhlédněme od času, máš představu kolik lidí toho objektivně není schopno? A prostě končí u toho - něco se mi stane a nebudu moct pracovat - dostanu ty 2 míče.
Z vlastní zkušenosti musím říct, že spoustě lidí nevysvětlíš ani to, že ty 2 míče není prostě "paušál" - problém = dvojka. A o tom, že by pochopili, že ta dvojka != jejich subjektivnímu hodnocení situace je už vyšší dívčí - to odkývají, ale vnitřně tomu nevěří, protože oni MAJÍ ten problém, na který jsou pojištěni.
Trefil jsi to naprosto přesně. Lidé mají tendenci "krycí schopnost" pojistek přeceňovat. Třeba ne plně si uvědomují, že "invalidita" a "ztráta schopnosti vykonávat současné zaměstnání" není to samé. Můj zdravotní stav nemusí být dostatečný pro výkon současného povolání (a nic jiného neumím), ale ČSSZ mi nemusí přiznat invaliditu vůbec, nebo jen první stupeň. Výsledek - jsem bez práce, ale od pojišťovny nedostanu nic (nebo něco málo, když to bude způsobeno úrazem a budou tam hodnoceny nějaké trvalé následky, ale ani náhodou se to nebude blížit 100 % plnění pro trvalé následky, nejspíše to bude tak pod polovinou, často i pod čtvrtinou).
-- 23. 1. 2017 15:44 --goob píše:Evidentně jste nechytil princip klesajících pojistných částek... Tak radši nemluvte o "pitomostech"
Nechám se rád poučit. Za sebe pokud si někdo pojišťuje svůj život, je klesající PČ diskutabilní. Čím jsem starší, tím je vyšší riziko. Jistě, když budu starší, budou náklady nejspíš nižší, ale co z toho, když dostanu třeba jen 100 tisíc místo půl milionu třeba na invaliditu. To mi moc smysl nedává.
Ano, pokud si tím zajišťuji nějaký úvěr, hypotéku, nemá smysl se zajišťovat na několik míčů po celou dobu. Pojistka bude pak dvojnásobná.
Obhájit a podložit argumenty lze kterákoliv ze třech možností - klesající, lineární i rostoucí pojistná částka. A v tom je to nebezpečí - jakýkoliv finanční poradce může doslova "rozcupovat" jakoukoliv smlouvu s tím, že nevyhovuje potřebám klienta a navrhnout smlouvu jinou. Ale klient nemá šanci poznat, že to dělá jen proto, aby si přišel na provizi.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.