penzijní připojištění z ING do ALLIANZ

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lena.tres 11. 12. 2011 21:44

Dobrý den,
potřebuju poradit. Mám 3 roky penzijní připojištění u ING (je mi 27 takže do duchodu daleko) a finanční poradce mi tvrdí že bych ho měla změnit a přejít do Allianz, že je výhodnější a že je stále stabilní. Prý mě to bude stát 800.- protože nejsem u ING 5let a více. Co si o tom myslíte, vyplatí se mi to s ohledem na budoucnost, když se nebude už potom moct Penzijní fond měnit? Podle grafů co jsem našla, tak doopravdy na tom neni ING nejlépe ale přijde mi to že se odráží ze dna, tak jestli vytrvat jaký bude zúročení za rok 2011 (a ověřit si ten trend) nebo přejít k ALLIANZU i s tim poplatkem i když nevím jak to bude za 2 roky a dále (kdo bude lepší a kdo horší může se to obrátit?)
Děkuju za každou užitečnou radu
Lenka
PS.: kdyby bylo potřeba, tak ještě pro informaci dávám tam 500/měs. + 400/měs zaměstnavatel
lena.tres
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 11. 12. 2011 22:38

Chces slyset, co se ti opravdu vyplati? Zrusit to nejdrive, kdy to pujde. Tzn. az ti zamestnavatel prestane davat prispevek (vypoved, odchod z prace, atd.). Osobne bych si zkusil zjistit, jestli by ten prispevek sel radeji davat do zivotka, nez tohle.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod proof 11. 12. 2011 23:16

Co je to za nesmysl navrhovat místo dlouhodobého spoření pojištění? To jsou teda rady...

lena.tres: Já bych to nechal tak. Pokud tomu "finančnímu poradci" za rady neplatíš, tak to není poradce, ale prodejce a jeho jediným zájmem je vydělat na nové smlouvě. Takže jedině pokud věříš, že Allianz dovede Tvoje úspory zhodnotit výrazně lépe než ING, aby se Ti to vyplatilo... ovšem vzhledem k tomu do čeho penzijní fondy investují, tak dlouhodobé rozdíly ve výnosech budou spíše marginální. Určitě nerušit, zvláště pokud máš sjednanou výsluhovou penzi. Tu tuším u budoucích smluv nebude možné sjednat. Za 15 let (u Tebe už za 12) se tak dostaneš k polovině peněz bez ztráty statních příspěvků. A jen kvůli státním příspěvkům a příspěvkům od zaměstnavatele má to spoření smysl... zhodnocení nevelké, ale pokud ty peníze nebudeš potřebovat dřív, tak to jde. Ale asi bych už nezvyšoval částku, kterou tam sama přispíváš... zase tak výhodné to není.
proof
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lena.tres 12. 12. 2011 06:48

Výsluhovou penzi mám sjednánu, jedná se mi o to že ING mělo zúročení vkladu 2010 - 2%, 2009- 0,01% a ta Allianz má pořád 3%. Za poradce neplatim, je to firemní finanční poradce, s kterým má můj zaměstnavatel nějakou smlouvu a má nám radit, neni to můj osobní poradce a tak bych si chtěla ověřit, jak to s náma doopravdy myslí...jestli to není výhodné jen pro jeho kapsu :-)
Všem děkuju za rady
Lenka
lena.tres
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kamey 12. 12. 2011 07:35

To Lena: nejdříve si dobře rozmyslete, zda si necháte radit od neznámých lidí na netu, o kterých netušíte vůbec nic, nebo od člověka, o kterém aspoň víte, čím se každý den zabývá. Další možností je, že si nastudujete všechny finanční produkty, tedy nejen PF, věnujete tomu několik týdnů a např. v excelu si vytvoříte porovnávací soubory, kterými porovnáte výhodnost zda přejít či nikoli. A není to pouze o výnosech, ale i nákladech fondu. V budoucnu skutečně nebude možné z fondu odejít do jiného, jako je to dnes, ale ani nepůjde PF v té podobě, jak jej známe dnes uzavřít. PF nového typu nepůjde již také převádět. Je tedy potřeba pečlivě zvážit, jak s penězi - a nyní se zejména bavme o těch od zaměstnavatele, naložíte. Vložit je lze pouze do penzijního připojištění a životního pojištění. Víte, ač se to zdá jako velmi jednoduché, něco tu plácnout, tak nikdo z lidí, co tu chodí "zadarmo" radit, ani netuší, co bude s ekonomikou za týden, natož za rok, nebo za 20-30 let. To kdyby někdo jen tušil, tak se již může považovat za budoucího miliardáře.
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod proof 12. 12. 2011 08:53

lena.tres: Penzijní fondy investují stejně jako garantované fondy zejména do státních dluhopisů a podobně bezpečných aktiv. Je to dáno ze zákona. To na jednu stranu znamená, že jde o bezpečnou investici, ale na druhé straně to také snižuje možný zisk... lze předpokládat, že všechny ty fondy budou dlouhodobě hospodařit s plus mínus stejnými výsledky. Dívat se na poslední 2 roky nemá smysl. Příští rok se situace může obrátit. V tomhle Ti nikdo neporadí, je to Tvoje riziko a možný zisk. Pokud bude rozdíl ve zhodnocení příští rok 2% ve prospěch Allianz, tak by se Ti tím přibližně zaplatil ten poplatek 800 Kč... zatím jde pořád jen o nějaké stokoruny, takže bych se kvůli tomu netrápil. A budoucnost můžeš opravdu jen hádat.

Firmy si většinou někoho sjednají, aby nemusely jednat např. s několika pojišťovnami. To neznamená, že bys mu měla bezvýhradně věřit.

kamey: Jaké náklady fondu? Víš vůbec jak funguje penzijní připojištění se státním příspěvkem? Co chceš porovnávat v Excelu krom zhodnocení za poslední roky, které nijak nedeterminuje výnos v budoucnu? Někteří zaměstnavatelé neumožňují vybírat mezi penzijním připojištěním a životním pojištěním...
proof
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DoubleSix 12. 12. 2011 09:06

Přidám pár informací o PF od ING a Allianz pro lepší rozhodnutí.

Průměrný výnos za posledních 14 let:
Allianz - 4,28%
ING - 4,18%

Náklady příštích období / 1 klienta:
Allianz - 945 Kč
ING - 886 Kč

Náklady fondu / prostředky účastníků:
Allianz - 0,74%
ING - 1,29%

-- 12. 12. 2011 09:08 --

proof píše:kamey: Jaké náklady fondu? Víš vůbec jak funguje penzijní připojištění se státním příspěvkem?
Ona ví, ty nevíš. Každá organizace má náklady spojené se svým provozem. Zkus někdy mrknout do výsledovky takového fondu ;-)
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 12. 12. 2011 09:14

proof: obecne jsou oba dva produkty na nic. Ovsem v prvnim pripade si alespon pojistim riziko sebe sama. V druhem pripade nejenom, ze muzu o penize naprosto prijit (fondy nejsou pojisteny), ale i kdyz ve finale obdrzim i nekolik milionu, tak v te dobe si za ne koupim treba tri rohliky s vlasakem. Proto bych osobne radeji uprednostnil to zivotko.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 12. 12. 2011 09:51

No ono je taky důležité, že kdyby se mi něco v budoucnu stalo a já měl to životko, aby částka kterou mi možná vyplatí, byla alespoň na ty rohlíky s vlašákem.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod proof 12. 12. 2011 09:52

DoubleSix: Myslíš snad náklady příštích období? Tak proč tady rovnou nenapíšeš, jak přesně se promítnou do zhodnocení u těchto dvou konkrétních fondů, když to má vzít v úvahu při rozhodování?

-- 12. 12. 2011 10:09 --

S474N: Fondy sice nejsou pojištěny, ale nejde o běžné podílové fondy. Ze zákona mají předepsáno do čeho mohou investovat a v jakém složení. Jejich majetek je oddělen od správce, takže když krachne např. ING nebo Allianz, tak to neznamená, že klienti přijdou o peníze, které tam vložili.

Pojištění může zvažovat, pokud je potřebuje (např. má rodinu, která by v případě její smrti zůstala nezabezpečená). Ale není to alternativa ke spoření, viz hromady threadů tady na fóru.
proof
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 12. 12. 2011 10:32

proof: vsak ja nepsal nic o sporeni, ja psal o pojisteni rizika sebe sama. Az dotycna prijde o obe koncetiny, tak ji urcite bude hrat u srdce, ze sice ted nema na osetrovatelku, ale za 30 let obdrzi mozna par set tisic ci milionu.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod proof 12. 12. 2011 10:39

Tak u úrazového pojištění by v případě škodné události na peníze nečekala 30 let. Ta částka by v případě, že by platila pojistné 400 Kč měsíčně byla jen ve statisících...
proof
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 4honza 12. 12. 2011 11:00

Já bych se nebavil jestli penzijko ano/ne - pokud mi zaměstnavatel příspívá pouze na penzijko, tak je jistě škoda ty peníze odmítnout. Sám bych si ho taky neplatil vzhledem k tomu, jak jsou peníze zhodnocené.

Pro začátek bych pro dotyčnou zkusil spočítat trojčlenku, když ví, kolik na penzijku má a o za přestup se platí 800Kč. Řekněme, že v optimistickém případě bude Allianz po dva roky dávat o 1% víc, konzervativní scénář řekněme 0,4%. Pokud by mi nevycházel pozitivně konzervativní scénář, tak bych do toho asi nešel a počkal následující dva roky.

U penzijních fondů jsou hrubé výnosy podobné díky podobnému portfoliu, velký rozdíl dělají právě náklady (náklady fondu, náklady příštích období).
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 12. 12. 2011 11:22

proof píše:DoubleSix: Myslíš snad náklady příštích období? Tak proč tady rovnou nenapíšeš, jak přesně se promítnou do zhodnocení u těchto dvou konkrétních fondů, když to má vzít v úvahu při rozhodování?
nejenom náklady příštích období (to jsou nevyplacené provize), ale i ostatní náklady (zaměstnanci, režije, odpisy, ...)

Jinak nikdo ti neřekne, jak rychle/pomalu bude který fond tyto náklady odepisovat. Proto se uvádějí v absolutní hodnotě nebo ještě lépe jako poměr na jednoho klienta ;-) To už stačí, aby sis nějaký obrázek o hospodaření fondu udělal.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod proof 12. 12. 2011 11:53

Hodnota vložených prostředků do penzijních fondů v současné jejich podobě nemůže klesat. Proto je naprostá většina prostředků ve státních dluhopisech a naprosté minimum v akciích. Ztráty totiž musí nahradit akcionář (ING, Allianz...). Náklady sice nejsou omezeny, ale kde se projeví? V nižším zhodnocení. A zhodnocení už přeci uvažujeme... to v současné podobě fondů bude prostě pořád nízké a mezi jednotlivými fondy se bude lišit minimálně. Prostě jistota je vykoupena nižším zhodnocením prostředků, jako všude jinde.

Takže ovlivní náklady fondů výsledek klienta? Ano. Ale jako součást výnosů, které již zvažujeme. Tak proč to dělat dvakrát? Je to prostě stejně důležitá proměnná, jako složení majetku fondu... také se projevuje ve zhodnocení.
proof
Návštěvník

Další stránka