Přímou zkušenost s penzijkem sice nemám, ale když nikdo zkušený zatím neodpověděl, posílám ti můj pohled na tvůj problém.
Já osobně bych dospořil do těch 60 let s tím, že bych ty poslední 2 roky maximalizoval měsíční úložku a tím také inkasovanou státní podporu.
Tzn. letošní leden až červen bych posílal těch 1000 Kč a inkasoval podporu 230 Kč/měs. a od letošního července do tvých 60 let bych posílal 1700 Kč s podporou 340 Kč/měs., tj. ročně 4080 Kč, což vzhledem k tvé naspořené částce cca 200000 Kč představuje cca 2% roční bonus k výnosu penzijka.
S ohledem na to, že peníze budeš vybírat do 2 let (v 60 letech a vzhledem k naspořené částce radím ukončit v měsíci šedesátin, tedy v nejdřívějším možném termínu!), nemá význam měnit stávající defenzívní strategii penzijka na ofenzívní, to by mělo význam při investičním horizontu nad 10 let a ne do 2 let.
Naopak u starého penzijka bys měla těžit z nižší úplaty pro penzijní společnost a s ohledem na fakt, že v nejbližších 2 letech se očekává pokles úrokových měr jak na CZK, tak na EUR a USD, takže pokles výnosů na českých státních dluhopisech, ale i Euro a USD bondech pomůže v nejbližším období výnosům defenzívních strategií a můžeš tak očekávat výnos klidně mezi 4% až 5% ročně a k tomu ještě připočíst necelá 2% státního bonusu, mínus samozřejmě úplata penz. společnosti, ale tu odhaduji o několik desetin % nižší, než při převodu do DPS.
Tak toto je můj pohled, snad ti to nějak pomůže.