Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod JakubAsgard 8. 1. 2025 08:44

PatrikChrz píše:...a to za předpokladu, že se nedostaneš do daňového pásma 23 %, kvůli nárazovému vysokému "příjmu"

Tohle se pozná jak? Měl jsem za to, že Odbytné se zdaní ještě před vyplacením a pak už se s tím v danovem priznani dal nijak nekalkuluje (krome pripadnych dodanenych castek predchozich odpoctu).
JakubAsgard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 8. 1. 2025 08:56

Dnes vyšel na Měšci přehled zhodnocení penzijních fondů za rok 2024
https://www.mesec.cz/clanky/velky-prehl ... -komentar/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 9. 1. 2025 08:16

Trošku jinak zpracovaný přehled zhodnocení penzijních fondů za rok 2024 vyšel i na serveru Peníze
https://www.penize.cz/doplnkove-penzijn ... kych-fondu
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Ibronnail 21. 1. 2025 08:29

V pripade vypovedi smlouvy u Generali penz. spol., staci sken uradne overeneho formulare zaslat jejich online kontaktnim formularem, nebo vyzaduji original postou ci osobni podani na pobockach? Diky.
Ibronnail
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DrholecR 21. 1. 2025 23:47

Sken úředně ověřeného formuláře neuznají nikde, ten nemá žádnou váhu. Originál poštou nebo předat na pobočce.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ibronnail 23. 1. 2025 12:54

Díky. Přidávám další info k doplnění:

Pokud vzniká nárok na předčasné ukončení smlouvy a výplatu odbytného, tak je bez státních příspěvků. Při této výplatě dochází k 15% danění výnosů a příspěvků od zaměstnavatele. Sken žádosti [https://www.generalipenze.cz/pro-partnery/pro-obchodni-sit/formulare-ke-stazeni, viz. Žádost o výplatu (ukončení smlouvy)] přes online formulář není možný. Žádost je potřeba zaslat na adresu Generali Penzijní společnost, a. s., P.O. BOX 311, 659 11 Brno včetně ověřeného podpisu. Ověření podpisu zajistí Czech POINT, matrika, notář, obchodní místo Generali České pojišťovny. Případně se obraťte na jakékoli obchodní místo Generali České pojišťovny, https://www.generaliceska.cz/pobocky, kde s Vámi pracovník sepíše žádost a zajistí bezplatné ověření Vašeho podpisu. Žádost můžete dále zaslat prostřednictvím datové schránky, a to za předpokladu, že máte datovou schránku vedenou na Vaše jméno. Ta je adekvátním nahrazením ověřeného podpisu. Datová schránka Generali penzijní společnosti je v48fm3u. U odbytného je měsíční výpovědní lhůta, která začíná běžet v měsíci po doručení žádosti.
Ibronnail
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PULPANM 23. 1. 2025 18:05

Ahoj, poradíte? Mám od r 2010 PP a na něm asi 320 tis. Mám přejít aspoň na DPS a nebo na DIP, kde je qle možnsot vybrat až za 10 let ( je mi 55), zatimco PP a DPS mohu vybrat už za 5 let ( v 60ti).
Pokud přestup na DPS, kam? Nabídek je hromada.
Také by šlo PP zmrazit a založit DIP/DPS a nebo je možné z PP převést jen část úspor a mít tedy souběžně PP, DPS nebo DIP a podporu jen na jednom prosuktu?
Díky za info
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 27. 1. 2025 13:19

No asi DPS, jsem vyčetl
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 27. 1. 2025 15:04

Nejlíp asi převést PP na DPS a dál si tam neposílat žádné peníze nebo jen případné nutné minimum. Plus si založit DIP a tam si posílat peníze do maxima, na které lze ušetřit na daních. Obojí by mělo být tak akorát v pohodě.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod DrholecR 27. 1. 2025 15:36

Jestli je na tom PP větší obnos příspěvků zaměstnavatele, tak určitě převést do DPS, tím se dá vyhnout zdanění plateb od firmy při jednorázovém výběru v 60 letech.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 27. 1. 2025 16:57

@PULPANM: Pokud máš u toho PP sjednanou výsluhovou penzi, tak bych letos (po 15 letech spoření) vybral polovinu naspořené částky a druhou polovinu převedl do DPS, kde bych 5 let spořil 1700Kč/měsíc a pak třeba využil předdůchod (s nutným dospořením potřebné částky). Jak se konkrétním penzijnímu fondu DPS dlouhodobě daří, máš uvedeno třeba zde https://www.penize.cz/doplnkove-penzijn ... kych-fondu
Souběžně nelze mít PP a DPS, ale PP nebo DPS lze mít souběžně s DIP.
Tu vybranou polovinu úspor z PP (výsluhovou penzi) bych zainvestoval (například XTB, T212, ...) a postupně využil na vklady do DIP (48000Kč/rok).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 27. 1. 2025 20:18

Ahoj a díky za rady. Já přispívám Kč 500, zaměstnavatel Kč 2500, možná to bude víc.
u PP sjednanou výsluhovou penzi, mám transformovaný fond Uniqa, poslední výnos byl 1,44 %
( rok 2023 ). Penzijní plán AXA IX
V každém případě rada tedy zní převést do DPS a to buď celou smlouvu, nebo třeba jen polovinu naspořené částky. Tu polovinu tedy nechat " spát" a posílat tam jen třeba Kč 500 a příspěvek od zaměstanvatele Kč 2500 posílat na DPS.
Díky

-- 27. 1. 2025 20:20 --

Když jsem se pročetl tabulku, jak si vedli fondy, tak bych tedy možná nemusel ani nikam migrovat a zůstat u Uniqa
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 27. 1. 2025 20:37

V tvém věku (55) bych do DPS posílal měsíčně 1700Kč pro získání maximálního státního příspěvku. Za 5 až 10 let, které ti zbývají do předdůchodu/důchodu, jinde větší celkový výnos nezískáš.
Příspěvek 2500Kč od zaměstnavatele si nech posílat do DIPu, kde ti přinese víc peněz.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 28. 1. 2025 09:47

Solid plan.
Asi jedniny rozumny dovud mit DPS je predduchod do 5 let.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 28. 1. 2025 11:12

Proč jediný důvod ? Jde přeci i o zhodnocení vložených peněz. A u PP je to fakt bída.
PULPANM
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka