Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PeterKC 9. 1. 2024 12:04

Přímou zkušenost s penzijkem sice nemám, ale když nikdo zkušený zatím neodpověděl, posílám ti můj pohled na tvůj problém.

Já osobně bych dospořil do těch 60 let s tím, že bych ty poslední 2 roky maximalizoval měsíční úložku a tím také inkasovanou státní podporu.
Tzn. letošní leden až červen bych posílal těch 1000 Kč a inkasoval podporu 230 Kč/měs. a od letošního července do tvých 60 let bych posílal 1700 Kč s podporou 340 Kč/měs., tj. ročně 4080 Kč, což vzhledem k tvé naspořené částce cca 200000 Kč představuje cca 2% roční bonus k výnosu penzijka.

S ohledem na to, že peníze budeš vybírat do 2 let (v 60 letech a vzhledem k naspořené částce radím ukončit v měsíci šedesátin, tedy v nejdřívějším možném termínu!), nemá význam měnit stávající defenzívní strategii penzijka na ofenzívní, to by mělo význam při investičním horizontu nad 10 let a ne do 2 let.

Naopak u starého penzijka bys měla těžit z nižší úplaty pro penzijní společnost a s ohledem na fakt, že v nejbližších 2 letech se očekává pokles úrokových měr jak na CZK, tak na EUR a USD, takže pokles výnosů na českých státních dluhopisech, ale i Euro a USD bondech pomůže v nejbližším období výnosům defenzívních strategií a můžeš tak očekávat výnos klidně mezi 4% až 5% ročně a k tomu ještě připočíst necelá 2% státního bonusu, mínus samozřejmě úplata penz. společnosti, ale tu odhaduji o několik desetin % nižší, než při převodu do DPS.

Tak toto je můj pohled, snad ti to nějak pomůže.
PeterKC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ifasi 10. 1. 2024 18:58

Díky moc :-)
ifasi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lejav 11. 1. 2024 13:15

Chtěla bych se zeptat na DPS, po 15 letech jsem vybrala vysluhovou penzi ze starého stavebka a chci PP převést na DPS na maximální dynamickou strategii. Pročítám nabídky penzijních společností a nevím ke které přejít. Za poslední roky má dobré zhodnocení ČSOB a v loni byl nejlepší dynamický NN.
Poradíte mi do kterého fondu by jste šli?
lejav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 11. 1. 2024 13:48

Na tu porovnávací tabulku z předchozí stránky https://www.penize.cz/doplnkove-penzijn ... -vykonnost a v ní uvedené dlouhodobé výsledky ses dívala? Jinak v rámci dlouhodobých dynamických investic může být každá rada ošemetná, jelikož jak všichni vědí, minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod lejav 11. 1. 2024 14:10

Ano koukala jsem se a jak říkáš je to těžké něco vybrat.
Air banka mi v bankovnictví nabízí NN a líbilo by se mi mít přehled o DPS v jednom přihlášení, ale nemám s NN žádné zkušenosti a historicky si vede líp ČSOB a Conseq.
lejav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfas123 19. 1. 2024 00:30

Dotaz k vysluhove penzi. Jsem u NN a vynos nic moc.
Chtel bych zazadat o vysluhovou penzi (50% castky) a nechat vyplacet 10 let (bez zdaneni)
Je pak mozne tu druhou pulku prevezt nekam jinam?
alfas123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 19. 1. 2024 12:08

To bych predpokladal, ze ne, uvazes se tam na 10 let podle me. Nech si vysluhovou penzi vyplatit jednorazove.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod alfas123 19. 1. 2024 12:42

To prave nechci. 15% z prispevku zamestnavatele je hodne.
alfas123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zdenuz 19. 1. 2024 18:02

Řeším úplně stejný případ (s Generali). Letos nastane 15 let PP, mám to jen kvůli příspěvkům zaměstnavatele, ten činí za tu dobu 70% peněz, zvažoval jsem tedy výsluhovou penzi, abych se vyhnul zdanění. V Generali mi řekli, že jakmile začnu čerpat výsluhovou penzi, už NEJDE s druhou polovinou přejít na DPS a tedy ani následně přejít jinam.

Nyní jsem jednoznačně rozhodnut peníze vybrat jednorázově, i přes zdanění to vychází prostě líp. Zaplatím tedy se slzou daň a zhodnotím si prostředky dále sám. Předpokládám, že peníze zhodnotím lépe než PP. A po jednorázové výplatě určitě buď přejdu na DPS anebo PP uspím a založím vedle PP nové DPS - s novelou zákona už to jde. Zkus si to hodit do Excelu a uvidíš o kolik musíš peníze zhodnotit lépe než PP, aby se ti daň zaplatila.

Od letoška naštěstí zaměstnavatel jednoznačně ochoten přispívat na DIP.
zdenuz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alfas123 19. 1. 2024 19:10

Dík zdenuz

Takze presun mozny az skonci vyplata vysluhove penze? To se asi fakt oplati ten vyber najednou

Je mozne na DIP ziskavat prispevek od statu?
alfas123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 19. 1. 2024 19:19

DIP je bez státního příspěvku, nicméně lze si díky němu snížit daňový základ až o 48000Kč/rok.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod zdenuz 19. 1. 2024 21:59

Ještě je třeba připomenout, že zdanění příspěvků zaměstnavatele se změnilo s novelou zákon o dani z příjmu, viz. §8 odst.6, kde se danění penzijka řeší a ten odstavec už NEOBSAHUJE tuto větu:

Jednorázové vyrovnání nebo odbytné z penzijního připojištění se státním příspěvkem se pro zjištění základu daně nesnižuje o příspěvky zaplacené penzijní společnosti zaměstnavatelem za zaměstnance po 1. lednu 2000

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586/zneni-20240101

Otázka je, co to znamená a jestli to platí i pro jednorázové vyrovnání z výsluhové penze. Penzijní společnosti se k tomu zatím staví tak, že to je jen pro nové smlouvy, takže zatím počítám se zdaněním jednorázového vyrovnání, ale kdo ví, v zákoně žádná přechodná ustanovení nejsou.

generali:
https://www.generalipenze.cz/zmeny-v-penzijku
Změna v danění příspěvků zaměstnavatele
V případě výplaty jednorázového vyrovnání nebude nově docházet k dodaňování příspěvků zaměstnavatele. Platí pouze u nových smluv s účinností od 1. 1. 2024.

nebo allianz:
https://www.allianz.cz/cs_CZ/pojisteni/vse-o-allianz/tiskove-centrum/penze-reforma.html#vyrovnani
Mění se podmínky pro jednorázové vyrovnání u smluv uzavřených do 31. 12. 2023?
Ne! V přijatém zákoně nejsou uvedeny jakékoliv změny týkající se možnosti jednorázového vyrovnání u smluv uzavřených do 31. 12. 2023, tudíž u stávajících smluv budou i nadále platit stejné podmínky.

Pak by se teoreticky (jako další varianta) dalo s celým PP přejít do DPS a zdanění příspěvků zaměstnavatele se tak vyhnout, to přece bude nová smlouva. Ale zase... Stále se spoléháme na nějakou právní jistotu, že se zákony nebudou měnit, kdo ví, jak se to bude danit za 10 let.
zdenuz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alfas123 19. 1. 2024 22:08

Pri prechodu do DPS narok na vysluhovou penzi zanikne… no jó, budeme muset jeste chvili pockat na prvni soudni spor :-)
alfas123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 20. 1. 2024 08:52

Dokud jsou vysoke urokove sazby na sporicich uctech, tak se urcite vyplati jednorazova vyplata.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Honza20 20. 1. 2024 11:33

Měl bych na vás jen dotaz. Chci si založit nové DPS, koho byste mi aktuálně doporučili? Díky
---> HP EliteBook 8540w
---> LCD TV Samsung LE32R86BD
---> Peugeot 206 Black edition
Honza20
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka